Nazdar,
ja som priamo z BB, Stare Hory sú tu toť za chrbtom, včera sme boli s rodinkou neďaleko pri Tureckej v doline (Ramžiná- priamo po kultovým vrchom Križná) na medvedí cesnak a na lúkach pozbierať nejaký podbeľ...
.
No ale k tvojmu dotazu. Okolie poznám, dovolím si povedať, dosť podrobne. Mám to tam v zime zbehané na pásoch, v lete na biku, posledný rok-dva už aj s deťmi a ženou

.
Staré Hory sú nie veľká dedinka, avšak v podstate v nej nič mimoriadne nie je, skôr veľmi zaujímavé je blízke či ďaleké okolie. (Je tam len v blízkosti v hore nejaké kresťanské pútnické miesto). Avšak v pešej vzdialenosti je tam dedina Turecká- východisko na hrebeňovky VF z juhu, vystupuje sa odtiaľ na Krížnu, kopec-križovatka s fantastickými 360° výhľadmi, priamo nad dedinou je pekné miesto Majerova skala, zo S. Hôr nenáročnou túrou sa dostaneš do malebnej zakliesnenej baníckej dedinky Špania Dolina, autom sú asi 10 KM Donovanly, dnes pomerne snobské tur.-lyžiarske stredisko, dá sa aj tam pekne poturistikovať, nájdu sa aj tam malebné zákutia (pekná nedotknutá časť Buly), je tam aj letná bobová dráha...
To tak v rýchlosti, čo ma napadá. Dôležité je to, ako si písal, že ste rodiny so ženami a deťmi. Hrebene VF sú od S. Hôr čo by si kameňom dohodil, avšak je to prevýšenie dosť veľké- ak vezmem nadm. výšku S. Hôr a Krížnu, prevýšenie máš rovný 1 KM

, na samotný hrebeň o nejakých ani nie 200m menej... Turecká je vzdialenosťou asi 3 km, prevýšenie možno 200m. Odtiaľ sa vystupuje na hrebeň, alebo zo S.H. cez Majerovu skalu- terasovitá skala, paráda (pod skalou sú medvedie brlohy), ale sú to všetko pomerne mordy pre ženy a deti

... ale na fotenie krajiniek, západov a východov paráda, na jeseň sú tam pravidlelne úžasné inverzie
Pekná, ale takisto náročná, ale krásna túra je na horský hotel Kráľova studňa, z Tureckej možno 3-4 hod, ale tiež slušné prevýšenie... Nájdeš tam horský hotel (dá sa aj autom z Harmanca, ale je to dosť offroad, ja na oktávke len tak tak), ale je tam krásne okolie, pokukaj net...
Pomerne ďaleko je horská chata Borišov a okolie- jedným slovom fantázia, hrebeňovka ako víno, ale za 1 deň to neotočíš. (tam zasypalo nedávno tých českých lyžiarov v žľabe, sorry za OT)...
.
Ak ťa napadá čokoľvek, napíš SS, dosť som to tu rozkúskoval, len čo ma napadlo, čo stojí jednoznačne za zhliadnutie... Ako vravím okolie krásne, ale pomerne zakliesnené v doline...