OK,
takže jsem zpět, tak nahodím pár zkušeností:
1) Convertube - neboli chlastací hadice na báglu - naprosto žádný problém, nikdo si toho ani nevšiml. Jinak super věc, je tam fakt vedro, ale flaška v báglu i bez izolačního obalu vcelku vydržela studená (protože jsem ji nemusel vyndavat), ohřála se akorát ta troška v hadici, ale na to jsem si zvykl. Vysosnul jsem s přehledem 2l za den, nepočítám snídani a večeři + pití na pokoji. A to jsme část cesty měli vždy v klimatizovaném busu. Jinak by to bylo o dost víc. Na Masadě to byly 2l za 3 hodiny a vodu jsem ještě doplňoval. Je to super věc, která ušetří čachry s batohem vs. fotobrašnou ap. a dá se pít za pochodu a
napájecí pauzy využít na focení.
2) kontroly - do batohu (můj 27l Tatoo) a fotobrašny (Lowepro Inverse 100AW) mi vlezli jen jednou a to kupodivu ne v Jeruzalému ale v Haifě v
zahradách Bahá'í, což je ale vlastně soukromý pozemek, takže se vůbec nedivím. Byli ale velmi zdvořilí a jen dovnitř nakouknul, teleobjektiv v brašně ho vůbec nezajímal.
U
zdi Nářků mají klasickou kontrolu jak na letišti - když jsem to viděl, vzpomněl jsem si, že mám s sebou svůj zavírák (12 cm čepel) - dal jsem ho do boční kapsy báglu, který spolu s fotobrašnou putoval do rentgenu (abych nepískal v rámu) a čekal, co bude. Ale asi to nepovažují za zbraň, protože bez problému prošel. Fakt je, že u zdi se modlilo několik izraelských vojáků se samopaly u nohou, takže by člověk sotva mohl napáchat nějakou škodu s nožíkem. V Jeruzalému se s vojáky pár lidí šlo dokonce vyfotit (samozřejmě se nejdřív zeptali).
3) ceny - izraelský šekel (všichni češi ale svorně říkají
šakal 
) je cca 5.50 Kč, jde platit i dolary - vrátí vám v šekelech, ale mají zjevně proměnný kurz nebo natahují turisty. V Betlémě šlo ale lecos koupit přímo za 1 dolar. Pitná voda je leckde, za záchody se občas platí 1-2 šekely, voda bývá pitná (nic nám nebylo). V Jeruzalému a turistických oblastech jsou ceny vyšší - např. v Betlémě stojí 2l balená voda cca 4 šekely nebo 1USD, nabízeli nám tam za dolar i 2l colu. Místní chlebová placka rovnou u pekaře v Betlémě - ještě teplá z pece (mňaaam) stála jeden šekel a v pohodě nahradila oběd (stejně bylo vedro). V Jeruzalémě, Jerichu, na Masadě apod. stála 0,5l cola (zvláště po té Masadě fakt bodla) 10 šekelů, totéž zmrzlina (Algida Magnum). Ostatní potraviny jsme moc neřešili, neb jsme měli polopenzi a něco málo si přivezli z ČR.
4) zásuvky - vypadají podobně jako naše - akorát ne do všech šly nacpat naše adaptéry - některé na pokoji nebyly "prošťouchnuté". Jinak není problém. Nabíjel jsem několikrát svoje Eneloopy a pohoda.
5) focení - měl jsem docela problém s pár věcmi:
- docela se potím - foťák byl často pěkně olepený a musel jsem si dávat bacha na skla - stejně jsem si párkrát blemtnul na objektiv/filtr - naštěstí tam mám UV filtry. Taky je potřeba si dávat pozor na prach.
Foťák se v tom horku snadno a rychle nažhaví a není pak moc příjemný do ruky.
Stativ (ten Velbon mini) se fakt docela hodil - třeba i na focení v kostelech atd.
jo,
pár detailů ohledně pobytu:
- poznávací zájezd s cestovkou - tj. kontroly pasů na letišti apod, byly jednodušší než u jednotlivců
- ubytování v Betlémě - tj. každý den průjezd checkpointem (4m beton. zeď, do busu vlezli 3 vojáci se samopaly a koukali na pasy), ale vždycky v pohodě