Problem s prachem na snimaci(nebo mozna zrcatku)
Moderátor: Moderátoři
Problem s prachem na snimaci(nebo mozna zrcatku)
Zdravim,
jsem cerstvym majitelem K100D Super, fotak je paradni ale resim zoufale problemy s prachem(skoro mi prijde ze spis na zrcatku nez na snimaci)S fotakem jsem byl venku jen jednou ale at fotim setakem nebo Sigmou 105 tak ve spodni casti mam dos vely flek.Nevite cim to je?Pripradne jak se toho zbavit nebo jestli je to spis na reklamaci?
Foto ze Sigma 105
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0242.JPG
Foto ze setaku
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0243.JPG
jsem cerstvym majitelem K100D Super, fotak je paradni ale resim zoufale problemy s prachem(skoro mi prijde ze spis na zrcatku nez na snimaci)S fotakem jsem byl venku jen jednou ale at fotim setakem nebo Sigmou 105 tak ve spodni casti mam dos vely flek.Nevite cim to je?Pripradne jak se toho zbavit nebo jestli je to spis na reklamaci?
Foto ze Sigma 105
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0242.JPG
Foto ze setaku
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0243.JPG
Pentax K100D Super
smc Pentax DA 18-55mm f/3,5 - 5,6 AL
Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1:2
Sigma 105 mm F 2,8 EX DG MACRO
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
stativ Velbon CX-460 mini
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
Čau, není třeba to dávat do servisu, sice je to možné, ale poradíš si i sám, není třeba se ničeho bát... V servisu udělají přesně to samé, co ty bys sis mohl udělat doma, dá se říct, že to je jen žrout peněz. Když pohledáš tady ve fóru, tak se dočteš nějaké zajimavé tipy na čištění, popř. v nějakém vyhledávači. A navíc prach bude na čipu vždycky, s tím se nedá nic dělat, časem si na to zvykneš a později už ti to ani nepřijde.
Naposledy upravil(a) asdf dne 22 čer 2008, 10:31, celkem upraveno 2 x.
neviem Ti povedať... mal som tiež ten problém, lenže mám kamaráta, ktorý robí priamo u dodávateľa na Slovensku, takže som to mal zdarma.
V každom prípade prach sa ti tam dostane vždy , alebo skoro vždy keď meníš objektív, ak máš K100Dsuper, skúšal si zapnúť DUST REMOVAL? možno by to pomohlo, ale v žiadnom prípade do toho sám nezasahuj mohol by si to poškodiť.
V každom prípade prach sa ti tam dostane vždy , alebo skoro vždy keď meníš objektív, ak máš K100Dsuper, skúšal si zapnúť DUST REMOVAL? možno by to pomohlo, ale v žiadnom prípade do toho sám nezasahuj mohol by si to poškodiť.
-
- Významný člen
no ja som mal pred nedávnom po prvý krát ten problém. a odhodlal som sa len na odfúknutie baónkom ( pomohlo) zapol som "trasenie" pri každom štarte už toho nie je tak veľa 
no ak to chceš minimalizovať ( čo by si mal). tak to rob vtedy len v tedy keď musíš ( čo je často u mňa
) a napríklad choď do kúpeľne tam nie je tak prašno a prúdiaci vzduch a tam to meň. pri menení maj foťák otočený smerom dolu vždy aj objektív očok až keď ho šróbuješ. Ale aby v úpeľni nebolo vlhko to si daj veeľký pozor!
čistenie v servise stojí stále niečo

no ak to chceš minimalizovať ( čo by si mal). tak to rob vtedy len v tedy keď musíš ( čo je často u mňa

čistenie v servise stojí stále niečo
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Nj tak to vypada ze to zanesu pristi tyden do servisu. Ale stve me to,protoze fotak nemam ani tyden a fotit sem byl v podstate jednou. Takze sem to takhle spinavy uz musel koupit(protoze se mi nezda ze behem jednoho foceni,i kdyz sem objektivy menil,by se to takhle zaspinilo)Navic s teleobjektivem na ohnisku 300mm je tam tech fleku videt jeste vic
Coz mi asi ale na reklamaci neuznaji ze? A budou tvrdit ze si za to muzu sam 

Pentax K100D Super
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
pavli píše:Nj tak to vypada ze to zanesu pristi tyden do servisu. Ale stve me to,protoze fotak nemam ani tyden a fotit sem byl v podstate jednou. Takze sem to takhle spinavy uz musel koupit(protoze se mi nezda ze behem jednoho foceni,i kdyz sem objektivy menil,by se to takhle zaspinilo)Navic s teleobjektivem na ohnisku 300mm je tam tech fleku videt jeste vicCoz mi asi ale na reklamaci neuznaji ze? A budou tvrdit ze si za to muzu sam
Vyprdni se na servis, popíšu ti jak jsem to dělal já a že jsem do toho narval více peněz než bylo nezbytně nutné.
1) Zjisti jak moc je zasviněný čip - přepni foťák na manuální ostření, rozostři obraz na max, nastav clonu 18-22, dej foťák třeba na stůl či stativ
(dlouhý časy) s bleskem či bez vyfoť bílou A4 nebo šedivou tabulku. Na vyšší cloně s rozostřeným objektivem teprv uvidíš co tam sedí za bordel:(
2) Balonek je prvni varianta, má ale své pro i proti
-> rychlý, nenákladný, vcelku účinný, ale ne na všechen prach, tže ti tam
klidně nějakej zůstane, navíc něco rozfoukáš okolo. POkud bys ofukoval,
otoč foťák vzhůru nohama (stativ.závit nahoru) a nakloň bajonetem
dolu.
3) I jednoho dne mi došla trpělivost a i to poslední prach. smítko (jako u tebe) muselo jít pryč:) i když to asi nebylo nezbytně nutný, často foťím
na nižší clony, kde bordel na čipu není vidět. Ale nedá to že. Kouknul jsem sem http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html a pořídil jsem na
mokrý čištění sadu Sensor Swab + Eclipse E2 tekutinu (přímo na SONY
čipy v našich mazlících), myslel jsem si, že to bude tak jednoduchý jako na videu na těhle stránkách ale omyl, málem mi vytekly nervy a foťák šel přes balkon. Za celkem velký prachy ti dodaj takovou špátličku s omotaným PecPadem, jenže to je jen na 1x setření a musí mít člověk trochu cvik. Navíc je CCD čip docela hluboko od bajonetu, takže se tou špachtličkou blbě manipuluje. V sadě jsou další "ubrousky" co se pak namotávaj na tu špachtličku, jenže jsou příliš velký a musíš je stříhat a samotný namotání na tu malou špatličku je o nervy, tak aby nebyla příliš dlouho na vzduchu a nedostal se na ní prach ze vzduchu, navíc se ti to většinou nepodaří očistit na 1.pokus jako na tom videu, já jsem byl nervák a šmrdlal jsem to asi na 5x

Nekupovat sadu na čip od Green Clean, prej s tím někdo poškrábal lowpass
filter, nevím jak se mu to povedlo. U tý sady od firmy photosol.com ti garantujou, že nepoškodíš ten low pass filter, proto jsem do toho taky šel,
ale už nepíšou, že vyčistíš jednou a pak budeš zápasit s tou pitomou špachtličkou. Někteří lidi si udělali homemade verzi tohohle, ale neměl bych
z toho dobrej pocit něčím takovým šmrdlat přes lowpass filter CCD čipu.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
Diky za rady ale asi to preci jen necham na servis,moje manualni zrucnost se blizi nule:-)
Pentax K100D Super
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Koukni na tu čistící sadu:pavli píše:Diky za rady ale asi to preci jen necham na servis,moje manualni zrucnost se blizi nule:-)
http://foto-servis.cz/index.php?main_pa ... ucts_id=60
Na obrázku to nevypadá velký ale doopravdy je, skoro to pokryje pl cipu, takze i celkem jednoduchý na použití, navíc opakovaně, v servisu vysolíš kolem 500Kč i víc JEDNORÁZOVĚ a výsl. nemusí být ideálníl.
No kdyz ja mam obavy ze spis nez prach to sou nejaky matlance, mrkni tady na tu fotku
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0260.JPG
Tak abych to tam nerozmazal jeste vic. Ale hlavne mi neni jasny jak se to tam mohlo dostat...to mi prijde jako kdyby nekdo sahal na cip nebo co
Po necelym tydnu pouzivani novyho fotaku docela neprijemny prekvapeni
Tak abych to tam nerozmazal jeste vic. Ale hlavne mi neni jasny jak se to tam mohlo dostat...to mi prijde jako kdyby nekdo sahal na cip nebo co

Pentax K100D Super
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá to na ten prach, hoď fotku z na clonu 18-22 s plně rozostřeným objektivem (M režim), tam ti to pak vyleze celkem jasně, to cos postnul je F9.pavli píše:No kdyz ja mam obavy ze spis nez prach to sou nejaky matlance, mrkni tady na tu fotku
Tak tady to je, mas pravdu bude to prach nejspis
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0261.JPG
Ale to je docela brutus po tydnu foceni. Sem mel asi na pul roku puceneho Nikona D50 a sice tam taky byl nejakej bordel ale videl sem to jen v hledacku na fotkach nikdy nic. Prijde mi ze to uz sem musel dostat takhle zasrany z obchodu ale to uz asi neuhadam
http://spachtosi.wz.cz/IMGP0261.JPG
Ale to je docela brutus po tydnu foceni. Sem mel asi na pul roku puceneho Nikona D50 a sice tam taky byl nejakej bordel ale videl sem to jen v hledacku na fotkach nikdy nic. Prijde mi ze to uz sem musel dostat takhle zasrany z obchodu ale to uz asi neuhadam

Pentax K100D Super
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
blesk Metz MB 48 AF-1
CPL B+W MRC
stativ Velbon CX-660
-
- Významný člen
no to čo si videl na hľadáčiku bolo len na matnici nie na čipe takže to nemalo byť prečo na fotke vidno. je jedno ako dlho to používaš. Prach sa ti tam dostane pri výmene objektívou (väčšinou ) . ak si mal šťastie a menil si napríklad keď si si sadol na perinu prach sa zvíril ... alebo na poli za sucha trocha fúkne ...
alebo tam dáš zaprášený objiktív z ktorého ti napadá do tela... je xxx možností
alebo tam dáš zaprášený objiktív z ktorého ti napadá do tela... je xxx možností
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited