K100 Super-nedoostří?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Jiří Řeháček
Nový uživatel
Nový uživatel

K100 Super-nedoostří?

Příspěvek od Jiří Řeháček » 05 led 2008, 21:57

jak jsem uvedl už dříve od vánoc mam k100s, světlo moc nepřeje takže většina fotek je s bleskem ale zdá se mi že někde dělám chybu, protože většina fotek je nedoostřená. 1. fotka je setákem 18-55 a nevím zda je dobře nebo ne, z olympusu 765(4mp) jsem byl zvyklý na něco jiného. je to v těch 6mp nebo neumím ostřit(ale je to v AF).
Obrázek
druhá fotka je na tamron 2,8/135manuál ,ale zase se mi zdá že je neostrá.Tamron je přímo s bajonetem pro pentax bez kroužku, ale nerozumím moc tomu připojení ke K100s neukazuje totiž clony.
Obrázek
Moc prosím o tipy co dělám blbě? stabilizátor, iso, clona jiné nastavení, nemůže být vada v objektivu? nebo v K100?
poslední pokus je ze stativu a ta mi příjde dobra.
Obrázek
K100super +18-55, Veblon 686, Tamron 2,8/135,riconar2,2/55, flektrogon2,4/35, prakticar 28-70/3,5-4,5, (zatím bez redukce)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

ks_1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ks_1 » 05 led 2008, 22:51

Ahoj, tak jsem si tvoje fotky stáhl no a první dvě máš asi na plnou díru. Ta první je podle mě zhruba to co ten objektiv dokáže. Jestli fotíš jenom do jpg a fotky dál neupravuješ, tak si v menu přidej sharpes. Ale nedoporučuju. Spíš bych doostřoval v PC podle potřeby (a fotil do RAWu - ale k tomu se propracuješ).

Nevím jak ten tamron, ale seťák chce minimálně ty dvě clony přiclonit. Většina objektivů je na plnou díru měkší..

Poslední máš na clonu 22. Tam by bylo divný, kdyby na ten metr něco nebylo ostrý..

To že se ti nepřenáší clona bude spíš problém kontaktu na objektivu. Zkus jestli objektiv clonu nastavuje a jenom nehlásí, nebo všechno mlátí na plnou díru. Každopádně jestli to máš nový, tak určitě reklamovat.

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od asdf » 05 led 2008, 22:55

Tak u té prostřední fotky je to tím, že máš na tak dlouhé ohnisko příliš dlouhý čas, který je těžké udržet z ruky. Jestli máš ohnisko 135*1,5=200mm, tak se říká, že z ruky udržíš tak do 1/250.
Ta první se zdá docelá ostrá, ale zrcadlovky nemají nastavené tak velké doostření jpg jako levné kompakty. Ale možná to bude taky dlouhým časem: zase 55*1,5=80mm a tvůj čas je kritická 1/80s.

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 06 led 2008, 09:13

Co se týká přenosu clony do těla (a následně do EXIFu) už jsem jednou psal na FA, tak to teď dám i sem. Nechcete to někdo zkontrolovat, opravit a doplnit a udělat z toho FAQ???

Kinofilmové SLR od Pentaxu moc neznám, ale u objektivů s bajonetem "crippled" K-AF (MZ-30, -50 a -60) by to teoreticky mělo fungovat stejně, u "neořezaného" K-AF by to mohlo být ještě jednodušší. Je třeba samozřejmě přihlédnout k tomu, že ne všechna kinofilmová těla umí nastavovat clonu z těla v režimech M a Tv (umí to jen automaticky v P, Tv a AUTO PICT). A samozřejmě se kinofilmových těl netýkají poznámky k EXIFu ;-). Kdo tyhle těla znáte, tak mě případně doplňte, nebo opravte.

Objektivy M42

Objektiv je třeba přepnout na manuální clonu. Pro ostřední je dobré odclonit. ;-) Před expozicí nezapomenout zaclonit! :-D
Na těle je možné nastavit AUTO PICT, P, Av nebo M. Samozřejmě musí být přepnuto na manuální ostření.
V režimech AUTO PICT, P a Av dojde ke změření světla při pracovní cloně a automaticky se použije odpovídající čas (odpovídá režimu Av).
V režimu M je třeba čas nastavit ručně, nebo pomocí tlačítka AE-L.
Měření expozice se automaticky přepne do režimu"Center-Weighted Average" - se zdůrazněným středem.
Tělo nezná hodnotu clony ani ohniskovou vzdálenost a nemůže je proto zapsat do EXIFu.

Objektivy SMC-M a -K

Na těle je třeba nastavit expoziční režim M a samozřejmě MF.
Stisknutím tlačítka AE-L dojde k zaclonění objektivu na pracovní clonu, změření dopadajícího světla a nastavení odpovídajícího času.
Měření expozice se automaticky přepne do režimu"Center-Weighted Average" - se zdůrazněným středem.
Tělo nezná hodnotu clony ani ohniskovou vzdálenost a nemůže je proto zapsat do EXIFu.

Objektivy SMC-A

Na těle je nutné nastavit MF.
Pokud je clonový kroužek v poloze A, je možné používat všechny expoziční režimy bez omezení. Dostupné jsou taktéž všechny režimy měření.
Při nastavení clony clonovým kroužkem se objektiv chová jako SMC-M.
Tělo nezná ohniskovou vzdálenost a nemůže ji proto zapsat do EXIFu.
Hodnota clony je známá pouze při clonovém kroužku v polote A a je v tomto případě zapsána do EXIFu.

Objektivy SMC-F, SMC-FA, SMC-FA J, SMC-FA D a SMC-DA

Totéž co SMC-A plus navíc autofokus.
Minimálně od -FA nahoru je do EXIFu přenášena i hodnota ohniskové vzdálenosti (jak je to u -F nevím).
Naposledy upravil(a) vkramar dne 06 led 2008, 16:54, celkem upraveno 1 x.

OuvejAchich
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od OuvejAchich » 06 led 2008, 16:24

Velice doporučuji pozorně přelouskat webové stránky pana Romana Pihana http://www.fotoroman.cz/. Lépe zpracované téma fotografování s DSLR a s ním spojeného v našich končinách hned tak nenajdeš.

donAntonio
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od donAntonio » 06 led 2008, 17:16

Ty časy mi přijdou dostatečně krátké (tedy se zapnutým stabilizátorem).
Jestli chceš ostřejší fotky, nefoť na plnou díru (tj. přicloň si o jeden nebo dva stupně; seťák by měl AFAIK na 55mm nejlépe kreslit při cloně F 8) a zapni si v menu silnější doostření jpegu, popř. doostřuj v kompu z RAWu. Pokud je prioritou nízká DOF a víc clonit nechceš nebo je málo světla, zůstává doostření v kompu.

Taky si můžeš pořídit kvalitnější sklo, které je hodně ostré i na plnou díru. Chválené jsou v tomto ohledu např. DA 16-45/4 nebo FA 35/2.
Naposledy upravil(a) donAntonio dne 06 čer 2008, 16:46, celkem upraveno 1 x.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws

Thomas2425
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Thomas2425 » 06 čer 2008, 14:43

Zdravím, mám k100D, také se mi zdá, že moc nedoostřuje. Existuje nějaké místo, kde vám zrcadlovku odborně zkalibrují? Nebo alespoň zkontrolují jestli je vše v pořádku? Jedu na dovolenou za 2 týdny tak potřebuji mít jistotu. Jinak jsem z Brna, tak nejlépe něco v okolí.

Předem dík.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“