K200 tmavé fotky

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Miroslav1
Uživatel
Uživatel

K200 tmavé fotky

Příspěvek od Miroslav1 » 18 úno 2009, 15:17

Tento foťák vlastním už asi 3 měsíce. Už od začátku se mi zdálo, že má tendenci fotit tmavší fotky.
Včera jsem se vrátil z Vídně a po procházení fotek mě celkem dost fotek hódně zklamalo.
Konkrétně jde o to, že fotky byly focené na režim Av a u spoustu fotek fotoaparát celkem brutálně podexponoval.
Občas se doporučuje používat při focení na sněhu korekci expozice na +0,5až1 eV . Občas to takhle používám, ale co se týče včerejšího případu, tak problém je v tom, že to bylo foceno ve městě kde je sněhu minimum. A co je horší, že jedna fotka je OK a druhá fotka situovaná jen mírně vedle je podexponovaná.

Celkově mi to připadne tak, že když většinou snímku zabírám např. budovu, tak to změří a exponuje dobře. Pokud ale je na snímku budova+zamračená černá obloha+popřípadě trošku sněhu, tak je foto těžce podexponované.
JInak mám nastavené na multi-segmentové měření expozice (měření z celé plochy snímku).

Takže se chci zeptat, jestli někdo neřešil podobný problém. Tu přikládám některé fotky, jsou originál takže se můžete podívat do exifu.

http://leteckaposta.cz/392993365

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 18 úno 2009, 15:41

já jsem zaznamenal něco podobného na mojí K20D. Na sněhu podexponuje téměř vždy - což je pochopitelné a +1,3 to vyřeší, ale podexponovává i jindy. Nějak extrémě mi to nevadí, vytáhnu z RAWu nebo korekce. Aspoň se nemusíš bát o vysmažený místa.
Ruce a pravé oko ... :-)

Miroslav1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Miroslav1 » 18 úno 2009, 15:48

Rostislav.Linda píše:já jsem zaznamenal něco podobného na mojí K20D. Na sněhu podexponuje téměř vždy - což je pochopitelné a +1,3 to vyřeší, ale podexponovává i jindy. Nějak extrémě mi to nevadí, vytáhnu z RAWu nebo korekce. Aspoň se nemusíš bát o vysmažený místa.
No kdyby to bylo pár fotek, ale mám to asi u 20. Prostě jakmile je tam větší sněhová plocha, tak je to podexponované. Nejhorší na tom je to, že jsem zatím nepřišel na to, kdy to podexponuje a kdy ne. Kdyby to dělalo vždy na sněhu, tak to opravím korekcí expozice. Jenže ono to někdy udělá a jindy zase ne- takže jednou mi to může zvednutá korekce opravit a jindy zase přeexponuje fotku...
Třeba fotky z města jsou uplně OK, možná jen malinko mírně tmavší, ale jakmile tam je sníh, tak to je konec.

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 18 úno 2009, 15:56

Myslim, ze uz na tomto fore bola parkrat rozoberana problematika toho, ze pentax vacsinou podexponovava a tak po skusenostiach uz osobne mam nastaveny fotak +0,5 EV.
Ale inak chlapi, co sa snehu tyka, treba si obcas precitat nejaku tu literaturu - obvykle ziadny fotak v takychto pripadoch, ked je v zabere vacsina biela, alebo naopak cierna, tak automaticke meranie vam velmi nepomoze a kazdy fotak vam za takychto podmienok 'zblbne'. Vtedy sa s tym treba pohrat. Tu maju vyhody kompakty a zrkladkovky s zivym nahladom, ked je vidiet nazivo aku fotku dostanete.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 18 úno 2009, 16:33

aes píše:Myslim, ze uz na tomto fore bola parkrat rozoberana problematika toho, ze pentax vacsinou podexponovava a tak po skusenostiach uz osobne mam nastaveny fotak +0,5 EV.
Ale inak chlapi, co sa snehu tyka, treba si obcas precitat nejaku tu literaturu - obvykle ziadny fotak v takychto pripadoch, ked je v zabere vacsina biela, alebo naopak cierna, tak automaticke meranie vam velmi nepomoze a kazdy fotak vam za takychto podmienok 'zblbne'. Vtedy sa s tym treba pohrat. Tu maju vyhody kompakty a zrkladkovky s zivym nahladom, ked je vidiet nazivo aku fotku dostanete.
Přesně tak to samý jako fotit uhlí :D a navíc to doladíš v editoru jak už jsem psal
Ruce a pravé oko ... :-)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 18 úno 2009, 17:02

Fotak se pri normalnim mereni snazi jit na stredni sedou, u vysoce odrazivych povrchu (vodni hladina, snih, zrcadla) dochazi k podexpozici. Celkem dobre se to da uhlidat u hloupeho mereni (se zvyraznenym stredem), ale kdyz je aktivni maticove mereni, tak vztupuji do hry dalsi faktory jako aktualni AF bod a podobne. Koukni na:
http://ricehigh.blogspot.com/2009/01/tw ... s-for.html

Neni to specifikum Pentaxu, Canon podle mych zkusenosti v takovych podminkach podexponuje uplne stejne a Nikon ma zase casto problemy s preexpozici.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 18 úno 2009, 19:24

Určitě super článek, ale tak dobře anglicky zas neumím. :-D
No já to řeším RAWem, v PS se dá vše upravit, tak to moc nehrotím...
Ale zatím jsem se s tím nesetkal.
Naposledy upravil(a) Dmb dne 18 úno 2009, 19:27, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Miroslav1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Miroslav1 » 18 úno 2009, 19:26

elho_cid píše:Fotak se pri normalnim mereni snazi jit na stredni sedou, u vysoce odrazivych povrchu (vodni hladina, snih, zrcadla) dochazi k podexpozici. Celkem dobre se to da uhlidat u hloupeho mereni (se zvyraznenym stredem), ale kdyz je aktivni maticove mereni, tak vztupuji do hry dalsi faktory jako aktualni AF bod a podobne. Koukni na:

Neni to specifikum Pentaxu, Canon podle mych zkusenosti v takovych podminkach podexponuje uplne stejne a Nikon ma zase casto problemy s preexpozici.

No zajímavej článek. Přišel jsem na to, že jsem ten foťák měl nastavenej tak, jak to nedoporučuje :- ))

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 18 úno 2009, 19:28

Miroslav1 píše:
elho_cid píše:Fotak se pri normalnim mereni snazi jit na stredni sedou, u vysoce odrazivych povrchu (vodni hladina, snih, zrcadla) dochazi k podexpozici. Celkem dobre se to da uhlidat u hloupeho mereni (se zvyraznenym stredem), ale kdyz je aktivni maticove mereni, tak vztupuji do hry dalsi faktory jako aktualni AF bod a podobne. Koukni na:

No zajímavej článek. Přišel jsem na to, že jsem ten foťák měl nastavenej tak, jak to nedoporučuje :- ))
A to je jak? Jak to má být a jak si to mněl?
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od andy_d » 18 úno 2009, 19:40

Dmb píše:
Určitě super článek, ale tak dobře anglicky zas neumím. :-D
No já to řeším RAWem, v PS se dá vše upravit, tak to moc nehrotím...
Ale zatím jsem se s tím nesetkal.
Vzdy je lepsie naladit spravnu expoziciu uz priamo vo fotaku, ako potom vytahovat kresbu z hlbokych tienov v RAW editore (a potom nadavat aky mam na fotkach sum...). Ja mam na K20 prakticky stale nastavenu korekciu expozicie na +0,7 (toto je pouzitelna hodnota pri beznych scenach...).

Inak, aj pod vplyvom diskusie na tomto fore, ale aj z vlastnych skusenosti s podexponovavanim "beznych" zaberov, som sa na tento problem opytal priamo servisakov v exapre a zistil som, ze som prvy co si u nich na toto stazuje. Oni tento problem vobec nezaznamenali.
Uz som si na to zvykol a neriesim to...
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 18 úno 2009, 19:49

Aha. Existuje nějaká tabulka kde je doporučené, jakou má mít hodnotu EV(sport, krajina, atd.)?

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od andy_d » 18 úno 2009, 20:03

Urcite nic take neexistuje. Tazko je aj povedat co je spravne exponovany zaber. Niekto moze mat rad tmavsie foto iny preferuje svetlejsie. Ja vzdy expoziciu kontrolujem na histograme, a ak sa mi to nepozdava nastavim inu hodnotu EV korekcie a cvaknem zaber znovu. Samozrejme sa snazim vyhnut prepalom, ale keby som K20 fotil pri EV 0, tak vacsina zaberov by mala histogram "natlaceny" dolava (do tmavych tonov), ale pri EV +0,7 je dany zaber svetlejsi ale este stale bez prepalov. Hodnotu EV +0,7 mam odskusanu na mojej K20 mozno na fotaku z inej vyrobnej serie by to uz nemuselo fungovat.
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

Miroslav1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Miroslav1 » 18 úno 2009, 21:25

Dmb píše:
Miroslav1 píše:
elho_cid píše:Fotak se pri normalnim mereni snazi jit na stredni sedou, u vysoce odrazivych povrchu (vodni hladina, snih, zrcadla) dochazi k podexpozici. Celkem dobre se to da uhlidat u hloupeho mereni (se zvyraznenym stredem), ale kdyz je aktivni maticove mereni,k vztupuji do hry dalsi faktory jako aktualni AF bod a podobne. Koukni na:

Měl jsem nastavené spřažení měření expozice s AF a spojení AE s AF.

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 18 úno 2009, 22:00

Miroslav1 píše:
Dmb píše:
Miroslav1 píše:
Měl jsem nastavené spřažení měření expozice s AF a spojení AE s AF.
Ty 4 fotky na ktere jsi uvedl odkaz ale jsou exponovane presne podle logiky automatickeho mereni. To zes mel sprazene mereni AF a AE a AE-L pri AFlock, to nemam vliv. To by melo vliv akorat kdybys menil kompozici pri namacknute spousti.
Ale kdyz se na obrazky podivas a promitnes si do nich pozici AE senzoru, tak ti to dojde. Tu expozici to nemeri az ke krajum, kdyz mas multisegmentove mereni, berou se v uvahu vsechny segmenty a nejak se prumeruji.
Na tech fotkach se zasnezenymi zaklady je to krasne videt, ta svetlejsi ma na miste stredoveho segmentu, toho s nejvetsiho a s nejvetsi vahou tmave zaklady, segmenty vlevo dole jsou sice na bilem snehu, ale ty vpravo i nahore jsou zase na sede plose, takze automatika spravne zmeri svetlo a exponuje spravne. Na te tmave mas ale uprostred bily snih, nahore, vlevo i dole take a jen vpravo je trochu tmavsi plochy. Automatika muzi zakonite exponiovat na bilou a fotku proti te prvni zakonite podexponuje.
Ta budova je bila jen po okrajich, takze do mericich segmentu zasahuje pouze okrajove a vetsina segmenu meri svetlo na tmavem portalu, takze expozice zase vychazi spravne. Na te posledni je uprostred bila plocha, ktera zasahuje do vetsiny mericich segmentu, uzky pas tmavuych budov v pozadi a skupinka lidi vlevo zabira na plose mericich segmentu pouze minimalni plochu, fotak musi podexponovat. Chova se naprosto spravne.

Rozdel si v menu mereni a ostreni, prepni expozici na mereni se zduraznenym stredem, zamer stred na to podstatne (skupinka lidi), zmer expozici, zamkni ji, prekomponuj zaber, zaostri a exponuj.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 18 úno 2009, 23:54

Miroslav1 píše: Měl jsem nastavené spřažení měření expozice s AF a spojení AE s AF.
Já to tak mám nastavené taky a vyhovuje mi to. Důležité je si to uvědomovat a stejně tak základní poučky o kompenzaci expozice při různých scénách.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“