mrtve pixely pri delsich casech
Moderátor: Moderátoři
mrtve pixely pri delsich casech
Ahoj, mam takovy problemek, ktery jsem objevil az ted... pri delsich casech expozice - cca 3"-4" (a na vetsi ISO, coz je asi logicke) se nektere pixely odporouci a jsou "mrtve", coz se projevuje zelenymi a fialovymi teckami na fotce... mate nekdo podobny problem? je to na reklamaci?
PENTAX K200D | TAMRON 18-200mm 1:3.5-6.3 | PENTAX-M 50mm 1:1.4
-
- Pokročilý uživatel
Na reklamaciu to urcite nie je. Urcite mnozstvo "mrtvych" pixelov je tolerovane. Ak sa stane, ze sa zobrazuje mrtvy pixel stale na tom istom mieste a aj pri kratsich casoch, da sa to odstranit funkciou pixel maping (K20 tuto funkciu urcite ma).
Pri dlhych casoch sa zobrazi viac svetlych (preziarenych) pixelov, co je sposobene prehrievanim cipu.
Inak, Lightroom tieto preziarene pixle automaticky odstranuje.
Pri dlhych casoch sa zobrazi viac svetlych (preziarenych) pixelov, co je sposobene prehrievanim cipu.
Inak, Lightroom tieto preziarene pixle automaticky odstranuje.
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8
-
- Pokročilý uživatel
Myslim, ze sme sa celkom nepochopili 
Pixel maping je funkcia ktora sluzi na kontrolu (preskenovanie) cipu a vyhladanie mrtvych pixelov (pixelov ktore su definitivne vypalene, tzn. nefunkcne). Myslim, ze to funguje asi tak, ze fotak si tieto pixle najde, zapamata ich umiestnenie. A potom pri dalsom fotografovani im prideli farbu susedneho pixelu a takymto sposobom vlastne "oklame" vysledny zaber a vypalene pixle uz na zabere nenajdes.
Pixel maping musis rucne spustit z menu fotaku. Doporucuje sa raz za "nejaky" cas cip prekontrolovat (ja to robim raz za 4-5 mesiacov).
To o com si ty pisal v odpovedi je asi funkcia na odsumenie zaberov pri dlhych casoch. Tato odstranuje zo zaberov celkovy sum, na vypalene pixle nema vplyv.

Pixel maping je funkcia ktora sluzi na kontrolu (preskenovanie) cipu a vyhladanie mrtvych pixelov (pixelov ktore su definitivne vypalene, tzn. nefunkcne). Myslim, ze to funguje asi tak, ze fotak si tieto pixle najde, zapamata ich umiestnenie. A potom pri dalsom fotografovani im prideli farbu susedneho pixelu a takymto sposobom vlastne "oklame" vysledny zaber a vypalene pixle uz na zabere nenajdes.
Pixel maping musis rucne spustit z menu fotaku. Doporucuje sa raz za "nejaky" cas cip prekontrolovat (ja to robim raz za 4-5 mesiacov).
To o com si ty pisal v odpovedi je asi funkcia na odsumenie zaberov pri dlhych casoch. Tato odstranuje zo zaberov celkovy sum, na vypalene pixle nema vplyv.
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Černý šum? Nikdy jsem to neslyšel. Co to? Objasní mi to někdo?Miroslav1 píše:Nedělá ti to i při nízkých citlivostech? Pokud ano, tak to není vada, ale jen černý šum.

Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
Jsou dva druhy šumu- klasický a černý.Dmb píše:Černý šum? Nikdy jsem to neslyšel. Co to? Objasní mi to někdo?Miroslav1 píše:Nedělá ti to i při nízkých citlivostech? Pokud ano, tak to není vada, ale jen černý šum.
Klasický šum o kterém se všichni baví vzniká při vysokých hodnotách ISO vlivem vysoké citlivosti- takže dochází k "zarušení" jednotlivých snímacích buněk a následně to vypadá jako šum.
Černý šum vzniká při nízkých citlivostech a dlouhých časech. Je to způsobeno, že jednotlivé snímací buňky jsou dlouho aktivní protože dlouho exponujeme. Takže za tu dlouhou dobu dochází k náhodným výpadkům jednotlivých snímacích pixelů a na místech kde se pixel takto vratně "porouchá" vznikají různé barevné tečky. Tohle není tak patrné jako běžný šum, jde si toho hlavně všimnout při expozici např 5s a víc kdy je nasazená krytka objektivu. Potom když se fotka v PC přiblíží tak na jednotlivých místech jdou vidět něco jako hvězdičky- jako kdyby se fotilo nebe

jinak skus pohledat na netu, určitě někde něco o tom bude
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Dik za vysvětlení, tohle jsem opravdu nevěděl co to je... 

Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Take jsem o tom netusil, dik za info. Ja to u K100D a nocnich fotek povazoval za vadne pixely, bylo zvlastni, ze byly vetsinou na stejnem miste na temer vsech fotkach (hlavne 'zelene tecky' rusily). Treba to ale byla kombinace obojiho, v kazdem pripadku jsem rad, ze K20D umi uz vadne pixely uzivatelsky "opravovat" ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie