K200 - blikajuca kontrolka blesku -CHYBA ?
Moderátor: Moderátoři
K200 - blikajuca kontrolka blesku -CHYBA ?
zdravim, mam novy K200, bohuzial, pociatocne nadsenie je schladene nasledejucou zeby zavadou: mam nasadeny objektiv 21mm 3.2, fotim vonku za jasneho dna, povedzme iso 200, clona 8, cas tak 500 - 700 tina sekundy. napriek tomu pri jemnom stlaceni spuste sa mi rozblika na displaji kontrolka blesku, co podla manualu znamena ze je potrebny blesk. to je samozrejme ciry nezmysel, za jasneho dna a s takymito casmi. sranda je ze uvedena ikonka blika pri extremne kratkych casoch okolo tej 1/750, pri 1/180 a pod zvycajne nie. mate niekto podobnu skusenost? prehliadol som nieco v manuali? alebo je tona reklamaciu?
Marek: nepochopili sme sa, nejde o odpalenie blesku ide o to ze za jasneho dna s pevnou 21mm objektivom, pri clone hocijakej, napr 8, a casoch 1/180, 1/500, 1/750 1/1000, proste velice kratkych casoch mi v hladaciku i na displaji blika ikonka blesku. toto podla manualu znamena ze blesk je potrebny ale nie je aktivovany (co je zrejme, ved naco by som ho vysuval), cize mam problem s tym ze to vyzera na vadu fotoaparatu ked ti tento za takychto svetelnych podmienok prikazuje pouzitie blesku!!! alebo sa mylim?
no, pekne.... mam filmovy nikon, digital kompakt canon, tento pentax mi celkom ucaroval ale zda sa ze kontrola kvality je pramizerna.... asi to vratim cele do obchodu, jasne ze pokazit sa moze vsetko, len paradoxne som si pentax zvolil prave pre ten pocit festovneho a odolneho tela co snad daco vydrzi a bude dlho a dobre sluzit..... 

-
- Významný člen
ani ja veru som sa na inom aparate s niecom takym nestretol. najhorsie je ze netusim ci moze ist o vadu tela alebo objektivu.... ale namerane expozicne udaje sa mi zdaju v poriadku. akurat ze nema logiku aby fotoaparat pri case radovo stotiny sekund vyhlasoval ze je treba zapnut blesk. nech sa na to pozeram ako chcem, vyzera to na blbost a chybu. zvlast ked sa to nedeje stale, doslova zalezi na tom kam mam otoceny fotak. proste niekedy to blika niekedy nie, kontroloval som uz vsetko a nie, nemam spojene blokovanie ostrenia s blokovanim expozicie - to bolo prve co ma napadlo..... 

aby som to zjednodusil, kedze stale mi to neda pokoja a asi ma caka bezsenna noc:
mozno som si nieco neuvedomil, ale vie si niekto predstavit situaciu v ktorej by bolo logicke ze aparat pri ohnisku 21mm a case 1/750 s hlasi potrebu zapnuteho blesku? tuto som to odfotil: clona mala, cas kratky a napriek tomu tam blika ikonka blesku - pochopitelne na fotke nevidiet proces "blikania", len prave zobrazenu ikonku - aspon nejaky dokaz

mozno som si nieco neuvedomil, ale vie si niekto predstavit situaciu v ktorej by bolo logicke ze aparat pri ohnisku 21mm a case 1/750 s hlasi potrebu zapnuteho blesku? tuto som to odfotil: clona mala, cas kratky a napriek tomu tam blika ikonka blesku - pochopitelne na fotke nevidiet proces "blikania", len prave zobrazenu ikonku - aspon nejaky dokaz

a dalsia vec
ako tak pozeram aparat, nasiel som toto

v hladaciku, za sklom, cize niako sa k tomu neda dostat, je taka divna ryha na tom kovovom striebrsitom sasi akoby to bolo zle odrezane alebo odlomene.... ako to vyzera u vas? je taketo slendrianstvo v remeselnom spracovani u pentaxu bezne. uz ma tato znacka zacina naozaj stvat a to vlastnim aparat len 2 dni.... cim dalej tym viac vo mne rastie presvedcenie neposlat spat do obchodu len telo ale cely PENTAX system co som kupil, zda sa ze tato volba bola omylom

v hladaciku, za sklom, cize niako sa k tomu neda dostat, je taka divna ryha na tom kovovom striebrsitom sasi akoby to bolo zle odrezane alebo odlomene.... ako to vyzera u vas? je taketo slendrianstvo v remeselnom spracovani u pentaxu bezne. uz ma tato znacka zacina naozaj stvat a to vlastnim aparat len 2 dni.... cim dalej tym viac vo mne rastie presvedcenie neposlat spat do obchodu len telo ale cely PENTAX system co som kupil, zda sa ze tato volba bola omylom
kontrolka blesku
žiaľ takto to vyzerá keď si majiteľ kompaktu kúpi zrkadlovku a nepreštuduje si návod.Kontrolka blesku bliká keď je nastavené zónové meranie expozície a v zornom poli sa nachádza veľmi svetlá plocha a zároveň plocha tmavá,typické využitie je pri fotografovaní osoby v protisvetle kedy má tvár je v tieni a pozadie je presvetlené.Treba to len ignorovať alebo nastaviť iný spôsob merania expozície.
Čo sa týka hľadáčiku tak to čo popisuješ ako prasklinu rozhodne žiadna prasklina nieje,K200 nemám tak preskúmanú ale predpokladám že je prevzatý hľadáčik z K20 a tam to nejakú funkciu má.Než úplne zavrhneš Pentax ako značku mal by si si preštudovať aspoň nejakú literatúru o fotografovaní pre začiatočníkov!
Čo sa týka hľadáčiku tak to čo popisuješ ako prasklinu rozhodne žiadna prasklina nieje,K200 nemám tak preskúmanú ale predpokladám že je prevzatý hľadáčik z K20 a tam to nejakú funkciu má.Než úplne zavrhneš Pentax ako značku mal by si si preštudovať aspoň nejakú literatúru o fotografovaní pre začiatočníkov!
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
klingo: vidim ze si jeden z tych expertovv co si kupili digi a su hned majstri sveta. fotim dlhe roky so zrkadlovkou na film a myslim ze o foteni viem naozaj dost. neslo o ziadnu kontrastnu scenu, klasicka snimka vonku bez tienov ci velmi presvetlenych ploch. ziadne leskle odrazove plochy ci blizke - vzdialene objekty s rozdielnou tonalitou. cakal by som nieco take pochopitelne pri merani bodovom ci pri zvyhodnenom strede ale nie pri klasickej scene meranej pekne zonovo z celej plochy, kde v extremnom pripade povedzme ze poviem ze dobre, fotak to ani tak nevyhodnoti spravne a navrhne pouzit blesk, ale rozhdone nie takto casto.
nikde nepisem o praskline (zda sa ze ked ja necitam navod tak ty poriadne ani prispevok na ktory odpovedas) pisem akoby o surovom zrezanom ci zle opracovanom plechu / hrane a je to vnutri hladaciku
tiez mam rad ludi co by s filmom fotili maximalne dovolenky v chorvatsku na kompakt, ale ked prisli digitaly , hura kupme si zrkadlo a sme IN a majstri sveta.
som si uplne isty ze ziadna z mojich predoslych zrkadloviek za ziadnych okolnosti takto nevystrajala, ale mozes mi dat konkretny odkaz na ten tvoj manual - stranku v nom, nech sa pobavim
nikde nepisem o praskline (zda sa ze ked ja necitam navod tak ty poriadne ani prispevok na ktory odpovedas) pisem akoby o surovom zrezanom ci zle opracovanom plechu / hrane a je to vnutri hladaciku
tiez mam rad ludi co by s filmom fotili maximalne dovolenky v chorvatsku na kompakt, ale ked prisli digitaly , hura kupme si zrkadlo a sme IN a majstri sveta.
som si uplne isty ze ziadna z mojich predoslych zrkadloviek za ziadnych okolnosti takto nevystrajala, ale mozes mi dat konkretny odkaz na ten tvoj manual - stranku v nom, nech sa pobavim
Kupuljev:
hm, moze byt, ono mne ani neslo o ten vyzer samotny ale o to ze ma take surove hrany, akoby nezabrusene, vylomene, na tej fotke to nie je az tak dobre vidno....
uvidim co s tym bleskom, pofotil som nejake sceny, schvalne som ich pomeral aj s filmovym aparatom, ten nehlasi ziadny problem, mozno je to tym ze pentax ma inu logiku vyhodnocovania a kvoli nizsiemu dynamickemu rozsahu je proste nachylnejsi hlasit "malo svetla" aj pri scenach ktore by som normalne , zvyknuty z filmu, povazoval za neproblematicke.....
hm, moze byt, ono mne ani neslo o ten vyzer samotny ale o to ze ma take surove hrany, akoby nezabrusene, vylomene, na tej fotke to nie je az tak dobre vidno....
uvidim co s tym bleskom, pofotil som nejake sceny, schvalne som ich pomeral aj s filmovym aparatom, ten nehlasi ziadny problem, mozno je to tym ze pentax ma inu logiku vyhodnocovania a kvoli nizsiemu dynamickemu rozsahu je proste nachylnejsi hlasit "malo svetla" aj pri scenach ktore by som normalne , zvyknuty z filmu, povazoval za neproblematicke.....
hajnalkam píše:Nazdar,
Este nevlastnim Pentax len sa obzeram a narazil som na toto forum.
Podla obrazku co si sem postol mas aktivovanu redukciu cervenych oci takze ona asi nuti aktivovanie blesku.
nie, nie, takto to nefunguje, ta ikona znamena len tolko ze ak vytiahnem blesk tak sa pouzije ta redukcia, ale blesk je zatvoreny
toto su dva priklady fotky kde napriek tomu ze su tam tmavsie objekty, tieto su
a) dost daleko na to aby moderny aparat merajuci pri urcovani expozicie aj vzdialenost to vyhodnotil ako nutnost blesku
b) obloha aj ked bledsia od mrakov nie je prepalena, detaily su viditelne ako v tmavych tak aj v svetlych castiach zaberu, filmova zrkadlovka s tymto nema problem, preco pentax hlasi ze na taketo zabery treba blesk???????