Moderátor: Moderátoři
už som počul z viacerých strán, že technológia čipou - rozlíšenie už asi ďalej nepôjde ( iba za cenu šumu) tak predpokladám, sa pôjde cestou zlepšovania funkčnosti (funkcie, AF) a tajne dúfam že ceny klesnú ako u SLR pred nedávnom. a zdá sa že sa to tak aj deje, utesnené telo u pentaxu je podľa mňa toho dôkazom.Smolik píše:Dobře, děkuji za plodné odpovědi, zatím jasně přavažuje názor jít od K20D. Ale má z vás ještě někdo DSLR starou, řekněme, 8 let? Nebo už za těch osm let máte třeba třetí tělo? Já opravdu nehodlám investovat do těla každých cca 5 let např. a kdo ví, kde budeme technologicky za 5 let, natož za deset... Je dnešní K20 či K200 stroj, nad kterým nebudu po těch pěti letech uvažovat o výměně z důvodu úplně jiných možností? A v té době se třeba zeptám, proč jsem raději nešetřil a nekoupil K200
. Aušetřený peníz neinvestoval někam jinam..
Prave preto by som volil K20. Bez ohladu na to ake telo teraz kupis, tak skor alebo neskor na prislusenstvo dosetris, je to len otazka casu. Myslim, ze o 5 rokov ta uz nebude trapit, ze si neusetril par korun, skor si myslim, ze K20 Ti vydrzi dlhsie ako K200 a ked sa ho budes chciet zbavit, tak ho tiez lepsie predas. Ja osobne celkom nesuhlasim s nazorom, ze len objektivy su dolezite a telo je nepodstatne. To platilo u analogu, kde telo bola len schranka na film a podstatny bol objektiv a film. U digi je tym filmom cip a ten tak lahko nevymenis za lepsi ako sa dal vymenit film...Smolik píše:Já opravdu nehodlám investovat do těla každých cca 5 let např. a kdo ví, kde budeme technologicky za 5 let, natož za deset... Je dnešní K20 či K200 stroj, nad kterým nebudu po těch pěti letech uvažovat o výměně z důvodu úplně jiných možností? A v té době se třeba zeptám, proč jsem raději nešetřil a nekoupil K200. Aušetřený peníz neinvestoval někam jinam..
fjo píše:....největší rozdíl je hledáček...??? Ano, není zanedbatelný, ale ja jsem děkoval Pentaxáckýmu bohu za to, že PX odešel od CCD snímače a nahradil ho CMOSem... nejde o rozlišení, to stačí už i u K10D, K200D, ale lepší zpracování šumu, ale hlavně barevné podání u CMOS snímačů jsou příjemnější....Smolik píše:Ale když po roce zjistím, že mi K200D nestačí (což asi nehrozí), mohu ji ještě prodat a pořídit si třeba nějakou K30spachal píše:To ze by byl 'dvojkovy' setak pro K20D nedostatecny, s tim bych asi moc nesouhlasil, obzvlaste pri pouziti jake zde bylo naznacene. Ale je fakt, ze ja treba FA 16-45/4 sehnal uz za 5.5kKc (novy), ty dva mm na zacatku se hodi a i opticke zkresleni a vinetace je nekde jinde, nez u puvodniho setaku ke K100D.
Ja proste stale budu spise doporucovat lespi telo, je to zaklad, na kterem se da 'dobre stavet'. Koupis K200D a za rok Te to bude mrzet. A to ze za nekolik let slusne prodas telo, na to zapomen, i v pripade K20D
..
a ještě mi zbude dost soldiní Sigma... Jasně, druhý roler atd. jsou super, asi největší rozdíl je hledáček, i nemožnost korekce FF / BF zamrzí, no uvidíme, musím se na to vyspat. Nebo už K200 nikde nebude a mám to vyřešené, protože K-m určitě nechci.
Máš to něčím podložené? Marně přemýšlím, který fakt by měl v obou technologiích zapřičinit něco takového. Přijde mi to jako taková ta hláška, jako že škvor leze do ucha:) Nehledě na to, že barva se skládá až za snímačem a ovlivňuješ ji v postprocessingu.fjo píše:...a barevnost.. pokud udělaš fotku s CCD snímačem u K10 (K200, K-m) a bez úprav ji položíš vedle fotky z K20 s CMOS snímačem, je rozdíl patrný (patrný, ne propastný)... CMOS snímač má plnější, teplejší barvy.. CCD zase chladnější...