Pentax K-m

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

broskit
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od broskit » 24 zář 2008, 16:13

vkramar píše:
broskit píše:
vkramar píše: Malej? Já bych řekl spíš titěrnej. Co je moc, to je příliš. Ale třeba někomu do ruky sedne.
Promiň Václave, nechci být rejpal, ale ty máš podle infa Pentax ist DS (ten nazev jsem dodnes nepochopil) a ten je o 2mm na šířku, o 1mm na výšku a o 2mm do hloubky větší a ten ti do ruky padl? Je pravda, že je o plných 80g těžší. Sorry, ale já myslím, že někomu to třeba může vyhovovat. A dámy prominou, ale na velikosti fakt někdy nezáleží...
Já jsem neřekl, že je to na nic, ale že to není pro mně. A můj *ist DS mi opravdu nesednul úplně ideálně - uvítal bych tak 1-1,5 cm navíc na výšku aby bylo kam pohodlně zapřít malíček a možná o chloupek masivnější grip. Nakonec jsem si na něj zvyknul, ale chvíli mi to trvalo. Potkal jsem 2 foťáky, které mi padly do ruky napoprvé: Minolta Dynax 505si s batery-packem a Fujifilm FinePix S2 Pro. Oba bych označil za středně velké zrcadlovky.
Mě vyhovovala Konica-Minolta D5D a následně i Pentax K10D, ale jsou to chlapské přístroje a když k tomu přidáš 2-3 objektivy i když menší, nějaké to příslušenství, stativ, tak se to dost pronese. A naprosto chápu fotografy, kteří jsou ochotni něco oželet. A teď je otázka CO. Jestli dát na "SUPER" tělo širokorozsahový zoom nebo na mít k "SLABŠÍMU" tělu 2-3 monofokální objektivy. Po výborných zkušenostech s pevnými skly, bych se klidně přiklonil k tomu druhému.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 24 zář 2008, 16:50

Urvat si od huby a koupit "super" tělo a 2-3 monofokály :wink:
Za rozdíl mezi např K200 a K20 si koupíš tak jedno pevné sklo, ale spíše ne.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

Janko
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Janko » 24 zář 2008, 17:15

Ale predávať sa bude iba set! nie samotné telo....

broskit
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od broskit » 24 zář 2008, 17:56

SeaBear píše:Urvat si od huby a koupit "super" tělo a 2-3 monofokály :wink:
Za rozdíl mezi např K200 a K20 si koupíš tak jedno pevné sklo, ale spíše ne.
-Bavíme se o K2000 resp. K-m :wink:
-Urvat si od huby??? Bavíme se o velikosti a hmotnosti těla a příslušenství, bavil se tady někdo o ceně?
-Ale když jsi to nakousnul, pevné sklo může být i manuální a za pár korun. Na něco se hodí na něco samozřejmě ne, to už si musí každý rozhodnout sám.

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 24 zář 2008, 18:22

Ano, už koukám, špatně jsem to pochopil :oops:

Honza K.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Honza K. » 25 zář 2008, 09:04

Mně osobně je K-m velmi sympatické. Konečně nějaký digitál, se kterým člověk může být trochu nenápadný. Což se bohužel o současných tělech říct nedá. Kamkoliv s nimi člověk přijde, tak všichni vědí, že se tam bude fotit... S LX si mě nikdo nevšimne a ProgramA se mi dokonce vejde i do kapsy. Přesto se oba foťáky s gripy drží velmi dobře. A až vyjde 15Ltd., tak se to už skoro vyrovná mé oblíbené kombinaci pro focení ProgramA + SMC-K 24mm. Teda až na ten hledáček:( V tom ty digitály dostávají na zadek nehorázně (jako by nemohli udělat malou zrcadlovku bez blesku). Rozhodně kdybych si vybíral digitální tělo až teď, tak bych velmi řešil zda k10/20 nebo K-m.

Karas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Karas » 25 zář 2008, 12:04

Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.

Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela. Ono je sice desne in mit velky telo, tezky objektivy, ale tahejte to pak na rameni v brasne. Nehlede na to, ze se pak takovy vybaveni ani pomalu nikam rozumne nevleze :roll:

Podle me Pentaxu citelne chybi telo, ktere by se dalo radit do vyssi kategorie, ale bylo male - tak na urovni DSka.

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 25 zář 2008, 12:10

DS-ko je vyssi kategorie :P :P :lol:
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

Karas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Karas » 25 zář 2008, 12:56

Ale no tak :wink: Chtel jsem rict, ze chybi telo velikosti DSka ,ktere by ovsem mirilo do vyssi kategorie...
cunesk8 píše:DS-ko je vyssi kategorie :P :P :lol:

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 25 zář 2008, 13:23

Karas píše:Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.

Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela.
Když ona ergonomie s velikostí velmi úzce souvisí. Velikost prostě musí být PŘIMĚŘENÁ. Ale co to znamená je věc VELMI subjektivní.

Např. řada MZ mi do ruky nikdy moc dobře nesedla. Ať už bez baterypaku nebo s ním. Nepočítám MZ-S - s tím jsem tu čest neměl. Jednou jsem měl v ruce P30n, který je s řadou MZ rozměrově téměr identický a držel se mi dobře. *ist DS je na výšku papírově prakticky stejný, v praxi mi ale chybí 1-1,5 cm. S K10/20 jsem zatím osobně tu čest neměl. Dle papírových rozměrů usuzuji, že by to pro mě mohlo být to pravé. Ale jak se říká, teorie byla jiná v praxi a praxe v teorii. Přitom ruce mám spíš menší.

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 25 zář 2008, 14:40

Karas píše:Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.
Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela.
Z mé strany to není masáž. U mě to tak prostě funguje, ani PxZ-1p se mi nedrží tak dobře, jako Kxx modely, o mojí MZ-6ce nemluvě.
Karas píše:Ono je sice desne in mit velky telo, tezky objektivy, ale tahejte to pak na rameni v brasne. Nehlede na to, ze se pak takovy vybaveni ani pomalu nikam rozumne nevleze :roll:
Kupříkladu mně to přirození nezvětšuje, protože 95% fotografií fotím zcela sám a v "divočině". K20D, Tamron 17-50/2.8, Px 50-135/2.8 SDM, Px 300/2.8 SDM, stativ Benro C-357 n6, dvoulitrovku s pitím, svačinu a nějaký kus oblečení navíc mně přijde v pohodě i na 20km fotografickou toulku po horách (tahám toho občas i více na stejné vzdálenosti, ale ne po horách).
Karas píše:Podle me Pentaxu citelne chybi telo, ktere by se dalo radit do vyssi kategorie, ale bylo male - tak na urovni DSka.
Takové tělo by muselo být převážně z plastu a v takové nemám příliš důvěru, že by přežilo delší dobu v mém vlastnictví nepoškozeno (za předpokladu, že jsi myslel malé a lehké ). Navíc tam, kde zrcadlo netahám, tahám kompakt(nízká cena). Jsou to akce "zrcadlu nebezpečné" a snímky pouze "rekreační", tudíž plastovou DSLR bych tam stejně nevzal. Jinak za K-m a ostatní nižší (a menší, lehčí) DSLR u Px jsem samozřejmě rád, protože znamenají větší výběr pro možnost koupit si přístroj "tak akorát na míru".

Karas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Karas » 25 zář 2008, 18:03

vkramar a SeaBear: ale ja vam nijak neberu, ze vam se vetsi telo lip drzi. Me jen stve, ze Pentax (a mozna zadny vyrobce) nedela male telo (treba s moznosti pridani vertikalniho gripu pro ty, co ho potrebuji), ktere by bylo "nadupane". Hlavne aby melo co nejvetsi hledacek :?

Ja to nevnucuju vsem, ale treba i pri nakupu objektivu si dost vsimam jejich velikosti, vahy a hlavne prumeru filtru. A proste bych rad pokrocile telo, na ktere by se dala elegantne napasovat treba mala pevna ohniska a pritom se neochuzovat o funkce, ktere maji lepsi masiny... Jasne, je moznost vzit si kompakt/EVF, ale ja jsem proste zvykly na luxus zrcadlovky a jakmile se podivam na display kompaktu nebo do hledacku EVF, tak mam chut to hned zahodit, protoze ja s tim proste nic nevyfotim :cry:

Ale mozna jsem v mensine a vyrobci vi, co delaji

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 25 zář 2008, 18:45

Ja jsem se dneska zamiloval do Pentaxu Z1. Hledacek jak u canonu 5D ecka... Pekne padne do ruky... Akorat se bojim ze bych ho moc nevyuzil a jeste vic tech nakladu....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 25 zář 2008, 19:04

Jo Z1 prej hrozne zere baterky. *istD byl profi stroj pri relativne malych rozmerech. Bohuzel dneska se pod pojemem profi stroj rozumi, ze ma velky cip a spousty pacek a mackatek. Nebo v pripade Pentaxu ze je utesneny proti neprizni pocasi a ma stabilizaci. To vsechno zabere nejake misto.

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 26 zář 2008, 10:47

A da se nejakym zpusobem krmit dobijecima baterkama? Jako napriklad baterypacky na tuzkovky...

Taky jsem slysel ze ma jen jednobodovy a ne prilis vykonny AF je to pravda?
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“