Mě vyhovovala Konica-Minolta D5D a následně i Pentax K10D, ale jsou to chlapské přístroje a když k tomu přidáš 2-3 objektivy i když menší, nějaké to příslušenství, stativ, tak se to dost pronese. A naprosto chápu fotografy, kteří jsou ochotni něco oželet. A teď je otázka CO. Jestli dát na "SUPER" tělo širokorozsahový zoom nebo na mít k "SLABŠÍMU" tělu 2-3 monofokální objektivy. Po výborných zkušenostech s pevnými skly, bych se klidně přiklonil k tomu druhému.vkramar píše:Já jsem neřekl, že je to na nic, ale že to není pro mně. A můj *ist DS mi opravdu nesednul úplně ideálně - uvítal bych tak 1-1,5 cm navíc na výšku aby bylo kam pohodlně zapřít malíček a možná o chloupek masivnější grip. Nakonec jsem si na něj zvyknul, ale chvíli mi to trvalo. Potkal jsem 2 foťáky, které mi padly do ruky napoprvé: Minolta Dynax 505si s batery-packem a Fujifilm FinePix S2 Pro. Oba bych označil za středně velké zrcadlovky.broskit píše:Promiň Václave, nechci být rejpal, ale ty máš podle infa Pentax ist DS (ten nazev jsem dodnes nepochopil) a ten je o 2mm na šířku, o 1mm na výšku a o 2mm do hloubky větší a ten ti do ruky padl? Je pravda, že je o plných 80g těžší. Sorry, ale já myslím, že někomu to třeba může vyhovovat. A dámy prominou, ale na velikosti fakt někdy nezáleží...vkramar píše: Malej? Já bych řekl spíš titěrnej. Co je moc, to je příliš. Ale třeba někomu do ruky sedne.
Pentax K-m
Moderátor: Moderátoři
-Bavíme se o K2000 resp. K-mSeaBear píše:Urvat si od huby a koupit "super" tělo a 2-3 monofokály![]()
Za rozdíl mezi např K200 a K20 si koupíš tak jedno pevné sklo, ale spíše ne.

-Urvat si od huby??? Bavíme se o velikosti a hmotnosti těla a příslušenství, bavil se tady někdo o ceně?
-Ale když jsi to nakousnul, pevné sklo může být i manuální a za pár korun. Na něco se hodí na něco samozřejmě ne, to už si musí každý rozhodnout sám.
Mně osobně je K-m velmi sympatické. Konečně nějaký digitál, se kterým člověk může být trochu nenápadný. Což se bohužel o současných tělech říct nedá. Kamkoliv s nimi člověk přijde, tak všichni vědí, že se tam bude fotit... S LX si mě nikdo nevšimne a ProgramA se mi dokonce vejde i do kapsy. Přesto se oba foťáky s gripy drží velmi dobře. A až vyjde 15Ltd., tak se to už skoro vyrovná mé oblíbené kombinaci pro focení ProgramA + SMC-K 24mm. Teda až na ten hledáček:( V tom ty digitály dostávají na zadek nehorázně (jako by nemohli udělat malou zrcadlovku bez blesku). Rozhodně kdybych si vybíral digitální tělo až teď, tak bych velmi řešil zda k10/20 nebo K-m.
Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.
Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela. Ono je sice desne in mit velky telo, tezky objektivy, ale tahejte to pak na rameni v brasne. Nehlede na to, ze se pak takovy vybaveni ani pomalu nikam rozumne nevleze
Podle me Pentaxu citelne chybi telo, ktere by se dalo radit do vyssi kategorie, ale bylo male - tak na urovni DSka.
Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela. Ono je sice desne in mit velky telo, tezky objektivy, ale tahejte to pak na rameni v brasne. Nehlede na to, ze se pak takovy vybaveni ani pomalu nikam rozumne nevleze

Podle me Pentaxu citelne chybi telo, ktere by se dalo radit do vyssi kategorie, ale bylo male - tak na urovni DSka.
DS-ko je vyssi kategorie

http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Když ona ergonomie s velikostí velmi úzce souvisí. Velikost prostě musí být PŘIMĚŘENÁ. Ale co to znamená je věc VELMI subjektivní.Karas píše:Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.
Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela.
Např. řada MZ mi do ruky nikdy moc dobře nesedla. Ať už bez baterypaku nebo s ním. Nepočítám MZ-S - s tím jsem tu čest neměl. Jednou jsem měl v ruce P30n, který je s řadou MZ rozměrově téměr identický a držel se mi dobře. *ist DS je na výšku papírově prakticky stejný, v praxi mi ale chybí 1-1,5 cm. S K10/20 jsem zatím osobně tu čest neměl. Dle papírových rozměrů usuzuji, že by to pro mě mohlo být to pravé. Ale jak se říká, teorie byla jiná v praxi a praxe v teorii. Přitom ruce mám spíš menší.
Z mé strany to není masáž. U mě to tak prostě funguje, ani PxZ-1p se mi nedrží tak dobře, jako Kxx modely, o mojí MZ-6ce nemluvě.Karas píše:Honza K.: moje slova. Opravdu nechapu tu masaz typu velke telo = dobre se to drzi.
Naschval se podivejte, jak jsou velka pentaxi filmova tela. Pentax vzdycky umel do relativne maleho tela nacpat spoustu funkci a ergonomie nijak netrpela.
Kupříkladu mně to přirození nezvětšuje, protože 95% fotografií fotím zcela sám a v "divočině". K20D, Tamron 17-50/2.8, Px 50-135/2.8 SDM, Px 300/2.8 SDM, stativ Benro C-357 n6, dvoulitrovku s pitím, svačinu a nějaký kus oblečení navíc mně přijde v pohodě i na 20km fotografickou toulku po horách (tahám toho občas i více na stejné vzdálenosti, ale ne po horách).Karas píše:Ono je sice desne in mit velky telo, tezky objektivy, ale tahejte to pak na rameni v brasne. Nehlede na to, ze se pak takovy vybaveni ani pomalu nikam rozumne nevleze![]()
Takové tělo by muselo být převážně z plastu a v takové nemám příliš důvěru, že by přežilo delší dobu v mém vlastnictví nepoškozeno (za předpokladu, že jsi myslel malé a lehké ). Navíc tam, kde zrcadlo netahám, tahám kompakt(nízká cena). Jsou to akce "zrcadlu nebezpečné" a snímky pouze "rekreační", tudíž plastovou DSLR bych tam stejně nevzal. Jinak za K-m a ostatní nižší (a menší, lehčí) DSLR u Px jsem samozřejmě rád, protože znamenají větší výběr pro možnost koupit si přístroj "tak akorát na míru".Karas píše:Podle me Pentaxu citelne chybi telo, ktere by se dalo radit do vyssi kategorie, ale bylo male - tak na urovni DSka.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
vkramar a SeaBear: ale ja vam nijak neberu, ze vam se vetsi telo lip drzi. Me jen stve, ze Pentax (a mozna zadny vyrobce) nedela male telo (treba s moznosti pridani vertikalniho gripu pro ty, co ho potrebuji), ktere by bylo "nadupane". Hlavne aby melo co nejvetsi hledacek
Ja to nevnucuju vsem, ale treba i pri nakupu objektivu si dost vsimam jejich velikosti, vahy a hlavne prumeru filtru. A proste bych rad pokrocile telo, na ktere by se dala elegantne napasovat treba mala pevna ohniska a pritom se neochuzovat o funkce, ktere maji lepsi masiny... Jasne, je moznost vzit si kompakt/EVF, ale ja jsem proste zvykly na luxus zrcadlovky a jakmile se podivam na display kompaktu nebo do hledacku EVF, tak mam chut to hned zahodit, protoze ja s tim proste nic nevyfotim
Ale mozna jsem v mensine a vyrobci vi, co delaji

Ja to nevnucuju vsem, ale treba i pri nakupu objektivu si dost vsimam jejich velikosti, vahy a hlavne prumeru filtru. A proste bych rad pokrocile telo, na ktere by se dala elegantne napasovat treba mala pevna ohniska a pritom se neochuzovat o funkce, ktere maji lepsi masiny... Jasne, je moznost vzit si kompakt/EVF, ale ja jsem proste zvykly na luxus zrcadlovky a jakmile se podivam na display kompaktu nebo do hledacku EVF, tak mam chut to hned zahodit, protoze ja s tim proste nic nevyfotim

Ale mozna jsem v mensine a vyrobci vi, co delaji