Výdrž bateriek
Moderátor: Moderátoři
Re: Výdrž bateriek
Přidám svou zkušenost s baterkami, čím větší kapacity NiMh, tím většinou vyšší samovybíjení, kapacity kolem 2500-2700 mAh jsou po měsíčním skladování většinou zralé na nové nabití . Osobně jsem velmi spokojen s Sanyo 1700 mAh NiMH, sice kapacita není "nic moc" ale samovybíjení nízké, cana nizká (44 Kč/čl) a foťák stejnak cca 400+ foto bez problémů odfotí a ve spojení s rychlonabíječkou ... Mám je jak ve foťáku, tak v blesku.
Mipo
-
- Pokročilý uživatel
Odpověď
Pro joepapa:
Jako první bych rozhodně podezříval baterie, není nic neobvyklého, že se v sadě vyskytne vadný kus. Také je nové baterie nutné několikrát nabít a vybít, než se dostanou na plný výkon. Také jsem měl sadu baterií, se kterou šlo nafotil okolo 80ti snímků a šlus, po výměně za jiné baterie dělám 400-500 fotek.
Uvažuji kvůli tomuto o investici do kvalitnější nabíječky, která bude nabíjet každou baterii zvlášť, mít nastavitelný proud a zobrazovat jednotlivé hodnoty.
Díky tomu je pak možno spolehlivě určit vadný kus.
Jako první bych rozhodně podezříval baterie, není nic neobvyklého, že se v sadě vyskytne vadný kus. Také je nové baterie nutné několikrát nabít a vybít, než se dostanou na plný výkon. Také jsem měl sadu baterií, se kterou šlo nafotil okolo 80ti snímků a šlus, po výměně za jiné baterie dělám 400-500 fotek.
Uvažuji kvůli tomuto o investici do kvalitnější nabíječky, která bude nabíjet každou baterii zvlášť, mít nastavitelný proud a zobrazovat jednotlivé hodnoty.
Díky tomu je pak možno spolehlivě určit vadný kus.
Zdravím fotodámy a fotopáni
Mám nový námět na diskuzi. Pořád se tu řeší, koik fotek jednotlivé baterky vydrží, kolik s bleskem, kolik bez blesku, popř. vnitřní odpor baterek, ale nikde jsem tu zatím nenašel problém studených baterek. Mám 3 sady baterek (Ansmann 2400, 2700 a Energizer 2500) a při nočním focení v teplotách kolem 5°C a silným větru se všechny sady poroučely do věčných lovišť. Spotřeba DSLR při dlouhých expozicích je dost vysoká NiMH baterky s tím sice bojují, ale je to předem prohraný boj. Otázka tedy zní jasně: Budou na tom Envelůpky líp? Jestli se nepletu, tak jediná změna oproti klasickým NiMH je jejich malý vnitřní odpor a tedy i malé samovybíjení. Budu rád, když napíšete svoje postřehy...
Napadá mě možnost použít Lion akumulátory místo baterek, ty by neměly být tak moc závislé na teplotě, nemáte to někdo prakticky ověřené?
Jenom ještě doplním, že po ohřátí baterek v kapse se na chvilku vzpamatovaly, ale bylo to vždy tak na jednu 5ti až 10ti minutouvou fotku, pak zase odešly. Noc se mnou strávily ve spacáku a druhej den jsem s jednou sadou odfotil všechno uplně bezproblémů
Mám nový námět na diskuzi. Pořád se tu řeší, koik fotek jednotlivé baterky vydrží, kolik s bleskem, kolik bez blesku, popř. vnitřní odpor baterek, ale nikde jsem tu zatím nenašel problém studených baterek. Mám 3 sady baterek (Ansmann 2400, 2700 a Energizer 2500) a při nočním focení v teplotách kolem 5°C a silným větru se všechny sady poroučely do věčných lovišť. Spotřeba DSLR při dlouhých expozicích je dost vysoká NiMH baterky s tím sice bojují, ale je to předem prohraný boj. Otázka tedy zní jasně: Budou na tom Envelůpky líp? Jestli se nepletu, tak jediná změna oproti klasickým NiMH je jejich malý vnitřní odpor a tedy i malé samovybíjení. Budu rád, když napíšete svoje postřehy...
Napadá mě možnost použít Lion akumulátory místo baterek, ty by neměly být tak moc závislé na teplotě, nemáte to někdo prakticky ověřené?
Jenom ještě doplním, že po ohřátí baterek v kapse se na chvilku vzpamatovaly, ale bylo to vždy tak na jednu 5ti až 10ti minutouvou fotku, pak zase odešly. Noc se mnou strávily ve spacáku a druhej den jsem s jednou sadou odfotil všechno uplně bezproblémů
D90, Zenit E, dříve K100D
-
- Pokročilý uživatel
Tak jsem se osobně přesvědčil, že kapacita baterií 2500 a výš není žádná výhra. Jak se tu již psalo, samovybíjení je velmi vysoké, navíc sady SANYO 2700mAh, které mám necelý rok, začaly vykazovat značné ztráty výkonu. Přitom nemají za sebou ani desetinu z výrobcem uváděných až pětiset nabíjecích cyklů a jsou nabíjeny pomalu, žádné rychlopropékání. Dle měření i počtu nafocených snímků je pokles o víc jak 33% (jeden článek jsem musel vyřadit úplně, pokles jeho výkonu byl o více jak 60%), oproti jejich o půl roku mladším kolegyním.
Dále jsem zkoušel a měřil mnohem starší a "jetější" články, ovšem s kapacitou nepřesahující 2300mAh. U nich jsem se nesetkal s žádným problémem.
Potvrdil jsem si tím stále častěji slýchaná tvrzení, že kapacita přes 2500mAh u NiMh AA článků je žene za možnosti jejich chemického guláše, samozřejmě na úkor životnosti.
Takže po necelém roce se budu muset poohlédnout po nových bateríích.
Jenom zatím rozmýšlím, jestli koupím ENELOOP, nebo raději vyzkoušené a prověřené SANYO NiMh 2300mAh.
Dále jsem zkoušel a měřil mnohem starší a "jetější" články, ovšem s kapacitou nepřesahující 2300mAh. U nich jsem se nesetkal s žádným problémem.
Potvrdil jsem si tím stále častěji slýchaná tvrzení, že kapacita přes 2500mAh u NiMh AA článků je žene za možnosti jejich chemického guláše, samozřejmě na úkor životnosti.
Jenom zatím rozmýšlím, jestli koupím ENELOOP, nebo raději vyzkoušené a prověřené SANYO NiMh 2300mAh.
A byli vyrobené letos?OuvejAchich píše:Tak jsem se osobně přesvědčil, že kapacita baterií 2500 a výš není žádná výhra. Jak se tu již psalo, samovybíjení je velmi vysoké, navíc sady SANYO 2700mAh, které mám necelý rok, začaly vykazovat značné ztráty výkonu. Přitom nemají za sebou ani desetinu z výrobcem uváděných až pětiset nabíjecích cyklů a jsou nabíjeny pomalu, žádné rychlopropékání. Dle měření i počtu nafocených snímků je pokles o víc jak 33% (jeden článek jsem musel vyřadit úplně, pokles jeho výkonu byl o více jak 60%), oproti jejich o půl roku mladším kolegyním.
K100D Super.....
-
- Pokročilý uživatel
nabijatelne LiIon CR-V3
Mate niekto skusenosti s nabijatelnymi LiIon CR-V3? V manuali sa pise, ze nie je odporucane ich pouzivanie... Premyslam na ich prechod, lebo niekedy nemam cas vybit baterky a LiIon-ky sa mozu nabijat viac-menej hocikedy.
Co sa tyka vydrze, tak na 1 sadu dam 300-500 fotiek bez vstavaneho blesku. Vyhodu maju tuzkace, ze sa pouzivaju aj v blesku . Ked mi uz pomalsie nabija blesk, tak ich presuvam z blesku do fotaka a do blesku idu nabite.
Osobne mavam spotrebu 3-4 sady tuzkacov / 2G karta (700 zaberov) na indoor akciu, kde sa aj blyska.
V sade mam aj dvojrocne GP-cka, ktore daju 300 fotiek vo fotaku, s tymi baterkami som sa teda vobec nemaznal...
Co sa tyka vydrze, tak na 1 sadu dam 300-500 fotiek bez vstavaneho blesku. Vyhodu maju tuzkace, ze sa pouzivaju aj v blesku . Ked mi uz pomalsie nabija blesk, tak ich presuvam z blesku do fotaka a do blesku idu nabite.
Osobne mavam spotrebu 3-4 sady tuzkacov / 2G karta (700 zaberov) na indoor akciu, kde sa aj blyska.
V sade mam aj dvojrocne GP-cka, ktore daju 300 fotiek vo fotaku, s tymi baterkami som sa teda vobec nemaznal...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Po čase opět zdravím na vášnivém poli dizkuzí ohledně baterií do našich záznamových krabičekOuvejAchich píše:Tak jsem se osobně přesvědčil, že kapacita baterií 2500 a výš není žádná výhra. Jak se tu již psalo, samovybíjení je velmi vysoké, navíc sady SANYO 2700mAh, které mám necelý rok, začaly vykazovat značné ztráty výkonu. Přitom nemají za sebou ani desetinu z výrobcem uváděných až pětiset nabíjecích cyklů a jsou nabíjeny pomalu, žádné rychlopropékání. Dle měření i počtu nafocených snímků je pokles o víc jak 33% (jeden článek jsem musel vyřadit úplně, pokles jeho výkonu byl o více jak 60%), oproti jejich o půl roku mladším kolegyním.
Mám už asi 1/2 roku baterky Panasonic Infinium NiMH 2100 AA, které používám ve svojí K100 a musím říct, že jsou naprosto super. Těch ca 600 fotek (něco i s bleskem) bezproblémů dávají a delší expozice (do 5sek) pro ně také nebyly nepřekonatelný problém. Teď se s nimi chystám na ohňostroje, když už nás pánové Ignis a Brunensis tak pěkně pozvali ))
D90, Zenit E, dříve K100D
Věčný šťoural RH má na problém nabíjecích CR-V3 tuhle odpověď:
http://ricehigh.blogspot.com/2007/03/wh ... rform.html
Ve zkratce: Se starým *istD bylo několik incidentů, kdy uživatel použil nekvalitní nabíjecí články bez regulace a došlo k poškození foťáku. S kvalitními RCR-V3 by problém být neměl a spousta lidí je spokojeně používá. V článku jsou odkazy na některé osvědčené typy.
http://ricehigh.blogspot.com/2007/03/wh ... rform.html
Ve zkratce: Se starým *istD bylo několik incidentů, kdy uživatel použil nekvalitní nabíjecí články bez regulace a došlo k poškození foťáku. S kvalitními RCR-V3 by problém být neměl a spousta lidí je spokojeně používá. V článku jsou odkazy na některé osvědčené typy.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
já mám (sady) 1x itek 2500 a 3x GP ReCyko a dává mi to cca 200-250 fotek, ale někdy mi to zdechne třeba po patnácti. nejvíc spokojený jsem s byl s jednorázovýma CRV3 energeizer - tam jsem udělal cca 3000fotek
zajímalo by mne jaktože mi někdy udělají těch 15 fotek a někdy stovky - pokaždé jsou nabíjené den předem, takže samovybíjením to asi nejni
zajímalo by mne jaktože mi někdy udělají těch 15 fotek a někdy stovky - pokaždé jsou nabíjené den předem, takže samovybíjením to asi nejni
Já tedy nevím ,ale samovybíjení je dáno typem baterií, čili u NIMH by mělo mít v tomto stejné vlastnosti u všech kapacit. Problém je v tom, že K100 (atd) je náročný na "stav" baterií. Jakmile nejsou úplně v kondici (mají vyšší vnitřní odpor), tak při zapnutí vyhodnotí jako nepoužitelné, i když v jiným zařízení běží třeba naprosto normálně. Bohužel...
K10D, DA 16-45/4, FA 35/2, FA 50/1.4, Sigma 70-300 APO, Metz 48 AF-1