Pentax K100D alebo K10D ??

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Gaprielko
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pentax K100D alebo K10D ??

Příspěvek od Gaprielko » 26 črc 2007, 02:01

Zdravim, v najblizsej dobe sa chystam zakupit zrkadlovku Pentax. Co sa vsak tyka digitalnych zrkadloviek, tak som cisty zaciatocnik. Nechystam sa fotit "velke" veci, no chcem robit kvalitne snimky v horach, ci na dovolenke, prilezitostne sporty. Riesim vsak dilemu, ci kupit K100D + okrem setoveho objektivu aj nieco lepsie, alebo radsej investovat do lepsieho tela, na ktorom mozem "stavat", no na zaciatok iba so setovym objektivom (kedze som financne dost obmedzeny). Mozete mi povedat ake su najvacsie vyhody K10D oproti K100D? Oplati sa naozaj investovat do drahsieho tela? Vdaka.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 27 črc 2007, 13:06

Vitej, no myslim ze rozdil v parametrech mezi K10D a K100D sis urcite nekde nasel takze je zbytecne je jmenovat. To je tezke ti takhle poradit, proste k10D je nadupanejsi masinka ale taky za vic penez. Myslim si ale ze k100 je taky hodne dobra. Ja bych jako nejvetsi vyhody videl vetsi rozliseni cipu a vodopracho odolne telo, samozrejme je toho vic ale tohle je takove nejviditelnejsi. Ted zalezi jak do budoucna planujes to rozsireni, pokud jo tak bych asi sel do k10D protoze budes mit opravdu hodne dobry zaklad, ktery rekl bych nejakou dobu vydrzi. Pokud ale pocitas ze budes mit zakl. objektiv 18-55 tak je to "skoro jedno" co se tyka obrazove kvality, co budes mit, protoze budes mit proste kvalitu objektivu 18-55.
Takze, podle meho nazoru, vse zalezi na penezich a na tom jak hodlas do budoucna do sveho konicku investovat ;-)
Kazdopadne myslim ze ten prvni krok, to ze ses rozhodl pro Pentax, si udelal dobre a budes spokojeny :-)

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 31 črc 2007, 11:37

Já bych sáhnul po novém K100D Super a rozdíl investoval do lepšího objektivu. Setový SMC-DA 18-55 rozhodně není špatný, ale SMC-DA 16-45 nebo Sigma 17-70 DC se zdají být o poznání výš (minimálně dle referencí a testů).

Např. K100D Super s SMC-DA 16-45 přijde na cca 25 530 (v prvním krámě který mě napadl), se Sigmou 17-70 na cca 25 280, což zhruba odpovídá setu K10D + SMC-DA 18-55.

* 6 Mpx amatérovi stačí (a 10 Mpx není zas o tolik víc)
* pentamirror hledáček stovky je sice o chlup menší, než pentaprisma desítky, ale proti jiným DSLR je pořád parádní
* proti K100D přidává Super hlavně podporu nových SDM objektivů

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 31 črc 2007, 18:56

vkramar píše:Já bych sáhnul po novém K100D Super a rozdíl investoval do lepšího objektivu. Setový SMC-DA 18-55 rozhodně není špatný, ale SMC-DA 16-45 nebo Sigma 17-70 DC se zdají být o poznání výš (minimálně dle referencí a testů).

Např. K100D Super s SMC-DA 16-45 přijde na cca 25 530 (v prvním krámě který mě napadl), se Sigmou 17-70 na cca 25 280, což zhruba odpovídá setu K10D + SMC-DA 18-55.

* 6 Mpx amatérovi stačí (a 10 Mpx není zas o tolik víc)
* pentamirror hledáček stovky je sice o chlup menší, než pentaprisma desítky, ale proti jiným DSLR je pořád parádní
* proti K100D přidává Super hlavně podporu nových SDM objektivů
Vašku, ale na druhou stranu uznej, že pořízení zrcadlovky není na rok, ale na podstatně delší dobu.... jasně, souhlasím s tím, že hlavní jsou skla, ale na druhou stranu rozdíl cen mezi K100Super a K10D není tak velký, jako rozdíl výbavy.. narážím na nové A/D převodníky (3x22-bit, 16-bit barevná hloubka), možnost přímého focení do DNG, utěsněné tělo...). Jasně, možná na to koukám z pohledu své profese (dávají mi peníze jako že za grafika... no, spíš operátora DTP :D ) a tak vím, jaké zoufalství je mít pro úpravy fotografií nějaké šílené podklady... jasně, ne každý si chce s fotkami hrát... ale nezřídka se povede záběr, ale "zklame" technika.. a člověk by rád, kdyby mohl zachránit alespoň něco... ok, zastányi klasiky mi řeknou, že s analogem se muselo to a to... ale kdyby jsme zacouvali o cca 30 let zpět, to samé by mohli říkat tehdejší zastánci tehdejší klasiky.... a Ti, kteří dnes zastávají právě ty klasické postupy, by tehdy byli těžkými průkopníky... technika jde dál a umožňuje nové postupy..... ale neboj, čím déle fotím, tím více si uvědomuji, že bez základních pravidel nepomůže sebelepší technika... jen chci poukázat na to, že cenový rozdíl mezi K100Super a K10D je zanedbatelný vůči tomu, co navíc K10D nabízí...
Pentax

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 31 črc 2007, 19:17

fjo píše:Vašku, ale na druhou stranu uznej, že pořízení zrcadlovky není na rok, ale na podstatně delší dobu.... jasně, souhlasím s tím, že hlavní jsou skla, ale na druhou stranu rozdíl cen mezi K100Super a K10D není tak velký, jako rozdíl výbavy.. narážím na nové A/D převodníky (3x22-bit, 16-bit barevná hloubka), možnost přímého focení do DNG, utěsněné tělo...).
Jasně, s těmihle argumenty nelze než souhlasit. To, jestli jsou právě tyhle vlastnosti podstatné nebo ne si ale musí každý ujasnit sám. Za sebe vím, že přidané kvality K10D bych využít nedokázal. Doufám, že jen zatím... :wink:

Těžko mi ale někdo vymluví, že je mnohem lepší kombinací tělo nižší třídy s kvalitním objektivem, než profi tělo a nic moc objektiv. :)

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 01 srp 2007, 11:37

vkramar píše:
fjo píše:Vašku, ale na druhou stranu uznej, že pořízení zrcadlovky není na rok, ale na podstatně delší dobu.... jasně, souhlasím s tím, že hlavní jsou skla, ale na druhou stranu rozdíl cen mezi K100Super a K10D není tak velký, jako rozdíl výbavy.. narážím na nové A/D převodníky (3x22-bit, 16-bit barevná hloubka), možnost přímého focení do DNG, utěsněné tělo...).
Jasně, s těmihle argumenty nelze než souhlasit. To, jestli jsou právě tyhle vlastnosti podstatné nebo ne si ale musí každý ujasnit sám. Za sebe vím, že přidané kvality K10D bych využít nedokázal. Doufám, že jen zatím... :wink:

Těžko mi ale někdo vymluví, že je mnohem lepší kombinací tělo nižší třídy s kvalitním objektivem, než profi tělo a nic moc objektiv. :)
...to Ti ani vymlouvat nehodlám :wink: ...to je jasné jako facka... ono to je vždy o možnostech... taky mě někdy napadne, zda jsem neměl vzít raději K100 a k tomu třeba tu 16-45/4... jenže jsem se vyčerpal K10-tkou, tak jsem to řešil M501,7 a Sigmou, která nebyla špatná, ale nebylo to ono.. takže teď nakonec budu řešit prozatimně seťák a až dám dokupy kačky a konečně se začne prodávat, rád bych šel do 16-50/2,8... ....ale chci jen říci, že nelituji ani náhodou, že jsem se rozhodl takto... ...nicméně, ony tyhle rady jsou stejně trochu mimo mísu.... každý to cítí a potřebuje jinak a tak jak to ve skutečnosti každý má, zjistí až v okamžiku, kdy začne fotit... proto nejcenější radu, co jsem kdy mohl dostat, byla: foť, foť, foť... jiná cesta nevede 8)
Pentax

yorker
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od yorker » 06 srp 2007, 19:19

No ono nestačí jenom fotit, fotit a fotit... chce to taky si o tom něco přečíst :)

ale k tématu: samozřejmě nejde za někoho rozhodovat, to musí každý sám za sebe. Jestli k tomu ale mohu přidat svůj názor, přiklonil bych se ke K10 a to nejen z důvodu že mám K100 a velmi "mlsně" .) po K10 pokoukávám. Když opominu 10Mpix, což proti 6Mpix nemusí být zas až tak rozhodující, má ale hlavně navíc znatelně lepší DA převodník a spoustu dalších funkcí od prachové odolnosti, čištění čipu a třeba i tlačítkem na "okamžité" focení do RAW které mě osobně na K100 chybí.

Jsi-li spíše amatér a nechceš to ani nějak zvlášť do budoucna měnit, tak K100 s 16-45 bude pro tebe více než dobrá volba, ale jestli chceš (třeba i do budoucna) od focení více, neboj se v tomto případě něco zainvestovat...

Osobně bych zvolil K10 + 16-45

PS: vlastní názor - noflame pls :)

Gaprielko
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Gaprielko » 26 srp 2007, 17:40

Vdaka vsetkym za radu. Nakoniec sa ukazalo ze budem financnymi moznostami pritlaceny viac ako som cakal takze zrejme zvolim k100D + 18-55, proste na viac asi nebudem mat :(
Ale nevadi, myslim, ze pre mna amatera, zaciatocnika co sa tyka digitalnych zrkadloviek bude aj tato zostava celkom slusna :)

HimiX
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Dalsi kdo vybira

Příspěvek od HimiX » 21 lis 2007, 20:33

Zdravim vsechny Pentaxaky

Jsem dalsi kdo vybira mezi k100 a k10, je zbytecne abych zakladal novy trhead a tak sve dotazy budu klast sem.

První co bych Vam chtel sdelit je, ze toto bude ma prvni zrcadlovka, nyni fotim 6mpx Fuji Finepix6500fd.

Vybiram mezi k100 a k10 oba v setu s DA 18-55 a DA 50-200mm.
Do budoucna nepocitam s koupi ZADNYCH objetivu.

Je mi jasne, ze oba objetivy nebudou zadna velka vyhra a proto muj prvni dotaz zni, nebudou tyto objektivy "brzdit" k10? Neni K10 ve spojeni s temito objektivy zbytecna koupe?

K10 ma 10mpx a k100 6mpx, nyni mam 6mpx fotak a kvalita mi prijde dostacujici. Stoji tech 10 mpx za to? Napr. na vytistene fotce formatu A4 uvidim na prvni pohled rozdil mezi 6 a 10mpx?

Nekde zde na foru jsem se docetl, ze k100 ostri sice slusnou rychlosti ale oproti k10 pomalu. Nyni mi fotak ostri tak 1s, takze to stejne s Pentaxy bude vyhra :-), ale je tam opravdu rozdil, nebo je to spise vec nazoru?

K100 ma seriové snimani pouze na 5 fotek, pak je musi ulozit na kartu, mate nekdo zkusenost jak toto ukladani trva dlouho? Foti 2.8 (3) fps, to znamena, ze foti cca 2s a pak uklada, trva to ukladani sekundu a pak muzu zase mackat, nebo je to v radu sekund?

Jinak mam rad hlavne reportazni foto, ale nepohrdnu ani budovou, vlastne fotim, asi jako kazdy amater vsechno :-)

Predem dekuji za vase odpovedi.

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Dalsi kdo vybira

Příspěvek od hoza » 21 lis 2007, 22:27

Pokud přecházíš z EVF a myslíš na amaterské focení.. sem tam uděláš výřez makra a něco málo vytiskneš a sem tam budeš fotit sekvenčně pak K100 v setu s oběma objektivy je super volba.
Udělal jsem to tak a i dnes bych to udělal stejně.
A nepiš že další objektivy kupovat nebudeš :-), budeš uvidíš.
Naposledy upravil(a) hoza dne 22 lis 2007, 11:23, celkem upraveno 2 x.
K100D Super.....

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od hoza » 21 lis 2007, 22:34

Taky jsem si říkal že do objektivů nebudu moc investovat ale když propadneš focení a vidíš jaké krásné fotky se stím dají dělat, podlehneš a bude ti to stále mlet v palici :D
Naposledy upravil(a) hoza dne 22 lis 2007, 11:18, celkem upraveno 1 x.
K100D Super.....

Robas
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Robas » 22 lis 2007, 01:13

Zdarec jsem tady nový. Já jsem to vyřešil tak že jsem ke své spokojenosti nedávno koupil K100D super se set'ákem a k tomu široké sklo Sigma 10 - 20. Dlouhé sklo mám 100 - 300 a jsem s touhle sestavou (zatím) spokojen. Taky jsem dumal nad K10 ale ušetřený peníz jsem raději dal do slušného objektivu.

HimiX
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HimiX » 22 lis 2007, 13:59

Oba tu pisete o objektivech, takze pro oba:
Vim, ze nekdy v budoucnu si nejakej dalsi koupim, ale tak rok dva nechci do objetivu investovat, bohuzel mam i jine vydaje :-(.

Moc vam dekuji za vase odpovedi. Presto bych poprosil o zodpovezeni mich otazek.

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Dalsi kdo vybira

Příspěvek od hoza » 22 lis 2007, 16:02

HimiX píše:Zdravim vsechny Pentaxaky

Jsem dalsi kdo vybira mezi k100 a k10, je zbytecne abych zakladal novy trhead a tak sve dotazy budu klast sem.

První co bych Vam chtel sdelit je, ze toto bude ma prvni zrcadlovka, nyni fotim 6mpx Fuji Finepix6500fd.

Vybiram mezi k100 a k10 oba v setu s DA 18-55 a DA 50-200mm.
Do budoucna nepocitam s koupi ZADNYCH objetivu.

Je mi jasne, ze oba objetivy nebudou zadna velka vyhra a proto muj prvni dotaz zni, nebudou tyto objektivy "brzdit" k10? Neni K10 ve spojeni s temito objektivy zbytecna koupe?

K10 ma 10mpx a k100 6mpx, nyni mam 6mpx fotak a kvalita mi prijde dostacujici. Stoji tech 10 mpx za to? Napr. na vytistene fotce formatu A4 uvidim na prvni pohled rozdil mezi 6 a 10mpx?

Nekde zde na foru jsem se docetl, ze k100 ostri sice slusnou rychlosti ale oproti k10 pomalu. Nyni mi fotak ostri tak 1s, takze to stejne s Pentaxy bude vyhra :-), ale je tam opravdu rozdil, nebo je to spise vec nazoru?

K100 ma seriové snimani pouze na 5 fotek, pak je musi ulozit na kartu, mate nekdo zkusenost jak toto ukladani trva dlouho? Foti 2.8 (3) fps, to znamena, ze foti cca 2s a pak uklada, trva to ukladani sekundu a pak muzu zase mackat, nebo je to v radu sekund?

Jinak mam rad hlavne reportazni foto, ale nepohrdnu ani budovou, vlastne fotim, asi jako kazdy amater vsechno :-)

Predem dekuji za vase odpovedi.

Rád bych ti odpověděl ale nemám K10 :D a netisknu tak velké fotky abych byl objektivní a nelhal.

Snad se někdo najde?

Ale podle svého úsudku ti odpovím

Brzdit K10 nebudou. A zbytečná koupě to taky není.

6mb na A4 na prvni pohled stačí, předpokládám malinkou ztrátu detailů ale na větší fotky než A4 myslím že to hnedle poznat bude.

Myslím že dost záleží na objektivu a kusu, oba dva stroje ostří i bez zkušenosti s K10 podle mě se zanedbatelným rozdílem pokud tam nějaký je.

Záleží do čeho fotíš já pouze jpg a tam uložení těch cca 5ti snímů trvá cca +-2s a nemám rychlostní kartu což je další ovlivňující faktor.

Tak a ted prosím někoho o upřesnění doplnění či vyvrácení odpovědí. Díky
K100D Super.....

sipas
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sipas » 22 lis 2007, 16:44

Ahoj tema megapixelama by jsem se byt tebou moc netrapil. Delal jsem nejake fotky z ISTD 6mpix RAW format A3 a naprosta nadhera:) Za predpokladu ze na to nekoukas z 5 cm s lupou v ruce. Ted mam K10 a podle me (opravte me pokud nemam pravdu) je rozdil 6x10mpix zanedbatelny. je pravda ze pri vetsich zvetseninach vetsi nez A4 bude s 10mpix trochu vice detailu ale na zdi pod sklem to nepoznas. Jinak pri 300Dpi tisku (22x33cm 10mpix, 17x26 6mpix) A stejne pokud budes delat vetsi fotky tak by jsem radsi prikladal vetsi vahu, objektivum. Pokud vyfotim s K10 nejakou fotku nejakym obycejnym obj. nekdy i A5 je maximum. Pokud pevnym sklem je to naprosto neco jineho. Hlavne ostrost a prenost kontratu!!! Spise by jsem bral jako vyhodu K10d ze sni muzes fotit za deste, stabilizator,ult. ostreni, 22bit prevodnik, ISO100 (srovnani s ISTD). Zalezi na tobe stejene za rok bude na stejnem snimaci 12mpix a lidi budou prodavat K10d. Dobre svetlo pri foceni Sipas

K10d
Sigma 105/2.8
pentax 28/2.8
pentax 50/1.7
pentax 12-24/4
www.sipasweb.com

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“