Jak jsem chyboval??

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
chalupář
Nový uživatel
Nový uživatel

Jak jsem chyboval??

Příspěvek od chalupář » 07 říj 2008, 16:49

Mám potřebu se vypovídat, dlouho jsem tu nebyl.
Když jsem chtěl první DSLR, chtěl jsem určitě Canon. Byl moc drahý.
Protože se v rodině vyskytuje filmový Nikon, z hlediska kompatibility dostal šanci Nikon. Taky nechtěl s cenou dolů. Pod vlivem tehdejší módy v používání starých pevných objektivů a současně pádem ceny D 110 D na minimum, to vyhrál Pentax. Jako mnozí z vás zde mám i já zoufalou výdrž baterií firem GP i Hama.( To ta závěrka tak strašně žere, že potřebuje nóbl AKU?). Další jest někdy totálně ujeté změření expozice (se seťákem),
až o -1 EV, kterou by každý hloupý kompakt vyhodnotil dobře. Použití vestavného blesku při návštěvě jeskyní velmi dobré, při pokusu o přiblesknutí na slunci -tak to mi nejde. Při pokusu použít, je li zataženo, WB na cloudy, jsem se nedovedl rozhodnout, není li lepší nastavení na AWB.... Rachot závěrky mne až tak moc nebolí.
Alespoň že to má dobrý hledáček.
Až se to foťák dozví, jak jsem ho pohanil, určitě se po záruce rozbije.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 07 říj 2008, 17:21

Add baterky:
Vybodni se na GP i Hamu i na ostatní rádoby značky a pořiď si pořádnou nabíječku a Varty. Nebo ještě líp, vybodni se na AA a pořiď si 4ks CR-V3 s příslušnou nabíječkou.

Add expozice:
Pokud ti zlobí expozimetr, tak to reklamuj. Myslím ale, že podexpozice o 1 EV je prkotina, kterou při zpracování RAWu snadno odstraníš. Na rozdíl od případně přeexpozice.

Add blesk:
Podívej se jaký má vestavěnej blesk směrný číslo. Opravdu si myslíš, že stačí na prosvětlení stínů na přímém slunci??? Věřím, že jsi to myslel jenom jako vtip. Navíc je blesk takhle těsně u objektivu nejlepší cestou k červeným očím a dalším nectnostem. Podle mě by se na SLR neměly integrovaný blesky dávat vůbec.

Add WB:
Proč bych měl pořád přemýšlet o tom jakou hodnotu nastavit? Vždyť stejně fotím výhradně do RAWu, takže si můžu při zpracování vyvážit dle potřeby... Nic jiného než AWB nepotřebuju.

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 07 říj 2008, 17:57

Mno tak zrovna z baterky v K20ce jsem docela nadšený, na jedno nabití vyfotím hodně přes 500 fotek i s občasným použitím blesku a děláním různých "baterkovybíjecích" blbinek typu live wiew, focení na dlouhé časy, neustálé prohlížení fotek na displeji apod.
Spíše bych viděl problém v nižší reálné voltáži těch B-čkových baterií. Měl jsem zkušenost s kompaktem Sony (asi 4 roky starým), který vyfotil dvě fotky na standartní nabíjecí baterie 1,2V a pak je prohlásil za vybité a vypnul se. S alkalickými a nějakými super spešl mega nabíjecími od Sony, které měly také 1,45V jako alkalické problém nikdy nebyl (teda kromě toho, že byly nechutně předražené asi jako cokoli od Sony)
Jinak nechápu ty neustálé potíže s podexpozicí, já na své K20ce mám histogram přesně tam, kde má být..
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Jak jsem chyboval??

Příspěvek od asdf » 07 říj 2008, 22:07

chalupář píše:Jako mnozí z vás zde mám i já zoufalou výdrž baterií firem GP i Hama.
Vítej,
jestli máš problém s baterkami, tak si kup nabíječku Voltcraft IPC-1L (nebo Voltcraft IPC-1, což ale asi není potřeba) a baterky sanyo (nebo možná ty varty, s tím nemám zkušenost). A uvidíš, že bude po problému. Nabíječku sám vlastním, mám s ní jen samé dobré zkušenosti a co jsem o ní kdekoliv četl, tak si jí také všichni chválí (i tady ve fóru si jí mnozí pochvalovali).

http://alfacomp.cz/php/product.php?eid= ... 009Q000HF4
http://alfacomp.cz/php/product.php?eid= ... 009Q000GIF

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 08 říj 2008, 06:30

To SeaBear:

No K20D a K110D nemuzes srovnavat co se baterii tyka. K20D jedena akumulatory a K110D jede na 4ks tuzkovek. Takze 20ka bude mit vetsi vydrz kdykoli. A ja bych to radsi nesrovnaval vubec je to jina a starsi rada.
Tak pravil Dr.Chocholousek

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 08 říj 2008, 08:33

Zish, máš pravdu, beru z5. :oops: Nepochopil jsem, že D 110 D je K110D, měl jsem za to, že je to nějaký typ od Nikonu :D
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

stanky
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od stanky » 08 říj 2008, 14:46

já sem si joko svůj první foták koupil k20d prvně jsem si taky myslel že jsem udělal chybu taky sem měl podexpozici a vše možné bohudík jsem si nezačal stěžovat ale ptal jsem se proč nakonec byl problém mezy botama a fotákem tady ve mě měří dobře a ted jsem nad míru spokojen zrcadlovka není kompakt u něj cvakneš a máš fotku až po čase o po mnoha nezdařených fotkách přicházím pomalu jak na to musíš mít trpělivost a hlavně skoušet a učit se s tím zacházet
K20D, MZ10

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 08 říj 2008, 18:04

no hej epozíciu nastaviť sa musíš naučiť. aby bola predvídateľná nastavuje ju foťák tuším na strednú sivú bez korekcí (nie ako v kopaktoch). má to výhody aj nevýhody.. no keď chceš aby foťák robil to čo ty chceš je to výhoda. už to len musíšch chcieť :)
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 08 říj 2008, 19:20

podle mě jsi moc nechyboval, má snad canon lepší podání barev? možná méňe šumu ale... musíš se s tim pořádně sžít a pochopíš že Pentax je Pentax... a jestli to podexponovává moc tak je to na reklamaci
Ruce a pravé oko ... :-)

zdenek
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od zdenek » 09 říj 2008, 09:32

muzete to s tou expozici trochu rozvest? ja mam K200D a prijde mi ze taky podexponovava.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 říj 2008, 09:59

Ad podexponovavani - obcas mam histogram posunuty trochu do stinu, ale nikdy za cenu ztraty kresby v tmavych oblastech. To je v poradku a neni to problem.
Pokud jsou tam cerne plochy, kde neni kresba, normalni to neni a je to na reklamaci.
Otazka je na reklamaci ceho - pokud je histogram takhle spatny a stejne spatny bez ohledu na zvolenou clonu, je asi chyba ve fotaku. Pokud se problem projevuje pri nekterych clonech vic a pri nekterych clonach treba vubec, je to chyba v objektivu.
Treba moje Sigma ma nepresne serizenou clonu a to vede k chybam expozice pri ruznem zacloneni.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“