Pentax K100D a nastavení ostření

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Pentax K100D a nastavení ostření

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 08:22

Ahoj všem. Prosím o radu, tento dotaz jsem psal na Digiarenu. Bohužel bez větší odezvy...

Teď k mému dotazu:

O víkendu jsem měl tu čest fotit (reportážní snímky v klubu) kamarádčiným Pentaxem (K100D) s nasazeným externím bleskem nejvyšší řady (AF-540FGZ). Foťák s nasazeným bleskem ale ostří nepochopitelně dlouho. LED diody se při měření vzdálenosti a ostření rozsvítí vždy 3x, mezi tím uplyne neskutečně dlouhá doba - několik vteřin. Poté je možné exponovat, jenže i tak fotky často nebyly vůbec správně zaostřeny.

Pak jsme zkoušeli dokonce sundat blesk a fotit za pomocí interního blesku. Díky absenci přisvětlovací lampy si foťák třikrát předbleskne. To chápu, ale zase, ty předblesky jsou neskutečně pomalé.

Koukal jsem na nastavení foťáku. Nastavení foťáku bylo podle mě dobré.
Manuální režim, 1/45 vteřiny, ISO 800, Korekce expozice +1 EV, měření expozice na střed, vybrán středový zaostřovací bod.

Zkoušel jsem koumat i blesk, ale v tom jsem se nevyznal. Fotili jsme na TTL. Nepodařilo se mi nějak foťák/blesk přinutit, aby prováděl zaostření jen jedenkrát (Pravda je, že nevím jestli to vůbec jde)

Všiml jsem si, že pokud jsem namířil na objekt (obličej) tak jsem ani nebyl schopen vidět ostřící LED paprsek na fotografovaném objektu.

Sám vlastním Nikon D80 s bleskem SB 600. Vím, že Nikoni mají ostření zvládnuté na jedničku. Ale toto jsem u Pentaxu nečekal - ostřit několik vteřin a ještě většinou špatně.

Možná to bude jen nastavením blesku a foťáku. Bohužel jsem foťáček držel v ruce jen párkrát... Proto bych vás toutu cestou poprosil, především vlastníky Pentaxů, o rady a a tipy.

Moc díky za odpovědi.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

způsob ostření

Příspěvek od martin71 » 16 črc 2008, 10:05

Zdar.
První co mě napadá je, jestli jsi neměl nastaveno kontinuální ostření, což by se mohlo projevovat tím, že by se foťák pořád snažil přeostřovat...
Pak jedině málo světla a nemožnost zaostřit. (s tímto bleskem zkušenosti nemám, nevím jak přisvětluje - podle toho co říkáš asi diodou, Metz má třeba mřížku..)
K10D, DA 16-45/4, FA 35/2, FA 50/1.4, Sigma 70-300 APO, Metz 48 AF-1

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 11:05

Ostření bylo nastaveno na Single. Na to jsem si dal pozor. Málo světla bylo, to je jasný, ale snad ne pro externí blesk, který si "svítí" diodou.

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin71 » 16 črc 2008, 11:23

No ale problém bych viděl stejně ve spolupráci přisvětlení scény a AF foťáku. Asi to přisvětlení nebylo v dané situaci dostačující. (Metz třeba promítá mřížku a je to celkem OK, i když taky proostří) Pokud za normálních světelných podmínek ten foťák ostří normálně, tak jiný problém nevidím.

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 11:50

martin71 píše:No ale problém bych viděl stejně ve spolupráci přisvětlení scény a AF foťáku. Asi to přisvětlení nebylo v dané situaci dostačující. (Metz třeba promítá mřížku a je to celkem OK, i když taky proostří) Pokud za normálních světelných podmínek ten foťák ostří normálně, tak jiný problém nevidím.
Takže to bude asi vlastnost, než chyba. Myslel jsem si to. Je ale zajímavý, že Pentax nevyrábí systémový blesk, který by dokázal rychle a přesně zaostřit ve špatných světelných podmínkách.

Mimochodem by mě zajímalo, jestli někdo fotíte s Pentaxem reportážní foto z koncertů, klubů apod. Je vůbec pro toto pentax vhodný?

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin71 » 16 črc 2008, 12:04

No blesk samozřejmě neostří, ostří AF ve spolupráci s objektivem a taky vyhodnocuje expozici. Tyto info se pak přenášejí do blesku (TTL, P-TTL)..
Pro reportáž - proč ne? Šum má malý i na vyšší ISO, navíc má "antishake" na těle (což je rozhodně výhoda).

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 14:35

martin71 píše:No blesk samozřejmě neostří, ostří AF ve spolupráci s objektivem a taky vyhodnocuje expozici. Tyto info se pak přenášejí do blesku (TTL, P-TTL)..
Pro reportáž - proč ne? Šum má malý i na vyšší ISO, navíc má "antishake" na těle (což je rozhodně výhoda).
JJ jasně, že ostrí AF, kdy mu ale externí blesk vyšle paprsky, aby byl fotak schopný rychleji a přesněji zaostřit.
Rád bych podoknul, že tu neřešíme, jestli K100D pro reportáž nebo ne, ale dobu a způsob a nastavení pro ostření (AF) při noční reportážní fotografii.

Mně totiž přijde, že s nasazenym externim bleskem nemůže AF ostřit 3x za sebou v celovém času přes 5 vteřin - přijde mi to neskutečně pomalé. Jak by pak měl takový člověk stihnout právě onen okamžik, ktery chce fotit.

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin71 » 16 črc 2008, 14:44

Ptal jsi se na to, jestli je Pentax vhodný na reportáž, tak jsem na to jen reagoval :wink:
Jestli ostřil - jak říkáš - "3x za sebou", tak prostě proostřil, čili nebyl schopen zaostřit. Těžko říct, jaký byly podmínky...záleží to i na objektivu, čím světelnější, tím líp bude schopen ostřit..

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 15:17

Objektiv je dobry, Sigma 24-70mm F2,8. Tim to nebude.

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 16 črc 2008, 17:56

kelav píše:Mimochodem by mě zajímalo, jestli někdo fotíte s Pentaxem reportážní foto z koncertů, klubů apod. Je vůbec pro toto pentax vhodný?
Pouzivam K100 hlavne na reportaz (moje aktualne vybavenie mam v podpise), nejake fotky mam na www.presstigeonline.sk, uvedene ako Foto: Robert Kollar. Nie sum supr profi fotograf, som v podstate samouk. Aj ta moja vybava zatial nie je buuhviico... (uz aby prisla ta K20D) :)
Co sa tyka reportazneho fotenia s K100D, SIGMA 17-70 a SOLIGOR blesku mam par postrehov:
- zakladom vsetkeho je fotit, fotit, fotit :)
- treba sa s fotakom spoznat, citit a poznat reakcie
- treba najst kompromisne riesenie nastavenia expozicie fotaku a blesku fotit na M, ISO 1600 je pouzitelne, 800 v pohode
- ostrenie je relativne pomalsie, to je asi pre to, ze su pouzite tuzkace, pri vyslahanych baterkach je to niekedy v prdeli - ta SIGMA riadne cuca baterky, vydrzi o tretinu menej ako s PENTAX 18-55
- cas pokusov ostrenia sa da nastavit v Custom menu (Meter Operating Time - 10, 3, 30s), ked sa AF nechyti znova namackavam kym sa nechyti
- K100D ma dost hlasnu uzavierku, treba brat do uvahy aj to
- vydrzal obliadie pivom a aj par narazov
- treba sa zmierit s tym 3 fps, alebo si kupit D3 alebo 1D Mark III :)

To, ze sa nechytal s 540 bleskom sa trochu cudujem, ale co uz...
kelav - neskusal si co to dokaze na P?
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

meter oper.time

Příspěvek od martin71 » 16 črc 2008, 18:53

to 100r: volbu "meter oper. time" jsi nepochopil dobře, netýká se ostření, ale expozice..
to, že doba ostření závisí na stavu baterek je sice zajímavá úvaha, ale myslím, že to tím nebude...

vladavais
Uživatel
Uživatel

Re: meter oper.time

Příspěvek od vladavais » 16 črc 2008, 19:55

martin71 píše:to 100r: volbu "meter oper. time" jsi nepochopil dobře, netýká se ostření, ale expozice..
Presneji receno: expozimetru, tj. jak dlouho bude merit a vysledky zobrazovat na displeji a v hledacku, nez toho necha a zhasne to :)
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

kelav
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od kelav » 16 črc 2008, 19:58

100r píše:
kelav píše:Mimochodem by mě zajímalo, jestli někdo fotíte s Pentaxem reportážní foto z koncertů, klubů apod. Je vůbec pro toto pentax vhodný?
Pouzivam K100 hlavne na reportaz (moje aktualne vybavenie mam v podpise), nejake fotky mam na www.presstigeonline.sk, uvedene ako Foto: Robert Kollar. Nie sum supr profi fotograf, som v podstate samouk. Aj ta moja vybava zatial nie je buuhviico... (uz aby prisla ta K20D) :)
Co sa tyka reportazneho fotenia s K100D, SIGMA 17-70 a SOLIGOR blesku mam par postrehov:
- zakladom vsetkeho je fotit, fotit, fotit :)
- treba sa s fotakom spoznat, citit a poznat reakcie
- treba najst kompromisne riesenie nastavenia expozicie fotaku a blesku fotit na M, ISO 1600 je pouzitelne, 800 v pohode
- ostrenie je relativne pomalsie, to je asi pre to, ze su pouzite tuzkace, pri vyslahanych baterkach je to niekedy v prdeli - ta SIGMA riadne cuca baterky, vydrzi o tretinu menej ako s PENTAX 18-55
- cas pokusov ostrenia sa da nastavit v Custom menu (Meter Operating Time - 10, 3, 30s), ked sa AF nechyti znova namackavam kym sa nechyti
- K100D ma dost hlasnu uzavierku, treba brat do uvahy aj to
- vydrzal obliadie pivom a aj par narazov
- treba sa zmierit s tym 3 fps, alebo si kupit D3 alebo 1D Mark III :)

To, ze sa nechytal s 540 bleskom sa trochu cudujem, ale co uz...
kelav - neskusal si co to dokaze na P?
Pravda je ta, ze v nastavení Pentaxu se moc nezvyznám. Jsem Nikonista, ale přeci jen některý ty názvy a menu jsou jiny. Přesto, jak jsem psal, fotil jsem na Manual, ISO 800, pak jsem si hral s rychlosti zaverky.

Nechápu ale proč foták ostří třikrát zasebou. A to vždy, ikdyž je scéna dobře osvícená, nebo ne. Prostě LED světlo třikrát blikne, to samý platí pro interní blesk, 3x bleskne, než udělá snímek. Trvá to strašně dlouho. Lidi na mě koukali, kdy už konečně vyletí ptáček.

Sám se svým Nikonem namířím na fotografovaný objekt, do vteřiny je snímek hotov. Tady člověk čeká a počítá, jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet, no už už? Až tak za 3-4 vteřiny blejskne. A kolikrát ještě blbě zaostření a říkat lidem, počkejte zase 4 vteřiny než blejskne to se nedíá...

O tohle mi jen jde, jak fotak nastavit, kamarádka se s tím pere, navíc to není její foťák a tak se k tomu nastavení moc nedostane a nerozumí tomu.

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 16 črc 2008, 21:39

martin71 píše:to, že doba ostření závisí na stavu baterek je sice zajímavá úvaha, ale myslím, že to tím nebude...
Jednoducha fyzika a elektrotechnika... charkteristika prudoveho odberu, narazove odbery a ako sa s tym vysporiadaju riadiace obvody tela...
Preco potom blesk pomalsie nabija ked su uz baterky vystavenejsie??
vladavais píše:
martin71 píše:to 100r: volbu "meter oper. time" jsi nepochopil dobře, netýká se ostření, ale expozice..
Presneji receno: expozimetru, tj. jak dlouho bude merit a vysledky zobrazovat na displeji a v hledacku, nez toho necha a zhasne to :)
Tak neviem, preco mi to funguje aj na AF... ked som tam mal 10s, tak len tocil a tocil ostriacim kruzkom, po prestaveni na 3 sekundy mi fakt AF hladal tie cca 3 sekundy a blikala indikacia, ked sa nechytil...
Netvrdim, ze mam pravdu, je to len postreh...
kelav píše:Lidi na mě koukali, kdy už konečně vyletí ptáček.
Pozname... :)
kelav píše:O tohle mi jen jde, jak fotak nastavit, kamarádka se s tím pere, navíc to není její foťák a tak se k tomu nastavení moc nedostane a nerozumí tomu.
Skusit ten poloautomat? ked ho tam uz pribalili... :)
Pozrite ako reaguje automatika a potom sa rozhodnut co dalej, pripadne skusit aj iny objektiv...
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

martin71
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin71 » 17 črc 2008, 05:17

100r píše: Jednoducha fyzika a elektrotechnika... charkteristika prudoveho odberu, narazove odbery a ako sa s tym vysporiadaju riadiace obvody tela...
Preco potom blesk pomalsie nabija ked su uz baterky vystavenejsie??
To máš pravdu, ale "vyšťavené" baterky v K100D jsou schopny pořád zátěže, jinak bys foťák ani nezapnul (měl jsem ho a řídící obvody to dost hlídají, jakmile nejsou bat. schopny požadované zátěže, ani nenaběhne...přitom v jiném spotřebiči ještě dost dlouho jedou). Nikdy jsem si nevšiml, že by ostřící motorek zpomaloval vlivem baterií...ale nehádám se... :wink:
Externí blesk to tolik nehlídá (aspoň co vím z Metze) a pak pravda doba nabíjení je úměrná stavu.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“