Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Forum pro začínající fotografy, kteří potřebují pomoci

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Sarge
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 23
Registrován: 12 říj 2016, 18:58

Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od Sarge » 12 říj 2016, 21:44

Zdravím všechny fotografy,
odvážil jsem se založit toto vlákno, protože bych chtěl znát názor zkušených a v mém okolí není nikdo, koho bych se mohl zeptat.
Chtěl bych si koupit svou první zrcadlovku. Mám 8 let starý ultrazoom a po zrcadlovce toužím už dlouho. Po dlouhém boji jestli Canon nebo Nikon jsem objevil Pentax a jsem toho názoru, že oproti konkurenci nabízí více muziky za méně peněz. Nemám ještě jasno, jestli K-70 nebo K-3 II, ale tak nějak nejasně tuším, že na to moje focení (architektura, krajina) bude bohatě stačit ta 70ka. V tom ale nespočívá jádro problému. Čím víc o focení čtu a pronikám z vod kompaktu do vod zrcadlovek, tím větší strach mám z koupě. Přejdu k věci. Strašák jménem frontfocus a backfokus. Opravdu je tak častým jevem (pročítám různé diskuze), že objektiv má tuto nectnost a nesedne si s tělem? Pro začátek bych chtěl koupit nějaký kvalitnější objektiv (vybral jsem Sigmu 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM) a později samozřejmě pár skel dokoupit podle toho co mi bude vyhovovat a zjistím co potřebuji. To poslední co bych chtěl, je běhat s každým sklem spolu s foťákem do servisu a nechat ho seřizovat , protože ostří špatně. Pentax mi je mimo jiné sympatický proto, že i základní modely (na rozdíl od velké dvojky, která tuto funkci má až v poloprofi třídě za 30K) mají micro adjustment autofocusu. Jenže jak jsem se dočetl, ani tohle není všelék, protože sice lze seřídit pevná skla, ale u zoomu už to může být problém a doporučení seřídit nejpoužívanější ohnisko mi přijde nesmyslné – zoom si kupuji proto, abych využil celý rozsah a ne jen část. U té krajiny by to možná ani tak nevadilo (asi by to nebylo poznat), ale u architektury občas fotím i detaily a tam už by to mohl být problém. Doporučováno je si objektiv na prodejně před koupí vyzkoušet, ale tomuhle příliš nerozumím. Copak na prodejně mám šanci poznat, jestli sklo ostří správně? To přece z displaye nepoznám. Samozřejmě můžu koupit přes e-shop a následně vrátit, ale přijde mi to vůči obchodníkovi nekorektní. Navíc, pokud by špatně ostřily i další, tak vrátit následně tři čtyři objektivy by mi bylo vyloženě trapné. Tohle je věc, které se bojím a odrazuje mě od koupě. Lze riziko tohoto problému nějak minimalizovat, řekněme, nekoupím sklo třetí strany (Sigmy na to prý trpí), ale koupím jen Pentax objektivy, kde je větší šance, že si s tělem sednou? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale tohle je důvod, proč stále váhám nad koupí. Je to přeci jen hodně peněz a je třeba do toho i v budoucnu investovat (stativ, filtry, objektivy atd.). Chtěl bych, aby mi to přinášelo radost a ne nervy, že s každým dalším sklem musím na seřízení. Dokonce jsem někde četl, že člověku s tímto problémem v servisu sdělili, že to neumí udělat a je třeba poslat foťák i s objektivem do Německa. Ještě podotknu, že cestou bezzrcadlovky (kde tento problém není) jít nechci. Líbí se mi to množství příslušenství a variabilita, proto jsem se rozhodl pro zrcadlovku.
Za všechny případné odpovědi děkuji a přeji všem dobré světlo.
Pentax K-3 II; HD DA 15mm f/4 ED AL Limited, HD DA 20-40 mm F 2,8-4 ED DC WR Limited, HD DA 70 mm F 2,4 AL Limited

Uživatelský avatar
Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2201
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od BenaCZ » 12 říj 2016, 23:08

Zdravim. Myslim ze se pomerne zbytecne trapis. Problem FF a BF vyvstava spise u hodne svetelnych (portretnich) objektivu, kde je hloubka ostrosti pri foceni portretu velmi mala. U foceni krajin i architektury jsem se s tim nesetkal snad nikdy. Takze te vitam mezi Pentaxaky :)
btw: K3II ma lepsi autofokusm ale i u K70 s tim nebudes mit pri tomto foceni zadny problem ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 501
Registrován: 28 lis 2011, 20:39
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od palo2811 » 13 říj 2016, 07:06

Strašiak FF/BF je veľký a aj ja na Nikone mám každé sklo nastavené a až na Sigmu 28-70 celkom dobre .
Pentax K10
Nikon D610

Uživatelský avatar
k.e.n
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 839
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Písek

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od k.e.n » 13 říj 2016, 07:16

A hlavně, při focení architektury a krajiny budeš stejně fotit nejspíš přes LV, a to s největší pravděpodobností manuálně, takže bych se toho vůbec nebál.

Jinak světelná 17-50 není na baráky úplně top - určitě bych se k ní podíval ještě po 10-20/4-5,6, mají shodný filtr a přecijen je širší.
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 5061
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od lennyl » 13 říj 2016, 07:19

Sarge: isto si si uz pozeral technicke rozdiely medzi K-70 a K-3 II. rozdiel v cene je 700euro vs 840euro (heureka.sk)

otazka je uz iba, ci clovek akceptuje vyssiu cenu a aku ma pre neho pridanu hodnotu (lebo za tych 140euro si vie dokupit polarizacny filter, dve pamatove karty, dalsiu bateriu a brasnu).

fotky urobia oba fotaky rovnake (rovnaky 24MPx snimac bez AA, 14bit RAW, stabilizacia snimacom, Pixel-shift funkcia, rovnako velky hladacik atd.).
rozdiely su potom uz v tom konforte tela (K-3 II - stavovy display, dva sloty na kartu, viac hw tlacidiel na ovladanie, viac AF bodov, vacsie telo, 1/8000s zavierka, 700fotiek na jedno nabitie atd....K-70 - otocny display, vstavany blesk)

inak tu Sigmu 17-50/2,8 EX DC OS HSM som mal aj ja, musel som s nou ist po kupe do servisu (na Slovensku) spolu s telom na nastavenie FF/BF, na pockanie do 1hodiny, v ramci zaruky zadarmo, takze pohoda, ten objektiv potom ostril na 100%, za tie peniaze (360euro heureka.sk) nie je co riesit, nic lepsie sa neda kupit (objektiv je tichy, paradne ostry aj na f2,8 na vsetky ohniska, ma pekny bokeh, kontrast aj farby fajn...)

hocijaka zrkadlovka + objektiv moze mat problemy s FF/BF a jedno ci Canon alebo Nikon ci Pentax, je to o tom,ako si dane kusy sadnu v ramci vyrobnej tolerancie. Toto by som neriesil ako primarny problem, je to zbytocne (ja mam teraz 5 autofocusovych objektivov a so ziadnym som nemusel chodit do servisu,proste to ostri dobre)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Sarge
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 23
Registrován: 12 říj 2016, 18:58

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od Sarge » 13 říj 2016, 08:59

A hlavně, při focení architektury a krajiny budeš stejně fotit nejspíš přes LV, a to s největší pravděpodobností manuálně

Chlapi, díky moc za reakce, ale pomalu na mě s těma zkratkama a technickejma výrazama, můj kompakt má sice široké možnosti nastavení a fotím převážně na A nebo na M, ale zase na mě nemůžete střílet tyhlety zkratky a termíny pro zasvěcený takhle najednou :D LV je Live View, tedy focení přes display, pokud se nepletu - tohle vůbec nepoužívám. Zásadně fotím přes hledáček a můžu říct, že u toho kompaktu je to trochu utrpení, protože je fakt malej. Když jsem si teď v obchodě vzal poprvé do ruky zrcadlovku a podíval se do hledáčku, připadal jsem si jako v kině. Nechápu, jak vůbec můžu s tím mým přístrojem udělat nějaký solidní fotky, protože ten hledáček se se zrcadlovkou vůbec nedá srovnat. Přes display fakt ne, jsem zvyklý na hledáček.

Ohledně té Sigmy... chtěl jsem nahradit základní setový objektiv něčím kvalitnějším rovnou, přijde mi zbytečné utrácet za seťák, abych pak zjistil, že po obrazové kvalitě není dobrý. Trochu mě děsíš, že není vhodný na baráky. Mám Panasonic Lumix FZ28, který má rozsah ohnisek (přepočet na 35mm) 27 - 486 mm, což by mělo být dle mých propočtů na širokém ohnisku podobné jako u té Sigmy ne? Fotí se mi s tím dobře a nemám problém. Je mi jasné, že na architekturu by se hodilo i něco širšího, ale to bych časem dokoupil. Chtěl jsem to jako základní objektiv do začátku, než se trochu rozkoukám. A že je ta Sigma světelná, to je u tohoto druhu focení mínus? Myslel jsem, že čím světelnější objektiv, tím lépe...

K-70 vs. K-3 II - stále ještě nejsem rozhodnutý. Bral bych to asi všechno u VK Foto. Rozdíl mezi nimi je 5 000 Kč. U té K-3 II se mi líbí stavový display, dva sloty na kartu a zřejmě víc fotek na jedno nabití(?). Otázkou je, jestli to za ten příplatek stojí. Otočný display u 70ky asi nevyužiju, stejně tak jako vestavěný blesk. Je to celkem dilema, musím si je jít nejdřív oba osahat a nechám si to projít hlavou.

Ohledně toho seřízení v servisu... Nejde ani tak o to, že je to v rámci záruky zdarma. Spíš mám strach, aby se mi foťák nevrátil v horším stavu, než v jakém ho tam dám, prostě se mi to nechce podstupovat, ale tohle za mě stejně nikdo nevyřeší.

Omlouvám se za ty slohovky, ale mám toho na srdci hodně, tak to potřebuju nějak prodiskutovat, a kde jinde než tady :wink:
Naposledy upravil(a) Sarge dne 13 říj 2016, 11:04, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-3 II; HD DA 15mm f/4 ED AL Limited, HD DA 20-40 mm F 2,8-4 ED DC WR Limited, HD DA 70 mm F 2,4 AL Limited

Uživatelský avatar
k.e.n
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 839
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Písek

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od k.e.n » 13 říj 2016, 09:10

Tak ono obecně když chceš fotit architekturu, jistě rád využiješ pentaxí superfíčuru - posun čipu. Což se právě dělá přes LV. No a navíc si tam zobrazíš vodováhy, takže se už při focení vyhneš kácejícím se svislicím, a tak podobně. A stejně tak je to dobré při focení krajiny (ze stativu).

17-50 je samozřejmě špičkový základní objektiv a na 90% normálního focení stačí. Jenže jak jednou ochutnáš širokáč…
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Uživatelský avatar
samsak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Příspěvky: 347
Registrován: 21 srp 2015, 21:48
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od samsak » 13 říj 2016, 09:23

k.e.n to myslel tak, ze architekturu budes fotit predevsim ze stativu tzn. nepohodlny pristup k hledacku -> vyuzijes LV a displej. Navic na displeji se po priblizeni obrazu ostri o dost pohodlnej nez pres hledacek (i kdyz je pentaxi hledacek dost velky).

S tema vydrzema... zalezi jak clovek foti. Kdyz jsem jel do Norska, tak jsme s sebou meli mou K-S2 a kamarad mel K-3, ktera by mela vydrzet vic... nez jsem ja vyfotil jednu baterku (mimochodem polovicni) tak on vyzdimal skoro 2. Mel baterku cca na den az dva a ja cca na tri (je ale pravda, ze jsem nefotil tak zurive jak on :) ). Nejspis s tim asi bude mit co delat otocny displej na K-S2, ktery jsem mel vetsinu casu zavreny, navic k-3 je pry strasny zrout energie.
Petr
http://petrsamsa.maweb.eu
IG, FB
________________________
Sony A7III
Sony FE 85 f1.8, Sony FE 35 f1.8

Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
Příspěvky: 747
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Bydliště: Český ráj ;-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od jasanek » 13 říj 2016, 11:05

FF/BF bych se nebal, vetsina lidi to vubec neresi, a uz vubec ne pokud nefotis svetelnymi skly.
Jak je tu zminovano, tak K-3 je proste o tridu vys postaveny fotoaparat, roobustnejsi a bytelnejsi, vice ovladacich prvku, lepsi hledacek, lepsi AF, delsi vydrz akumulatoru, tomu odpovida i vyssi cena.
K-70 je zase lehci a mensi, ma vyklopny displej (coz je nekdy super).
Nejlepsi je si aparaty osahat. Osobne mi na K-70 nejvic vadi stary modul AF.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

Sarge
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 23
Registrován: 12 říj 2016, 18:58

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od Sarge » 13 říj 2016, 11:56

Jsem tak nějak tajně vnitřně rozhodnut pro tu K-3 II, silným argumentem je ta poruchovost u nižších řad (ovladač clony).
Pokud bych se ještě vrátil k tomu FF/BF (vím, že jsem už otravnej, ale musím v tom mít jasno :) ), uvedu příklad... teď jsem třeba fotil Zoubkovy sochy na Petříně, a dělal jsem i detailní fotky hlavy. Mám tím na mysli, že jsem zazoomoval na hlavu a rozmazal pozadí. To už je přeci podobný tomu portrétu, ne? Nebude to ani u tohoto typu focení poznat, když tam FF/BF bude? Sochy fotím celkem často, takže je to relevantní dotaz.
A co je myšleno, pokud nefotím světelnými skly, když ta Sigma co chci je 2,8? Jako že tohle už není světelný sklo? Do jaký hranice je to světelný? Čím víc o tom vím, tím víc mám otázek... to možná nebyl dobrej nápad s tou zrcadlovkou, asi zůstanu u starýho dobrýho kompaktu... :lol:
Pentax K-3 II; HD DA 15mm f/4 ED AL Limited, HD DA 20-40 mm F 2,8-4 ED DC WR Limited, HD DA 70 mm F 2,4 AL Limited

Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2201
Registrován: 01 led 1970, 01:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od BenaCZ » 13 říj 2016, 12:28

Bezne ostrici body u Pentaxu jsou navrzeny pro objektivy se clonou 2,8 a vyssi. Pokud mas objektiv se clonou mensi nez 2,8 (typicky portretni muze mit 1,4 nebo 1,8 nebo 2,0) pak je nejlepsi ais ostrit stredovym bodem (nekde je tech bodu asi vic, ale u K5II co mam ja je to myslim jen ten jeden stredovy), ktery je tomu uzpusoben a vykazuje nejmensi chybovost zaostreni. ostatni body taky funguji, ale rekl bych ze se stava casteji ze AF nekam uleti.

Samozrejme pokud fotis detaily soch, pak se to trochu blizi portretu a je mozne ze se ti neco podobneho nekdy stane. Na druhou stranu asi nebudes fotit sochu tak, ze budes mit ostre jen oci na obliceji a zbytek bude rozmazany jako to nekdy delas u portretu. Pokud bude cela socha v hloubce ostrosti, pak se da mluvit spise o foceni architektury nez o portretu ...

Kdyz jsem pred x lety presel z ultrazoomu na zrcadlovku, tak jsme mel mozna i mesic fotky technicky horsi nez z toho kompaktu. Bylo to proste tim, ze se na zrcadlovce da hodne veci nastavit a pokud to neovladas dobre, tak fotce muzes spis uskodit. I na zdrcadlovce se da fotit na auto rezim, ktery neco "zachrani", ale to pak neni ono. Lepsi je se naucit pouzivat vse co zrcadlovka dovoli, pak budou fotky vyznamne lepsi nez z kompaktu ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Sarge
Nový uživatel
Nový uživatel
Příspěvky: 23
Registrován: 12 říj 2016, 18:58

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od Sarge » 13 říj 2016, 13:24

to BenaCZ: Díky moc za vysvětlení, teď už mám jasno. Musím říct, že jste mě uklidnili a jsem rád, že jsem se zeptal, protože tohle mě celkem trápilo. Myslím, že u toho mého focení se asi FF/BF opravdu neprojeví, a pokud bych někdy fotil něco jiného, tak se to v nejhorším nechá seřídit.
Co se týče objektivů se světelností vyšší jak 2,8, nemám strach, že bych se s něčím takovým někdy potkal, protože co jsem tak letmo zjišťoval, to jsou pálky mimo moje finanční možnosti. Možná časem nějaký širokoúhlý pevný sklo, ale to teprve uvidím. Zatím jsem přesvědčenej o tom, že s tou Sigmou odfotím většinu toho co potřebuju. Časem bych vás tady pak ještě trochu potrápil s výběrem nějakýho slušnějšího teleobjektivu, ale to až to bude koupený. Pak taky bude na programu stativ (teď mám půjčený), filtry atd. Ale to všechno má čas. Určitě před tím prostuduju všechny dostupný materiály, a až potom bych se tady opět zeptal.
Každopádně děkuju všem za trpělivost a cenné rady.
Pentax K-3 II; HD DA 15mm f/4 ED AL Limited, HD DA 20-40 mm F 2,8-4 ED DC WR Limited, HD DA 70 mm F 2,4 AL Limited

Uživatelský avatar
fakt
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2471
Registrován: 21 kvě 2012, 11:34
Bydliště: Písek

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od fakt » 13 říj 2016, 13:38

Zase tak hrozné to nebude.
Začneš s poloautomatickým režimem alá A (priorota clony) a uvidíš, že s ním nafotíš většinu fotek.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
Příspěvky: 5061
Registrován: 10 led 2012, 00:40

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od lennyl » 13 říj 2016, 15:52

Sarge: ja mam teraz na full frame K-1 objektiv Sigma 24-70/2,8, ked to prepocitam na APS-C snimac (ktory budes mat ty), tak by to bolo cca 16-46/2,8, proste vsetko vydelim crop faktorom snimaca a to 1,5x, niekto vydeli aj tu svetelnost f2,8, ale to iba aby dostal ekvivalent ako moc mu rozmaze fotku a vtedy by to bolo 16-46/1,8, ale inak fyzicky zachyti tolko isto svetla objektiv nech je nasadeny na hocijakom fotaku.

...a odfotim s tym mojim zoomom vacsinu fotiek, na dovolenke v Chorvatsku som s nim nafotil vsetko, sirookruhlu krajinu, more, architekturu v meste, sochy, vtaky, portet, proste je to taky pracant - univerzal...a ty planujes kupit jeho ekvivalent Sigmu 17-50/2,8, budes spokojny s univerzalnostou :)

dalsi level je kupit specialne objektivy, bud este sirsie na extra sirookruhly zaber (napr. 10-20/4-5,6), alebo este svetelnejsie na portet z blizka, kedy je taka velka hlbka ostrosti, ze mas ostru iba polovicu mihalnice oka (napr. 50/1,4). ale to ma cas, to vobec nepotrebujes hned riesit.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Uživatelský avatar
hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Příspěvky: 2610
Registrován: 12 led 2013, 13:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník - první zrcadlovka - FF/BF

Příspěvek od hilda4sea » 13 říj 2016, 17:04

sarge:

U zrcadlovky na rozdíl od kompaktu se počítá s pozdějším nákupem dalších objektivů, příslušenství atd. Vlastně nákupem těla zrcadlovky s prvním objektivem to obvykle teprve začíná. To je rozdíl proti kompaktu. Při výběru systému proto není důležitá jen papírová relace cena/výkon, ale také nabídka příslušenství na trhu nových i použitých komponentů - objektivy, blesky, nejen nativní, ale i třetích výrobců. Tady jsou bohužel ve výhodě systémy bohatě zastoupené na trhu, na které lze koupit kdykoliv cokoliv, jak nové, tak v bazaru.
Pokud si jseš všech těchto aspektů vědom a počítáš v rámci svých fotografických představ s danými možnostmi vybraného systému, pak se rozhoduješ správně. Bez ohledu na to, pro co se rozhodneš.

Když se mně někdo v mém okolí ptá, co si má koupit, tak mu odpovím otázkou: -"napsal sis seznam toho, co chceš fotit a seřadil si položky podle důležitosti?"-.

Architektura:
1) manuální ostření (zejména u Pentaxu s většími ostřícími body), AF není důležitý;
2) opravdu bude stačit jen široké sklo jako např. Sigma 10-20, nebo budeš chtít mít hezké fotky a potřebuješ objektiv s funkcí Tilt/Shift.

Krajina:
1) manuální ostření (zejména u Pentaxu s většími ostřícími body), AF není důležitý;
2) stačí jen široké sklo, např. Sigma 10-20 a pak něco na panorama - ohnisko 35-50mm (na APS-C);
3) funkce Tilt/Shift se na krajinu někdy hodí, ale lze bez toho bez problémů žít.

Lidi:
opravdu nebudeš fotit lidi?

Děti:
opravdu nebudeš fotit děti? Fotit pobíhající děti s Pentaxem je opravdu umění.

Tak ti přeji při výběru systému štastnou ruku.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Odpovědět

Zpět na „Začátečníci - Q&A“