objavil som Ameriku. zasa raz

neviem ci vam, ale mne sa stava, ze na triviálnej scene mi ten Pentax nie a nie zaostrit. to cloveka vytoci (hodit taku drahu techniku o zem som este nemal gule).
doslo to az do takého stadia, ze som vcera na nocnej zmene pozeral cenniky na Nikon D810 (Nikon sklamal, ma novy iba kurwa drahy D5) a Canon 5DMark IV (stale fest drahy, ale 5DMarkIII dnes kupovat nie je asi moc dobry napad - vek)....skla by boli Sigma ART 24/1,4, 35/1,4 a 85/1,4 s tym,ze by isli na nastavenie FF/BF (mam 100% dobre skusenosti po kalibracii v BOOFT Ruzomberok)....zdroj informacii bol Google + test dpreview:
D810 - cena 2.800euro je podla mna stale prestrelena, naozaj ma viditelne slabsie ISO ako Pentax K-1, prekvapilo ma ze ma iba 15 krizovych AF bodov (AF modul ma o reviziu starsi este ako D750 ktoru som mal), nechali tam CF slot a druhy SD slot - to mi vadi, naviac mi na Nikone vadi RUZOVKASTA pletovka vseobecne
Canon 5DMarkIV - cena, okolo 3.500euro to je zabite, AF-C ma nepotesilo - aj fotky mimo boli (dpreview)/v podstate K1 mi vysla o kusok lepsie prekvapivo. na Canone som si nikdy nezvykol na filozofiu ovladania a to mi akosi ostava stale. co by najviac odradilo od Canonu je to, ze chalani castejsie hlasia horsiu kompaktibilitu presnosti AF so Sigma sklami. v recenzii pochvalil presnost AF-S - hlavne ze mali dost fotiek ostrených mimo, cize nadrziavali (dpreview).
proste Pentax ma pre mna najlepsi vystup - ISO, farby. len to ostrenie ma obcas stve. nemam najnovsie HD D-FA skla, ani som nebol nikdy s Pentax K1 ani sklami v servise - pochybujem ze sa da nieco vylepsit, je to proste o súlade a filozofii/technologii SAFOX - ked rovnake sklo pri rovnakej scene raz zaostri krasne presne a potom opakovanie mimo.
spat k Pentaxu.
stredovy krizovy AF bod je dogma/dana istota/to co sa nam vtlka do hlavy. je to naozaj tak?
skusal som menit firmware 1.30 a 1.41 - nepomohlo, nasadit polarizak - nepomohlo (Klingo ma teoriu, ze SAFOX nezvlada silne svetlo).
je to skor o tom, aky motiv/aky kontrast Pentaxu ponúknete? ako kedy. zaujimave.
takze som fotil na stredovy krizovy AF bod a na vyber A-9 (stredovy AF bod kde si ho zvolite + 8 pomocnych AF bodov okolo).
na niektore sceny vyber A-9 radikalne pomohol, na niektore ciastocne, na niektore vôbec nie.kto ma teda obcas problemy s ostrenim na Pentax, skuste aj rezim A-9 (tak sa vola na K1, ale urcite je aj inde).
rozne sceny a uspesnost 1 AF bod vs 9 AF bodov:
100% uspesnost 9 AF bodov

uplne cele zle na rozbitie fotaku - 1 AF bod

uplne jedno, co som skusal, nedarilo sa, primitivna scena, nechapem
1- stredovy AF bod, 2 - 9AF bodov, 3- manualne ostrenie cez hladacik na pipnutie AF bodu

scena, kde 9 AF bodov napodiv pomohlo (aj ked silno presahovali stlp)

stredovy AF bod, nebol vzdy uspesny (a bol umiestneny v ramci stlpa)

dalsia primitivna scena, rozdiel medzi 1 AF a 9 AF nie je ziadny (darilo sa im podobne)
stredovy AF bod

9 AF bodov

posledna scena (ostrene na kontrastny napis v strede - pre mna primitivna zalezitost) a bolo to jedno, ako som ostril, islo skor o nahodu
1- 9 AF bodov, 2- stredovy AF bod, 3 - manualne ostrenie cez hladacik na pipnutie AF bodu
zaver? asi ziadny. ale ked sa vam zda, ze vas Pentax stve, skuste prepnut stredovy AF bod na rezim 9 AF bodov, niekedy to vie radikalne pomoct (ako keby ten naprogramovany algoritmus AF SAFOX to lepsie vyhodnocoval).
vyuzite 9 AF bodov (z logiky) je asi viac na ploche motivy. skusim si to pri foteni portretov. este skusim aj cez LiveView rezim Face detection.
a pri dlhsich sklách je AF sam o sebe presnejsi. tak isto sa pri dlhsich sklách da uspesne ostrit aj manualne (cport to tiez pisal v komentari pri fotke so Samyang 135/2)
a Pentax ma pri tom pre mna osobne najlepsie farby a zaujimavy look (napr. FA43), dokaze zaostrit aj na muchu ked sa mu chce.
JPGy z fotaku bez jedinej upravy (profil Bright)

Pentax K-1 II + IRIX15 Fireflay + Pentax D-FA HD 28-105WR + Pentax FA31,43,77 Limited + Pentax FA135