domaci kalibrace

Moderátor: Moderátoři

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod feri2303 » 30 pro 2014, 13:47

Kedze som uz par monitorov nakalibroval, skusim sa zapojit do debaty.

Prakticky kazdy vyrobca hlavne pri lacnejsich modeloch limituje pouzitie sondy len pre xy monitorov / pracovnych stanic / lokality. Pod lokalitou si viem prestavit ze SW po kalibracii zasle cez internet na centralu S/N sondy a vonkajsiu IP adresu. Teoreticky to moze byt aj zlozitejsie, napr ze samotna sonda ma pamat kde si uklada ID pocitaca s verejnou IP. Problem by to nebol.

Neodporucam nakup starsej sondy, najma ak sa uz nevyraba. Podpora ovladacov a SW na novsie systemy je tragicka. Doteraz som kazdu sondu rozbehal s pouzitim starsej verzie driverov a SW aj na najnovsich systemoch, ale po kalibracii boli vysledky nekonzistentne, navyse obcas s farebnym posunom, takze bola sonda nepouzitelna. Neviem ako je to so zivotnostou snimaca, to necham na niekoho ineho.

Ked sa tu uz hrame na presnu kalibraciu, netreba zabudnut na okolite osvetlenie. Ideal je zatemnena miestnost, monitor s tienidlom a nemenne umele osvetlenie so spravnou farbou a s plnym farebnym spektrom (Ra/CRI: 98%) napr. nieco taketo: http://www.zdravesvetlo.sk/produkt/1033/18-W-590-mm-T8/
Bezne ma kazdy doma setriace ziarivky (Ra > 80), LED (Ra > 75). Ale vyskytuju sa aj svetelne zdroje s Ra len okolo 60 (najlacnejsie ziarivky a LED). Mozno vam doma svieti takato ziarivka v kuchyni uz 30 rokov.
Neviem ako vy doma, ale o toto sa ani nepokusam.

No a kedze materialy starnu, najma podsvetlovacie trubice LCD monitorov, mala by kalibracia prebiehat v rozumnych intervaloch.

A este jedna dolezita vec. Ak pouzivate Windows, tak po kalibracii mozete mat zrazu farby vo vstavanom prehliadaci fotografii tmave a s vysokym kontrastom. Je to sposobene pouzitim icc profilu verzie 4, ktory Windows Photo viewer nepozna. Pri kalibracii sa vsak bezne da zvolit moznost na vytvorenie icc verzie 2 a tam problem nie je.

A aby to nebolo jednoduche, Lightroom vraj nepouziva farebne profily rovnako ako Photoshop, takze sa moze stat ze rovnaka fotka bude vyzerat vsade inac aj na tej istej masine. A to nehovorim o SW tretich stran...
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 578

Re: domaci kalibrace

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod bedo. » 30 pro 2014, 14:08

feri2303 píše:A aby to nebolo jednoduche, Lightroom vraj nepouziva farebne profily rovnako ako Photoshop, takze sa moze stat ze rovnaka fotka bude vyzerat vsade inac aj na tej istej masine. A to nehovorim o SW tretich stran...

používa a je to úplne v pohode ;)
Uživatelský avatar
bedo.
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1804

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod feri2303 » 30 pro 2014, 14:16

bedo:
Moze byt, pocul som uz vela teorii. Je mozne ze v starsich verziach tomu bolo inak, kazdopadne Lightroom sa Ta pri otvarani nepyta na farebny profil ako Photoshop.
Tato konkretna teoria je od chlapika v minilabe, co rucne doladuje farebnost pred tlacou. A chalan to nerobi prvy den. :wink:
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 578

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod uray » 30 pro 2014, 14:25

Taky mám stejnou zkušenost jako Bedo - Lightroom a profily úplně v pohodě, standardně se načte systémový profil a to je podle mě správně. To se ale nebavíme o kalibraci ale profilaci - kalibrace je HW /jen pro úplnost/ s kalibrací nemám vůbec žádné zkušenosti. Mimochodem s borci z různých "minilabů" mám i špatné zkušenosti :(

Doma mám x let starý levný LCD (TN) a LEDku z tesca (RA 85) Win7 bez problémů i se "starou" sondou X-Rite Eye-One Display 2 a v práci NTB + novější LCD (TN) a osvětlení zářivky (kancelářská klasika) + okno instalace Win7 bez problémů, akorát to míchané světlo je na nic... přesto fotky po kalibraci vypadají "v pohodě" - o vánocích mi přišly nějaké fotky a barvy jsou přesně takové jaké jsem čekal, a i stará sonda dokázala monitor zkalibrovat dostatečně - je to lepší než nic. Domácí tisk taky odpovídá - a při použití softproof s profilem papíru/tiskárny je to bomba.

Čas od času je na paladixu jsou různé sondy k mání za velmi dobré ceny, ideální je s možností měření okolního osvětlení.
Uživatelský avatar
uray
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 809

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod slivo » 30 pro 2014, 15:11

aby nedoslo k nedorozumeniu so spyderom ako kolorimetrom som spokojny. to co mi vadi je pristup vyrobcu, kde moj pohlad je, ze som si kupil kus hw ktory mozem podla vole slobodne pouzit a ich pohlad je, ze som si kupil licenciu na na par pocitacov a sonda v podstate sluzi ako hw kluc. tento pristup sa mi nepaci a hlavne ked sa to pred kupou nemas ako dozvediet. a preto som to tu dal.
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 757
Bydliště: Praha

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod bedo. » 30 pro 2014, 18:10

feri2303: LR sa nepýta - keď má obrázok ICC profil v sebe, tak ho proste použije, inak farby (pre ten daný obrázok) nemanažuje. V PS môžeš navyše priradiť takému obrázku "nejaký" profil, ale pravdu povediac neviem, načo by to malo byť dobré. LR proste nepredpokladá, že budeš mať na vstupe obrázky bez ICC profilov, u ktorých by záležalo na farebnej vernosti.

uray: keď sa volá X-Rite, tak je ešte mladá. :) Ona sa kedysi volala Gretag Macbeth (tú mám ja), potom Pantone a až potom X-Rite. ;)

slivo: ja mám myslím tiež v licenčných podmienkach ku kalibračnému SW, že by som nemal vyrábať ICC profily pre počítače, ktoré nie sú v mojom vlastníctve, ale inak to nijako obmedzené nie je.
Uživatelský avatar
bedo.
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1804

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod Lukas_Gal » 31 pro 2014, 01:11

Pani k tomu LR, pouziva ProPhotoRGB profil a preto sa nepyta na profily ak sa teda bavime o tiff resp jpg. Daju sa simulovat rozne profily od verzie 5 mam pocit. A este na upresnenie toho preco sa nepyta na profily tak z dovodu odlisneho pristupu ku sprave farieb oproti PS. Profil sa urcuje pri exporte.

A k tym manikom z minilabov co sa tyka SR tak som nenasiel jediny minilab, ktory by mi bol schopny poskytnut ICC a o doladovani farieb podla oka si ja myslim svoje. :)
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek
Uživatelský avatar
Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Bratislava

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod bedo. » 31 pro 2014, 04:52

Lukas_Gal píše:Pani k tomu LR, pouziva ProPhotoRGB profil a preto sa nepyta na profily

toto je podľa mňa trošku nešťastná terminológia - ako LR, tak PS interne používajú ProPhotoRGB farebný priestor, tým pádom musia ale obrázky do neho nejako "dostať" (väčšina ľudí používa sRGB alebo AdobeRGB). Pokiaľ obrázok na vstupe obsahuje ICC profil, je to jasné, pokiaľ však nie, chovajú sa rôzne - LR taký obrázok nemanažuje, PS vyhodí hlášku, že chýba profil obrázku a dá na výber nejaké možnosti - nemanažovať, priradiť "nejaký" profil. To je celý rozdiel medzi LR a PS.

A samozrejme sa toto celé nijako netýka RAW obrázkov, ktoré ešte ani nie sú v RGB, teda žiadny profil mať ani nemôžu. v PS/Camera RAW sa dá profil vybrať pri otváraní, v LR sa vyberá až pri exporte - takže áno, PS a LR sa v tomto líšia, len neviem, či ten maník z minilabu mal na mysli práve toto. :)
Uživatelský avatar
bedo.
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1804

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod slivo » 03 lis 2016, 20:50

Funguje niekomu datacolor spyder4 pro pod windows 10? Ci skusim sw pre spyder 4 alebo pre spyder 5 obe skoncia pri spusteni s chybou err 69 - je jedno ci je puk zapojeny, alebo nie. Neviem k tomu nic viac dohladat, ziadne logy. Na nete som akurat nasiel ze tym ktorym nefunguje spyder3 da datacolor 30% zlavu na spyder5. o spyder4 nic, o chybe 69 nic. S argyllcms / dispcalgui to funguje bez problemov.
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 757
Bydliště: Praha

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod atti.hombre » 04 lis 2016, 03:36

Očakávam nekompatibilitu s novým OS W10...to isté bolo i pri nástupe W7,kedy kopa mnou používaných programov jednoducho nešla. Chce to čas- je jedno či to bude riešiť Mrkvosoft,alebo producent softwareu...Začiatkom roka má prísť do W10 veľká aktualizácia.
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... Sigma 30/1.4 dc hsm art...af fgz 360 II
Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 231
Bydliště: Zvolen

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod lennyl » 04 lis 2016, 09:20

slivo píše:Funguje niekomu datacolor spyder4 pro pod windows 10? Ci skusim sw pre spyder 4 alebo pre spyder 5 obe skoncia pri spusteni s chybou err 69 - je jedno ci je puk zapojeny, alebo nie..


napadla ma este taka "blbost", neskusal si to spustit v Kompaktibilnom mode? (pravy klik mysou na *.exe/com, vlastnosti, kompaktibilita). mne to pri dacom tusim pomohlo kedysi.
Sony A7r III + Voigtländer 15/4,5 III + Pentax Limited FA31/1,8 a FA43/1,9 + Sony FE85/1,8
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4549

Re: domaci kalibrace

Příspěvekod slivo » 05 lis 2016, 04:18

uz som to zmazal a spravil cez dispcalgui, ktory pouzivam aj na linuxe. uplne zbytocne som si kupoval spyder pro za 4000, uplne rovnako by mi posluzil aj spyder express za 2500...
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 757
Bydliště: Praha

Předchozí

Zpět na Fotografování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron