aku graficku kartu

Moderátor: Moderátoři

aku graficku kartu

Příspěvekod slivo » 01 srp 2015, 20:31

Spytam sa inac, aku graficku kartu si mam vybrat aby splnovala nasledovne:
- je ticha
- zvladne 2 monitory 2560x1440 + 1920x1200
- icc profil sa da nastavit kazdemu monitoru zvlast
- asi by bolo dobre aby vedela 10 bit na kanal, ale az tak velku vahu tomu nedavam

Kartu nepotrebujem na hry. Budem ju pouzivat pod linuxom, ale linuxove detaily si uz pozriem sam. Dakujem za odporucania. Staci mi aj informacia ze mam kartu xy a monitory s takymi rozliseniami utiahne.
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 643
Bydliště: Praha

aku graficku kartu

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 01 srp 2015, 23:09

Pri karte ktorá vie 10bit by som sa zameral na profi karty ATI Fire / Nvidia Quadro, kludne aj jazdená, tam nie sú problém ani 2 LCD, ale s tými farebnými profilmi netuším.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod inutihar » 02 srp 2015, 00:17

Ten požadavek na výkon splní i grafiky integrované do procesorů (HD3000 a výš), proto možná samostatná karta nemusí být potřeba. Nevím ale, jak intel dává těch 10 bitů.

Pokud samostatnou kartu, tak asi geforce/quadro. Quadro 10bitů má, v linuxu to ale umí i geforce. Výkonostně na to musí stačit i ta nejlevnější gt210.
Profily ICC jsou otázka ovladačů, v linuxu (ubuntu) s tím problémy nejsou (občas je ale třeba trošku pomoci ručním zásahem do konfiguráku, aby si xka natáhly, to, co mají).

Protože si matně pamatuji i předchozí znění otázky, zeptal bych se, zda jsi zkoušel jiné kabely do monitoru? V práci kolegové, co dělají imaging, měli podobné problémy (karta nechtěla zobrazit rozlišení, co papírově uměla) a vyřešil to jiný dvi kabel. 100% jistota pak je displayport.
Uživatelský avatar
inutihar
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 328
Bydliště: nyní Praha

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod lennyl » 02 srp 2015, 02:06

tiez som za to este skusit iny kabel, resp. ja som mal problem so spravnym farebnym zobrazenim z ntb ACER V15 Nitro na LG IPS 24" (zapnuty lcd na ntb + monitor), kabel HDMI - HDMI: zobrazovanie naprd (mal som 2 znacky), pridal som tam redukciu HDMI - DVI a uz to slape OK (nechapem tomu ale)
Pentax K-1 + IRIX 15/2,4 Fireflay + Pentax FA31/1,8 Limited + Pentax FA43/1,9 Limited + Pentax FA77 /1,8 Limited + Pentax FA135/2,8
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4154

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 02 srp 2015, 07:59

Mám dojem že ani drahé herné GPU nevedia 10bit na kanál, jednoducho lebo to tam ani nieje treba
Sám uvažujem že si splaším cez Ebay nejakú staršiu Nvidiu Quadro, tam sa to predáva za pár šupov, samozrejme staršie modely, ale na to čo treba to účel splní

Na prepojenie by to chcelo ideálne DP, HDMI sa u PC vyhýbam, to je konektor hlavne pre TV, SAT, konzolu

Trebárs som mal v sledovaní http://www.ebay.co.uk/itm/151756167071? ... EBIDX%3AIT ani tam nikto neprihodil
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod inutihar » 02 srp 2015, 09:18

Mám dojem že ani drahé herné GPU nevedia 10bit na kanál

Umí, ale ne ve Windows :-) Resp. uměly v době, kdy jsem se o to naposledy zajímal (viz třeba zde: http://www.nvidia.com/object/linux-disp ... river.html). Ty čipy v quadru a geforce jsou v mnoha případech úplně stejné, rozhoduje, co nvidia povolí/zakáže v ovladačích, příp. firmware.
Uživatelský avatar
inutihar
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 328
Bydliště: nyní Praha

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod slivo » 02 srp 2015, 10:27

ďakujem, nakoniec som objednal používanú quadro fx580 za 1000kč.

Menením káblov som začal, obe sú dual link dvi, ale nepomohlo. Takisto nešiel dvi + analog z dvi.

Integrovanú GK použiť nemôžem pretože mám i7 2600k a dosku na taktovanie a bez podpory vstavanej karty. Teraz trochu ľutujem, pretože som netaktoval ani raz a tá grafika by sa zišla.

O tom 10bit výstupe na geforce pod linuxom s proprietárnymi ovláčmi som tiež čítal. Na druhú stranu vraj práve proprietárne ovládače cez twinview pracujú s oboma monitormi ako s jedným virtuálnym takže sa nedajú nastaviť farby. Uvidím skúsim.
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 643
Bydliště: Praha

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod slivo » 07 zář 2015, 20:56

karta uz je chvilu v pocitaci, takze kratky suhrn.

nvidia quadro fx 580:
+ na oboch monitoroch (1920x1200 + 2560x1440) je obraz, co je oproti ati 1950 posun vpred
+ je takmer nepocutelna. je ja na nej taky mini ventilator a pri starte ked sa roztoci naplno vydava chvilu neprijemny vysoky zvuk, ale potom sa spomaly a nie je ho pocut. pri mojom pouzivani sa este otacky nikdy nezvysili. menit za pasivny chladic to nebudem.
- pri zapnutych oboch monitoroch sa sporadicky objavia artefakty typu sem tam sa stratia nejake pismenka, alebo sa niekde objavi mikado z ciernych ciar.

len pre zaujimavost papierovo je na tom TN o dost lepsie ako IPS :-)

hp w2408 - tn panel
pokrytie srgb 99,05% adobergb 97,28% (prerusovana ciara je srgb, farebna je to co vie zobrazit monitor)
dE76 avg 0,8 - dobre
Obrázek

hp zr2740w - ips panel
pokrytie srgb 99,11% adobergb 79,79%
dE76 avg 2,1 - mohlo byt lepsie
Obrázek

navyse robi ips v prechodoch banging co tn nerobi (bavim sa o konkretne tychto dvoch modeloch). a kde je chytak? standardne sa pozeram na monitor zhora ale sonda bola kolmo, preto je tn kusocek svetlejsie a kusocek do zlta, a vyrovna sa to az ked sa zohnem, co nie je prave pohodlne :-)
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 643
Bydliště: Praha

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 25 pro 2015, 13:25

Už asi pol roka mi doma ležala vydražená PNY FX580 a dnes som sa rozhodol že ju tam konečne šupnem. Doteraz nejak nebol čas a za druhé sem tam pustím aj nejakú hru a tá FX580 je predsa určená na niečo iné ako doteraz mnou používaná GeForce 9600GSO.
Po prehodení nastalo mierne trápenie, ked že mi odmietal nabehnúť PC, šup do BIOSu a nejak sa mi potratili disky, detekovalo to len jeden HDD, další HDD+SSD nikde, nepomohlo ani prehádzanie SATA káblov, SSD stále nikde. Som myslel že už skapal.

Vrátil som tam starú 9600GSO a všetko fičalo tak ako predtým. Takže znovu FX580 a zasa SSD nikde Obrázek Obrázek Obrázek
Tak som to skúsil nahodiť cez DVI a ono to zrazu ide. Tak som po nabehnutí OS prehodil na DP, znovu nainštaloval ovládače a beží to...

Zásadný rozdiel v zobrazení je vidieť volným okom, farby sú cez DP žiarivejšie a hlavne to vidieť na bielej.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod slivo » 29 pro 2015, 14:13

prepojenie karta - monitor je snad najvacsi zdroj problemov... skusal si uz 10bit/kanal vystup?
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 643
Bydliště: Praha

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 29 pro 2015, 20:55

Nakoniec som ju vytiahola a dal starú 9600GSO to sa nedalo...
Trochu som aj ladil súčasný starý PC a nebavilo ma pri každom vstupe do BIOSU neustále prehadzovať kábel za DVI. Každé prehodenie kábla navyše znamenalo rozhádzanie ikon na ploche. A tých vstupov do BIOSu bolo snád aj vyše 200

Tomu fakt nerozumiem prečo to tak robilo, navyše mi vždy zmyzol aj SSD z BIOSu - (vždy len cez DP), takže som ladil tak že som mal len DVI. Povedzme že som to už naladil na "max", mám osadený LGA 771 Xeon E5440 v LGA775 doske, teda by som to mohol prehodiť zasa na FX-580 ale zasa sa mi nechce.

Inak aj pri FX-580 bol rozdiel vo farbách medzi DVI a DP, povedzme že to je taký rozdiel ako ked sa vedla seba položia dva notebooky a jeden je klasický a druhý Macbook kde tá istá fotka vyzerá ovela živšie. Skrátka cez DP bolo hned vidieť že sa využíva potencial LCD (Dell U2412M)

Teraz špekulujem či nevydražiť nejakú novšiu Quadro kartu s vyšším výkonom
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod feri2303 » 29 pro 2015, 21:34

mozno blba otazka, ale mas na doske aktualny bios? V takychto pripadoch by novsi mohol pomoct...
K-5II, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
A28/2.8, A50/2, Rikenon XR 50/1.7, Flektogon 20/4, Industar 50/3.5, Helios 58/2
statív Triopo GT-3128X8C + B1, blesk Sigma DG 530 Super
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 561

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 29 pro 2015, 21:54

No BIOS mám taký aby tam bežal ten Xeon, mám niekolko BIOS-ov, vrátane toho posledného BETA Biosu od výrobcu, bohužial v nom nešlo dvíhať napätie pre RAM, takže mám tie alternatívne.

Všetko beží tak ako má aj cez DP, kludne môžešm PC zapnúť vypnúť, ale ak som raz otvoril BIOS a LCD bol pripojený cez DP, urobili sa zmeny, uložili sa, tak už WIN nenabehol pretože reštartom sa zrazu stratil systémový SSD disk, ak to bolo cez DVI tak to nerobilo žiaden problém.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod feri2303 » 29 pro 2015, 22:17

Tak pre tu srandu by som skusil posledny stabilny firmware od vyrobcu bez taktovania ci je vobec sanca aby to chodilo.
S taktovanim velke skusenosti nemam, sice mam doma zostavu priam urcenu na taktovanie, ale skor riesim ako nastavit procesor aby som jeho TPD 130W znizil na nejaku rozumnu uroven.
K-5II, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
A28/2.8, A50/2, Rikenon XR 50/1.7, Flektogon 20/4, Industar 50/3.5, Helios 58/2
statív Triopo GT-3128X8C + B1, blesk Sigma DG 530 Super
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 561

Re: aku graficku kartu

Příspěvekod Ivan-K » 29 pro 2015, 22:43

Nemôžem použiť oficialny BIOS pretože v tom prípade by mi PC vôbec nenabehol, pretože tá doska nemá oficialne podporu procesorov XEON.
Bárs je ten Xeon E5440 vlastne len inak zabalený Core2Quad Q9550, tak za použitý Core2Quad sa pýta čojaviem 60-80€ a za ten Xeon nedáš ani 20€, preto to mnoho ludí rieši práve takto. Máš dať za starý jazdený CPU 80€ to si zrovna môžeš doložiť a kúpiť nový CPU + dosku + RAM

Spotreba CPU je závislá od vyťaženia, 130W ti to žerie ked bude vyťažený na 100%, normálne ti ten CPU žerie trebárs 15-40W. Neviem čo máš za dosku, ale už hodne dlho sa používa aj automatická zmena násobiča, teda v mojom prípade vie CPU bežať minimálne na 2,6GHz a maximálne na 3,7GHz

Inak ak máš dosku čo je vhodná na OC a k tomu aj ideálny CPU tak by som to trochu pretočil, ten nárast výkonu sa nedá nezbadať
Obrázek
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Další

Zpět na Jen tak

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník