korekce expozice v raw

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod st. » 12 čer 2017, 10:29

Tak to jo, nepochopil jsem a hledal jsem za tím cosi sakramentsky složitého :D Takže vše OK. Ale odkud teda ti tví odborníci čerpali? Mám něco podobného na coolpixu A: když dám M a autoISO, tak to bere v potaz korekci a funguje jako TAv na pentaxu, pro opravdový manuál se musí přestavit na ISO až v menu...........
st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 101

Re: korekce expozice v raw

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod vladimir44 » 15 čer 2017, 18:32

Připojuji se k debatě : dovolím si tvrdit, že v režimu M (manuál) se nastavuje korekce dle libosti, a oba obrázky exponované o 2/3 EV rozdílně se MUSÍ lišit už na pohled světlostí. Dobrá kontrola je histogram. Právě jsem si to vyzkoušel na svém K-70 (expozice do RAW). V režimu M si podle libosti nastavujete čas, clonu a ISO, všechno ručně pomocí rolerů nebo křížovým ovladačem (ISO). Jak jste na tom s expozicí vám ukazuje kontrolní stupnice +5 až -5. Při první expozici (té "správné") bude ukazatel expozice na nule. Pak ho změnou jedné z těch tří hodnot přesunete na -2/3. Porovnejte obě expozice jak vizuálně tak v histogramu a myslím že se opravdu musí lišit. A je lhostejné, jestli fotíte do RAW nebo JPG. Pokud se ty obrázky neliší, je možná v nepořádku automatika fotoaparátu. Chce to možná zkusit ještě více obrázků korigovaných do + i - odstupňovaných třeba po 1 EV aby aby rozdíl byl zřejmější.
Použití té stupnice je ovšem nutné, protože jinak byste přece vůbec nevěděli, kde expozičně jste? A je to ostatně ta stejná stupnice, kterou používáte při korekci expozice v režimech Av nebo Tv, ne?
vladimir44
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod al.vlado » 15 čer 2017, 19:08

Vladimir44, nepochopil si presne, čo sa Arvisek pýtala. Ona má na mysli to tlačidlo blízko spúšte s ikonkou +/- a jeho funkčnosť v režime M. To čo ty píšeš, je korigovanie expozície hodnotami čas, clona, ISO. To je jasné, inak to v plnom manuále ani nemôže ísť, keďže sme foťáku neponechali ani jeden z týchto troch parametrov, všetko nastavuje fotograf a tým samozrejme ovplyvňuje jas snímku (expozíciu) a ako vodítko môže slúžiť tebou spomínaná stupnica expozimetra, alebo aj HYPERMANUAL - stlačenie zeleného tlačidla. Vtedy foťák jednorazovo pre danú scénu nastaví hodnoty podľa automatiky.
Pentax K-1 + grip D-BG6 (predtým K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN, Smena 8M), Pentax D FA 24-70/2,8 SDM WR, Pentax FA 50/1.4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR, Tamron 70-200/2.8, Sigma 35/1,4 HSM ART, blesky Pentax AF 540FGZ, Dörr DAF 42
Uživatelský avatar
al.vlado
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 562
Bydliště: Nitra

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod vladimir44 » 15 čer 2017, 20:02

to al.vlado :
Máš pravdu, trochu jsem to nepochopil, ale udělal jsem tedy další pokus a u K-70 to funguje takto:
Po stisku tlačítka +/- v režimu M je buď aktivní čas + clona (zobrazí se v jiné barvě), po dalším stisku je aktivní stupnice korekcí.
Je-li aktivní clona + čas, mohu korigovat obě hodnoty zvlášť a funguje to normálně. Pokud je aktivní stupnice korekcí, mohu sice posouvat ukazatel na stupnici korekcí, ale je jasně vidět, že žádný z ostatních tří údajů (čas, clona, ISO) se nemění. Je to tedy nefunkční a obrázky jsou pak opravdu stejné. Ale nevidím důvod (a sám to tak dělám), proč prostě nepoužívat tu první možnost s ISO nastaveným natvrdo a vybírat si po libosti kombinaci čas - clona. Je to přece snadné.
vladimir44
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod al.vlado » 15 čer 2017, 20:19

Jasné, to nikto nepopiera. Prečítaj si poriadne správy od "Arvisek".
Ide tu o princíp, o nič iné. ;) A prečítaj si na predošlej stánke aj to, čo som napísal ja.
A toto som písal ako posledné:
No .... takze uz viem naco je v Pentaxoch aj pri rezime M k dispozicii kompenzacia expozicie. :-) Pentaxy maju v M rezime k dispozicii tzv. "hypermanual", co nie nic ine, len to zname zelene tlacidlo. Ked do neho tukneme, tak nam automatika nastavi clonu a cas podla nej ten spravny k danemu nami nastavenemu ISO. Ak kompenzujeme napr. + 1 EV a znovu tukneme do zeleneho, tak nam cez zmenu clony alebo casu alebo oboch pre tu istu scenu nastavi o jeden stupen svetlejsiu fotku. Takze takto je to s kompenzaciou v M-ku. :-) Ale ked nepouzivas hypermanual, teda nevyuzivas nastavenie hodnot cez tuknutie na zeleny gombik, tak je korekcia expozicie v M-ku samozrejme nefunkcna.
.... takže funkcia KOREKCIA EXPOZÍCIE (ikonka +/-) má pri pentaxoch význam aj v režime M. ;-)
Pentax K-1 + grip D-BG6 (predtým K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN, Smena 8M), Pentax D FA 24-70/2,8 SDM WR, Pentax FA 50/1.4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR, Tamron 70-200/2.8, Sigma 35/1,4 HSM ART, blesky Pentax AF 540FGZ, Dörr DAF 42
Uživatelský avatar
al.vlado
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 562
Bydliště: Nitra

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod zirecek » 16 čer 2017, 07:52

Jaký je praktický význam, přínos mezi hypermanualem v M a režimem P s kompenzací expozice?
Obrázek
Fotogalerie FLICKR

K-3 II, Sigma 8-16, Pentax 24-70, 70-200, TC
Uživatelský avatar
zirecek
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 644
Bydliště: Olomoucký kraj

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod st. » 16 čer 2017, 08:49

Fotíš na M se stejným nastavením, aby ti nelítala expozice jen podle zamíření foťáku, a když potřebuješ, tak zeleným tl. aktualizuješ nastavení. Je to výhodné hlavně při spot měření, ale i běžně - podle světelné nevyrovnanosti scény.
st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 101

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Arwisek » 02 zář 2017, 13:40

al.vlado diky, mas pravdu, jde o princip stran tech, co mi tvrdili, ze to jit musi a jeste jednou diky za vysvetleni toho hypermanualu, jsem o chlup chytrejsi ;-)
Arwisek
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 6

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 09 říj 2017, 18:53

Ahoj,potřebuju poradit. Jde o měření expozice. Buď je bodové,nebo multisegment. A můj problém je v tom,že ani za nic nemohu najít u té K-5 IIs jak to změnit. Fotím 90 % na prioritu clony a mám pořád jen středové,bodové měření. Zrovna tak je to i u -priority času,i u M. Což je problém,když je sluníčko a fotím stavbu s bílou,nasluněnou zdí. Hledal jsem to i v návodu,nic. Multisegmentové měření je jen u -automatu-. Nějak to přece musí jít změnit,ale jak? Co dělám špatně???Pomůžete mi? Díky. :(
Naposledy upravil Jindras dne 14 říj 2017, 07:28, celkově upraveno 1
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.UMC,Pentax DA16-45/4.ED AL.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 527
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod lennyl » 09 říj 2017, 19:09

celoplošné meranie expozície je dostupné iba pri autofocusových objektívoch. ty máš manuálny Samyang, meranie expozície aj manuálne ostrenie je iba na stred.
Pentax K-1 + IRIX 15/2,4 Fireflay + Pentax FA31/1,8 Limited + Pentax FA43/1,9 Limited + Pentax FA77 /1,8 Limited + Pentax FA135/2,8
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4092

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 09 říj 2017, 19:31

Aha. Děkuju. Tak už jsem v klidu,myslel sem,že je něco špatně.
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.UMC,Pentax DA16-45/4.ED AL.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 527
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Monoculus » 09 říj 2017, 19:33

Zdravím, nemám síce K5IIs, ale nasadil som na staručkú K5 Samyang objektív a správa sa to tak, ako je popísané na str. 103 a 104 angl. návodu pre K5II - http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/ ... /k-5-2.pdf
OKrem iného je tam napísané, že pri použití iných ako FA, DA, F, A sa pri zapnutom multisegmentnom meraní automaticky prepne do stredového
(prepínač spôsobu merania - bodové/plošné so zvýrazneným stredom/multisegment - je vľavo od hranola pod voličom expozičných režimov)
Uživatelský avatar
Monoculus
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 70

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Monoculus » 09 říj 2017, 19:38

lennyl píše:celoplošné meranie expozície je dostupné iba pri autofocusových objektívoch. ty máš manuálny Samyang, meranie expozície aj manuálne ostrenie je iba na stred.


hm...predpokladám, že bolo myslené multisegmentové meranie
Uživatelský avatar
Monoculus
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 70

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Monoculus » 09 říj 2017, 19:43

napísal som - "sa pri zapnutom multisegmentnom meraní automaticky prepne do stredového!

musím sa ospravedlniť za zavádzanie, správne je, že sa prepne na plošné meranie so zvýrazneným stredom (center-weighted)
Uživatelský avatar
Monoculus
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 70

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 09 říj 2017, 19:46

Přesně tak. Manuální sklo a jde jen bodové-střed. Děkuju. Musím si stáhnout návod v češtině. Stopro ho tady najdu. : :D
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.UMC,Pentax DA16-45/4.ED AL.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 527
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

PředchozíDalší

Zpět na Začátečníci - Q&A

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník