korekce expozice v raw

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Twin » 09 říj 2017, 19:57

Lze to trochu "ochcat" tlačítkem AE-L.
Naměřím na bílou zeď, zmrazím expozici a překomponuji.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Uživatelský avatar
Twin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha

Re: korekce expozice v raw

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 10 říj 2017, 10:54

Aha,tak to zkusím. Díky. :)
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod st. » 12 říj 2017, 14:03

Monoculus píše:Zdravím, nemám síce K5IIs, ale nasadil som na staručkú K5 Samyang objektív a správa sa to tak, ako je popísané na str. 103 a 104 angl. návodu pre K5II - http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/ ... /k-5-2.pdf
OKrem iného je tam napísané, že pri použití iných ako FA, DA, F, A sa pri zapnutom multisegmentnom meraní automaticky prepne do stredového
(prepínač spôsobu merania - bodové/plošné so zvýrazneným stredom/multisegment - je vľavo od hranola pod voličom expozičných režimov)


To je divné, samyangy (aspoň ty co se dnes prodávají) jsou na pentax přece "A" - s el. přenosem clony.
st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 100

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 12 říj 2017, 15:50

Clona je v pohodě,jde mi o měřeni expozice. S clonou problémy nejsou žádné. Lennyl i ostatní mi to už vysvětlili. O clonu mi nejde.
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod st. » 13 říj 2017, 07:59

Jde o to, že s tím samyangem, který je typ "A", má na K5 rozhodně jít i multisegmentové měření.
st.
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 100

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 13 říj 2017, 08:35

lennyl píše:celoplošné meranie expozície je dostupné iba pri autofocusových objektívoch. ty máš manuálny Samyang, meranie expozície aj manuálne ostrenie je iba na stred.


Nejde,jen bodové.
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod cport » 13 říj 2017, 10:17

Jeste to doma overim, ale mam taky Samyang v A rezimu a K-5II a to multisegmentove mereni pouzivam taky.
cport.cz (V rekonstrukci.)

Me fotky na PFS.

Pentax K-5II + 8/3,5 + 18,3/2,8 + 35/2 + 55/2 + 70/2,4 + 135/2,8
Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 2450
Bydliště: Ostravsko

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Klingo » 13 říj 2017, 10:42

Mám dojem,že pri A objektívoch idú všetky spôsoby merania expozície. Iba pri M objektíve sa prepne do plošné so zvýrazneným stredom.

Odoslané z Lenovo A7020a48 pomocou Tapatalku
Px 645D+Komplet FA sklá35-300mm Fuji X-T1 + 10,16,23,35,56,135 mm sklá
Uživatelský avatar
Klingo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1563
Bydliště: Považská Bystrica

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 13 říj 2017, 19:07

Opravdu mi jde jen středové bodové. Multisegment jde jen,když přepnu na Jpeg a -automat. :cry:
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod zirecek » 13 říj 2017, 19:40

Domnívám se, že mluvíš o něčem jiném než kolegové. Ty máš možná na mysli asi ostření a ostatní mluví spíše o měření expozice. Na manuálních objektivech také užívám multisegmentové měření expozice.
Obrázek
Fotogalerie FLICKR

K-3 II, Sigma 8-16, Pentax 24-70, 70-200, TC
Uživatelský avatar
zirecek
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 641
Bydliště: Olomoucký kraj

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Monoculus » 13 říj 2017, 19:48

st. píše:Jde o to, že s tím samyangem, který je typ "A", má na K5 rozhodně jít i multisegmentové měření.


samozrejme, ak je clonový krúžok v polohe A
ale pri tom skúšaní som ho schválne prepol na pevnú clonu 5,6
Uživatelský avatar
Monoculus
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 70

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 13 říj 2017, 20:02

Zireček-nene,ne o ostření,je to manuál. Mluvím o měření expozice.
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod cport » 13 říj 2017, 23:46

No neco je spatne, zrejme na tve strane. ;-) To multisegmentove mereni by se na tom tele melo dat rozchodit.
cport.cz (V rekonstrukci.)

Me fotky na PFS.

Pentax K-5II + 8/3,5 + 18,3/2,8 + 35/2 + 55/2 + 70/2,4 + 135/2,8
Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 2450
Bydliště: Ostravsko

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Jindras » 14 říj 2017, 07:32

O stránku zpět,kdy jsem se poprvé ptal a prosil o pomoc,to přece píšu.---Nejde mi nastavit multisegmentové měření,co dělám špatně?--- A znovu opakuji,že Lennyl mi to tam vysvětlil. Prostě to nejde. Lennylovi věřím každé slovo. Nejde--nejde. Už bych to neřešil,prostě to nejde. :( :D
Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 521
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: korekce expozice v raw

Příspěvekod Monoculus » 14 říj 2017, 18:17

Jindras píše:O stránku zpět,kdy jsem se poprvé ptal a prosil o pomoc,to přece píšu.---Nejde mi nastavit multisegmentové měření,co dělám špatně?--- A znovu opakuji,že Lennyl mi to tam vysvětlil. Prostě to nejde. Lennylovi věřím každé slovo. Nejde--nejde. Už bych to neřešil,prostě to nejde. :( :D


A ako robíš to nastavovanie?
V manuáli http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/ ... /k-5-2.pdf na str. 21 je obrázok tela a na ňom je číslom 10 označený "metering mode switch" prepínač spôsobu merania. Jeho funkcia je potom vysvetlená na str. 103.
Ja som predpokladal vo svojom minulom príspevku, že máš nejaký starý Samyang bez A polohy (písalo sa o manulálnom objektíve), preto som na svojom objektíve prestavil krúžok z A na 5,6. Samozrejme, keď je clonový krúžok v polohe A (a telo je v poriadku), tak všetko funguje ako je napísané - spot, center-weighted, matrix...

Robíš to prepínanie merania tým popísaným prepínačom? Ak ním a nejde to, tak je zrejme vadné telo... Alebo máš na to nejakú vlastnú metódu?

Mimochodom, bodové (spot) meranie je jednou z najpresnejších metód merania expozície, len sme si už od neho odvykli a trvá to trochu dlhšie, ako "pozrieť do hľadáčika a stlačiť spúšť"
Uživatelský avatar
Monoculus
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 70

PředchozíDalší

Zpět na Začátečníci - Q&A

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron