Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod libormich » 04 bře 2012, 23:25

A povolený clonový kroužek v menu máš?
libormich
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 05 bře 2012, 00:02

Mám. Však inak by to nefotilo a mne to tým mojim postupom fotí. Len musím prstami odohrať celý C dur.....
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod cport » 05 bře 2012, 00:19

ESB píše:Mám K-5, ale tu v manuáli nie je funkčné ani zelené tlačítko ani AE-L. Práve to skúšam.....


AE-L ti zamkne expozici, ale nezmeri. Na zmereni expozice je to zelene tlacitko. Nemam teda K-5, ale u K10 to tak funguje.

V menu fotaku by mela byt moznost zvolit si funkcionalitu zeleneho tlacitka v rezimu M (a jinych), mrkni se tam, c otam mas. Ja tam mam AV, takze si zvolim pozadovanou clonu a zelene tlacitko mi dopocita cas podle expozice.
cport.cz (V rekonstrukci.)

Me fotky na PFS.

Pentax K-5II + 8/3,5 + 18,3/2,8 + 35/2 + 55/2 + 70/2,4 + 135/2,8
Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 2452
Bydliště: Ostravsko

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod libormich » 05 bře 2012, 00:40

ESB píše:Mám. Však inak by to nefotilo a mne to tým mojim postupom fotí. Len musím prstami odohrať celý C dur.....

Mělo by to fungovat takto :
Objektivy M/K :
1. Objektivy nemají elektrické kontakty pro komunikaci s tělem. Ohnisková vzdálenost použitého objektivu ani hodnota nastavené clony se proto nepřenášejí do těla a tudíž nejsou uvedeny v hledáčku, na displeji ani v EXIFu.
Clonu nelze nastavit jinak, než clonovým kroužkem na objektivu.
2. DSLR Pentax ovládají clonu objektivů typu K a M VÝHRADNĚ v režimu M. V režimech P, Tv a Av zůstává clona vždy naplno otevřená nezávisle na nastavení clonového kroužku !!!
3. Protože DSLR Pentax nemají indikátor zaclonění (stop-down coupler), správná expozice je určena pouze:
- v režimu Av při plně otevřené cloně
- v režimu M po stisku zeleného tlačítka (green button)
Tlačítko náhledu hloubky ostrosti pracuje pouze v režimu M.
4. V režimu M (manual) lze nastavit čas pomocí rolleru. Případná odchylka od správné expozice (+- 3EV) není zobrazena v hledáčku. Pro automatické nastavení správného expozičního času lze stisknout "zelené tlačítko".
libormich
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 8

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 05 bře 2012, 10:45

Supééér! Funguje to! Túto kombináciu - náhľadové zapnutie + zelené tlačítko som neskúšal. Takto to ozaj meria svetlo aj bez krútenia predným .
Manuál ku K-5 je písaný tak, ako keby vôbec neuvažoval o tom, že ho niekto môže mať ako prvú zrkadlovku. O tomto meraní sa v ňom jednoznačne nepíše. Aspoň ja som nenašiel. A navyše aj dezorientuje, lebo napr. v tabuľke na str. 378 (Sk návod), viď ľavý stĺpec tretí riadok sa píše, že "pre obj. s manuálnou clonou.... je možné fotografovať s daným nastavením clony...."

Takže zosumarizujem ako na K-5 funguje meranie exp. pre manuálny objektív:
Režim M - ručné nastavenie clony na objektíve - prstenec optického náhľadu+zelené tlačítko, zablokuje sa meranie AE -obe možno uvoľniť, ručne doostriť a fotiť. Miesto zeleného tlačítka je možné krútiť i predným kolieskom, no je to menej pohodlné. EV korekcia funguje normálne.
Ešte raz dík.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod cport » 05 bře 2012, 11:36

porad si myslim, ze to jde i jednoduseji - tzn. bez mackani nahledu hloubky ostrosti. Tedy nastavit rucne clonu, zmacknout zelene tlacitko (fotak si pricloni, zmeri expozici a nastavi cas), fotit
cport.cz (V rekonstrukci.)

Me fotky na PFS.

Pentax K-5II + 8/3,5 + 18,3/2,8 + 35/2 + 55/2 + 70/2,4 + 135/2,8
Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 2452
Bydliště: Ostravsko

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 05 bře 2012, 12:13

cport, nenecháš človeka kľudne pracovať! Ja dnes asi nič neporobím v tej robote! :D
Odchádzam od pracovného stola, berem do ruky foťák a zisťujem .... máš pravdu, čéče.... Vyšťúral som to. Je to presne ten prípad s manuálom, ako som písal vyššie. Samostatne o preprogramovaní zeleného gombíka nie je žiadne usmernenie.
Jeho funkcia sa dá sa meniť ( K-5) v menu "Program pro E-kolečko" tým, že si naň prepojím nastavenia v "Programová krivka". To ma vôbec netrklo, lebo ju mám nastavenú na "šport", čo som chápal ako výsostne jednoúčelovú záležitosť. Ale keďže si clonu volím sám, de facto je to vlastne klasické meranie svetla. V tomto nastavení naozaj stačí stlačiť zelené tlačidlo, clona sa na chvíľku zavrie, aparát omeria čo má a clona sa opäť automaticky otvorí. Môžem doostriť a fotiť.
Ešte pár takýchto rozhovorov a možno zistím, že kdesi v softe je zakomponované aj FF.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod Jenc » 05 bře 2012, 15:49

>ESB: http://pentax.bestsite.cz/pentax-old-lenses.htm
V návodu (ani u ostatních DSLR Pentax) tyhle detaily opravdu nenajdeš :-(
Obrázek
Uživatelský avatar
Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 471
Bydliště: Vlašim

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod Pavol » 25 úno 2013, 16:58

Zdravím všetkých, som tu nový. Ale techniku Pentax mám asi 20 rokov. Len sa chcem uistiť, či to chápem správne.
Ak mám napr. SMC Pentax F 1.4 50mm a zvolím manuálne na objektíve clonu a režim Av, tak moja K5II bude fotiť vždy
pri otvorenej clone?
Uživatelský avatar
Pavol
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod palo2811 » 25 úno 2013, 17:54

Ano chápeš to dobre clona funguje len na M.
Pentax K10
Nikon D610
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 515
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod kluzo » 25 úno 2013, 17:58

Pavol píše:Zdravím všetkých, som tu nový. Ale techniku Pentax mám asi 20 rokov. Len sa chcem uistiť, či to chápem správne.
Ak mám napr. SMC Pentax F 1.4 50mm a zvolím manuálne na objektíve clonu a režim Av, tak moja K5II bude fotiť vždy pri otvorenej clone?

Myslím, že tvoje K-5II bude fotit vždy na tu clonu, která bude manuálně nastavena na objektivu, bez ohledu na to, jaký režim nastavíš na foťáku.
Uživatelský avatar
kluzo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1263
Bydliště: Brno

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod palo2811 » 25 úno 2013, 18:30

Nie mýliš sa sklá "F" sú automatycké s možnostou manuálnej clony . Keď je clonový krúžok na "A" tak fungujú všetky funkcie ale ak nastavíš clonu na nejakú hodnoto zatvárať ti ju bude len v "M" a v ostatných bude otvorená.
Pentax K10
Nikon D610
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 515
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod kluzo » 25 úno 2013, 20:12

aha, a jaký to má význam?
Uživatelský avatar
kluzo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1263
Bydliště: Brno

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod al.vlado » 25 úno 2013, 21:03

A aky je potom rozdiel medzi "F" a "FA"?
Pentax K-1 + grip D-BG6 (predtým K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN, Smena 8M), Pentax D FA 24-70/2,8 SDM WR, Pentax FA 50/1.4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR, Tamron 70-200/2.8, Sigma 35/1,4 HSM ART, blesky Pentax AF 540FGZ, Dörr DAF 42
Uživatelský avatar
al.vlado
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 562
Bydliště: Nitra

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod TomášFencl » 25 úno 2013, 22:39

http://mosphotos.com/PentaxLensesExplained.html

Objektivy F se vyráběly zhruba do roku 1990(1991), od roku 1990 (1991) je nahradily objektivy FA. U některých typů je ta hranice ještě o něco později, např. F 1:2.8 85mm SOFT se vyráběl až do roku 1996, FA 1:2.8 85mm SOFT od roku 1996.

http://kmp.bdimitrov.de/lenses/index.html
Tomáš
K20D, DA*16-50/F2.8, DA*50-135/F2.8, AF-540FGZ, C-PL Marumi DHG
Uživatelský avatar
TomášFencl
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2754
Bydliště: Plzeň jih

Předchozí

Zpět na Začátečníci - Q&A

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník