Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.

Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 06 úno 2012, 22:09

Ono síce mám dva staré manuálne ostriace objektívy, no neviem si predstaviť ako sa pracuje s totál manuálnym. Meranie AE, expozimeter... poprosím niekoho, kto s tým má skúsenosti, o trochu textu k tomuto.
Dík.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod palo2811 » 06 úno 2012, 22:29

Úplne komfortne Akurát musíš povoliť Použitie clonového krúžka
Pentax K10
Nikon D610
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 515
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod Ivan-K » 06 úno 2012, 22:48

S úplným manuálom to zasa až také dokonalé nie je... Musí sa mačkať tlačítko vedla spúšte , aby sa fotka "správne" exponovala, čo v určitých podmienkách je nepoužitelné a často sklo s kinofilmu nepodáva dobré výsledky na APS-C
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2005
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod palo2811 » 06 úno 2012, 22:58

Všetko treba vyskúšať potom zistiš že to s čím máš problem je skôr ostrenie ako exponovanie .Ale ja mám dlhé sklo a horší zrak :(
Pentax K10
Nikon D610
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 515
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod johanes » 06 úno 2012, 23:29

Zkus se podívat na tyto stránky, tato problematika je tam docela zajímavě popsána :

http://pentax.bestsite.cz/pentax-old-lenses.htm
Uživatelský avatar
johanes
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 48

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod yoli » 07 úno 2012, 01:53

To je, ako by si chcel vedieť od nás, ako sa naučiť bicyklovať a pritom máš vlastný bicykel. Treba veľa veľa fotiť, skúšať, experimentovať.
V tom ti nikto z nás nepomôže, musíš to dostať pod kožu :)
Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 693

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 07 úno 2012, 12:14

Yoli, zase si zle čítal. To nie je o tom, že mám doma bicykel a chcem sa učiť bicyklovať. To je o tom, že uvažujem o kúpe bicykla a chcem vedieť, ako funguje.
Johanes, dík za link.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod yoli » 07 úno 2012, 14:49

"Ono síce mám dva staré manuálne ostriace objektívy..."
"To je o tom, že uvažujem o kúpe bicykla a chcem vedieť, ako funguje."
Dajak mi to nedáva zmysel, protirečíš si. Chceš vedieť, ako funguje "uplne" manuálny objektív.....Clonu si nastavuješ krúžkom na objektíve a ostríš druhým krúžkom na objektíve. Stačí, že predstačíš spúšť a foťák (zapnutý) si sám zmerá expozíciu, alebo stlačíš zelené tlačídko na jej zmeranie. V podstate všetko robí telo samé, stačí zaostriť a cloniť, netreba vedieť, ako funguje objektív, treba vedieť, že pri manuálnom skle je meranie iba okolo stredu preto pravdepodobne bude treba pridať/ubrať eV. Správnu expozíciu spravíš až po kontrolnom snímku a čím viac sa budeš hrať s daným "úplným" manuálnym sklom, tým skôr trafíš presnú expozíciu, ale manál na to tu nenájdeš, musíš fotiť a fotiť v roznych svetelných podmienkach, aby si vedel čo najpresnejšie nastaviť korekcie ešte pred skúšobným snímkom, aby Ti niečo neušlo. Staré manuálne K, A pokrývajú väčšiu plochu, ako má APS-C lebo je z kinofilmu (dnes full frame) a preto je v komore na "plnú dieru" viac svetla, ako by malo a každé telo nato ináč reaguje, väčšinou to vyhodnotí tak, že automatika uberie expozíciu a fotky sú tmavšie (treba pridať eV), keď pricloníš výsledok je viac reálny. Každý objektív sa trocha ináč správa preto sa už opakujem, keď poviem, že treba sadnúť na bicykel a kopnúť do pedálov :wink:
Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 693

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 07 úno 2012, 16:07

Yoli, na druhý pokus celkom dobré. Dík. I keď opäť s poznámkou. :D
Neprotirečím si. Píšem, že mám manuálne ostriaci objektív. Je typu "A" a teda umožnňuje foťáku pracovať s clonou. Takže nie je manuálny. A vedieť, ako pracuje objektív tiež nie je od veci, lebo by som si odkúšal fotenie manuálne mimo polohu A. Doteraz som tak nespravil kôli obave, či nejako nespriečim mechaniky foťáku a objektívu, teda clony.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod Jenc » 07 úno 2012, 17:34

ESB píše:Doteraz som tak nespravil kôli obave, či nejako nespriečim mechaniky foťáku a objektívu, teda clony.

Neboj, nic takového hehrozí, i nejnovější těla jsou plně kompatibilní se starými skly, stačí povolit použití clonového kroužku v menu.
Obrázek
Uživatelský avatar
Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 471
Bydliště: Vlašim

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod yoli » 07 úno 2012, 17:44

Už trocha do teba vidím :) Keď už raz máš A, tak to ako by si mal K, len clonu nekrútiš rolerom, ale rukou na objektíve, clonový krúžok pretoč mimo polohy A a už máš z neho K totál manuál :) Pri K-bajonetovom DSLR tele sa nemáš čoho báť, že si nasadíš taký, či onaký objektív s K bajonetom, nič sa mechanicky nestane, všetky sú použiteľné. Pentax telo Ti spraví fotku aj bez objektívu. http://www.pentaxforums.com/lensreviews/
Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 693

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 07 úno 2012, 20:27

... posťahované, prečítané, ďakujem všetkým za info.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 04 bře 2012, 22:42

Vraciam sa k tejto téme, pretože som opäť narazil na problém. Teda pre mňa problém. Zaobstaral som si M50/1,7 (inak som unesený tým výstupom) a nejako mi práca s ním nekorešponduje s informáciami, čo som si pred tým zozbieral. Podľa akejsi tabuľky -už viem odkiaľ - by mal fotiť na M a Av. Na Av však ide len na otvorenú clonu, žiadny "zelený" gombík nefunguje a páčka uzatvárajúca clonu v tomto režime nepracuje, expozimeter tak nevie odmerať svetelnosť pre tú-ktorú manuálne nastavenú clonu. S manuálnym režimom je to ok, na ten som prišiel metódou pkus/omyl a výsledok je taký, že náhľadovým kolieskom (nastaveným na optický náhľad) pricloním podržím a druhým prstom nastavím čas. Inú kombináciu knoflíkov pre aretáciu clony pri meraní svetla som nenašiel. Je to ok? Robíte to podobne?
Dík.
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod cport » 04 bře 2012, 23:03

Ten A rezim s timto objektivem nepujde. Fot na M. Na mereni expozice nepotrebujes dvojhmat, staci zelene tlacitko (co mas za telo?). Takze se ti to zredukuje na "dvojklik" - napr. pri zaostrene expozici zmacknout zelene tlacitko a pak hned spoust
cport.cz (V rekonstrukci.)

Me fotky na PFS.

Pentax K-5II + 8/3,5 + 18,3/2,8 + 35/2 + 55/2 + 70/2,4 + 135/2,8
Uživatelský avatar
cport
Hlavní Admin
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 2450
Bydliště: Ostravsko

Re: Ako s manuálnym objektívom na digitáli?

Příspěvekod ESB » 04 bře 2012, 23:09

Mám K-5, ale tu v manuáli nie je funkčné ani zelené tlačítko ani AE-L. Práve to skúšam.....
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Další

Zpět na Začátečníci - Q&A

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník