Problém s ISO

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Problém s ISO

Příspěvekod jebotron » 15 kvě 2014, 18:18

Zdravím priatelia Pentaxu,
som čerstvým majiteľom Pentaxu k-5II čo ma veľmi teší ale hneď pri prvom radovaní sa z neho a prechádzaní nastavení som narazil na problém. Rozsah citlivosti ISO som mal automaticky prednastavenú na minimálnu hodnotu 200 a bohužiaľ nebol som schopný prestaviť to na menej. v rozšírených nastavenia som sa nejako prepracoval k funkcii rozšíreného ISO po čom ma pustilo na minimum 160 teda stále dvojjnásobok minimálnej hodnoty. Písal som aj do pentaxu a nejaká pani z Pentaxu mi po telefóne povedala že to bude preto že mám zapnutú korekciu prepalov ale hlavne, že normálny alebo teda základný rozsah ISO je od 200 do neviem koľko, to ani nie je podstatné..
Pointou tohto príspevku je otázka či ste niekto mali podobnú skúsenosť s ISO a či teda by pani mohla mať pravdu s tými nastaveniami. (zatiaľ to neviem lebo nie som doma takže som nemal šancu to skúsiť a skôr ma zaujíma názor ľudí ktorí sú vlastníkmi tejto mašinky).
Ďakujem Vám veľmi pekne ;)
jebotron
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 53
Bydliště: Pliešovce (okr. Zvolen)

Problém s ISO

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Problém s ISO

Příspěvekod JirKrato » 15 kvě 2014, 18:38

A co fotit na manuál nebo s prioritou clony nebo času, tam by mělo jít iso nastavit a na 100 a samo od sebe se nepřenastaví. Minimálně prioritu clony by si to stejně chtělo osvojit. Ještě když to vezmu z druhé stránky až do ISO 800 je šum nepatrný, foťák nadstandartně zvládá i iso 1600. Proto bych ani možnost zvolení 100 nebo 200 ani nebral jako nějak závažný problém. ( na otázku jsem neodpověděl, ale třeba to pomůže ) aspoň, ale nepatřím mezi 14 lidí co pouze otevřou a neporadí :D

Hezkej den
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 158

Re: Problém s ISO

Příspěvekod honzik1 » 15 kvě 2014, 19:20

Ahoj, no já myslím že na 99 procent máš zapnutou korekci přepalů, potom tě to pod 160 nepustí - NASTAVENÍ D-RANGE -
Uživatelský avatar
honzik1
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 33
Bydliště: Roudnice n.L.

Re: Problém s ISO

Příspěvekod jebotron » 15 kvě 2014, 19:22

V hlavnom menu som sa snažil nastaviť rozsah Iso ktorý môžem použiť pri fotení ale už tam sa nedalo dať menej ako tých 160 takže V akomkoľvek režime ma nepustí nižšie ako 160 pri tom rozšírenom móde. Automat nezvyknem používať. Každopádne ďakujem :wink:
jebotron
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 53
Bydliště: Pliešovce (okr. Zvolen)

Re: Problém s ISO

Příspěvekod jebotron » 15 kvě 2014, 19:23

honzik1 píše:Ahoj, no já myslím že na 99 procent máš zapnutou korekci přepalů, potom tě to pod 160 nepustí - NASTAVENÍ D-RANGE -


áno mám to mi aj tá pani z pentaxu povedala ale prestal som jej veriť že je kvôli tomuto keď mi povedala že bežný rozsah tohto foťáku je od 200 vyššie lebo všade píšu 100 tak mi to nešlo do hlavy. ale dúfam teda že to pomôže.
ďakujem
jebotron
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 53
Bydliště: Pliešovce (okr. Zvolen)

Re: Problém s ISO

Příspěvekod marmot » 16 kvě 2014, 11:14

Rozmyslam ako je to v K-5II ale ja mam v K-5 od ISO 80.
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
Uživatelský avatar
marmot
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 551

Re: Problém s ISO

Příspěvekod kluzo » 16 kvě 2014, 11:20

Otázkou je, co si představit pod pojmem "běžný rozsah". Protože ISO 200 na K-5II je naprosto v pohodě, takže proč ne od ISO 200?
Uživatelský avatar
kluzo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1263
Bydliště: Brno

Re: Problém s ISO

Příspěvekod BenaCZ » 16 kvě 2014, 11:27

Je to urcite tim nastavenim D-RANGE. Vypni to a budes mit ISO 80. Z hlediska moznosti uprav fotek je nejlepsi pouzivat ISO co nejnizsi, tedy prave tech 80. Pak muzes s fotkou delat v raw konvertoru skutecne divy ... Je to lepsi nez pouzivat zvyseny rozsah s ISO 160.
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Uživatelský avatar
BenaCZ
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2034

Re: Problém s ISO

Příspěvekod JP3112 » 16 kvě 2014, 15:13

Citlivost ale přece není jen o šumu, co takhle světelné objektivy za slunečna, to je jak kdyby závěrka zvládala jen poloviční rychlost. Nebo když chci sám dostat z nějakého důvodu delší čas, každý kousek se počítá, kupují se drahé ND filtry a vy říkáte neřešit, že základní citlivost má ISO 200? :roll: Jinak správnou odpověď už napsal Bena, jen jsem chtěl objasnit, že citlivost ISO 80 tam není jen tak pro nic za nic :wink:
Uživatelský avatar
JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 488

Re: Problém s ISO

Příspěvekod lennyl » 16 kvě 2014, 18:42

ked som mal K5 aj K5IIs, tak som na stative pouzival vyhradne ISO-80, pri foteni reportazi som dal rozsireny rozsah a mal ISO-160. Vsetko je to o preferenciach. Nova K-3 co mam, ma napr. najnizsie ISO-100, ci uz mam vypnute/zapnute vylepsovatka.
Sony A7r III + Voigtländer 15/4,5 III + Pentax Limited FA31/1,8 a FA43/1,9 + Sony FE85/1,8
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4551

Re: Problém s ISO

Příspěvekod jebotron » 16 kvě 2014, 22:42

kluzo píše:Otázkou je, co si představit pod pojmem "běžný rozsah". Protože ISO 200 na K-5II je naprosto v pohodě, takže proč ne od ISO 200?


nevravím že ISO 200 je zlé ale tiež som zvyknutý používať najnižšie možné ISO a bežným rozsahom som myslel rozsah tohto foťáku ktorý je uvádzaný na akejkoľvek stránke kde sa K-5II ponúka a je 100 do tých neviem koľko tisíc v základe a so zapnutým rozšírením je to ISO 80 do 51200 ..
jebotron
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 53
Bydliště: Pliešovce (okr. Zvolen)

Re: Problém s ISO

Příspěvekod jebotron » 16 kvě 2014, 22:45

Tak Vám pánové ďakujem, dnes som vypol korekciu prepalov a nech sa páči, ISO na 80 :) takže Vám ďakujem krásne že ste sa zapojili a pomohli mi :)
jebotron
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 53
Bydliště: Pliešovce (okr. Zvolen)

Re: Problém s ISO

Příspěvekod kluzo » 17 kvě 2014, 04:59

Takže...
Nikde jsem netvrdil, že ISO nižší než 200 není potřeba, jen jsem psal, že je v pohodě a proto možná ta paní mluvila o obvyklém rozsahu od 200. Když ti někdo řekne "obvyklý rozsah ISO je od 200", rozhodně bych si pod tím nepředstavoval celkový rozsah, nebo rozsah udávaný v technických parametrech. A pokud je ta paní aspoň trošku technicky normální, tak to tak ani nemyslela. Komentoval jsem jen to sdělení té paní, nic víc, nic méně.
Jinak K-5II má samozřejmě rozsah ISO od 80-51200 se zapnutým rozšířením ISO. Bez zapnutého rozšíření pak 100-12800, což mě přivádí k myšlence, jestli náhodou není nativní citlivost těch 100 a na 80 je to pak uměle sraženo, což by pak znamenalo, že kvůli šumu na nižší ISO než 100 nemá smysl chodit (jestli teda správně chápu nativní citlivost). ANO, vím že se může hodit, ale píšu kvůli šumu :-) I když kvůli šumu nemá smysl chodit (podle mne) už pod ISO200, pokud teda nesedíte u monitoru s lupou, nebo nezkoumáte hnidy 1:1.

P.S. rozsahy jsou s vypnutým D-Range.
Při zapnutém D-Range je třeby spodní hranici vynásobit dvěma.
Uživatelský avatar
kluzo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1263
Bydliště: Brno

Re: Problém s ISO

Příspěvekod sperk » 17 kvě 2014, 18:06

pro: jebotron. Paní z Pentaxu zřejmě prodává Nikony. Ty mají základní ISO 200.
Uživatelský avatar
sperk
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 37
Bydliště: Teplice

Re: Problém s ISO

Příspěvekod jasanek » 17 kvě 2014, 19:27

To jsou stare casy, temer vsechny Nikony maji zakladni ISO od 100. Vyssi modely pak umi i rozsirene na "50".
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 707
Bydliště: Český ráj ;-)

Další

Zpět na Pentax K-7, K-5 (II (s))

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron