Pentax K-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Je K-5 důstojný konkurent E-5, 60D a D7000?

ano
141
82%
ne
4
2%
tělo ano, ale systém zaostává
27
16%
 
Celkem hlasů : 172

Re: Pentax K-5

Příspěvekod duves » 13 dub 2012, 17:32

Každa firma ma svoje normy kvality, ak je to naozaj tak, ako píšeš, budem len rád.
Uživatelský avatar
duves
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2058
Bydliště: Bratislava

Re: Pentax K-5

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Pentax K-5

Příspěvekod Pavel41 » 13 dub 2012, 17:36

Omlouvám se za použití zkratek (ale Hilda začal :) ), ale měl bych tedy svůj názor doplnit: mé první tělo K-5 ("382") mi připadalo po K20D a K-7 jako nejskvělejší stroj... dokud jsem nezjistil "bordel na sestavě snímače" (či jak to nazvat). Vyměněné tělo mělo sice čistý snímač, ale neuvěřitelné problémy s AF (Jarda si myslím pamatuje, jak jsem otravoval s konzultací). Když stroj poslali dvakrát do Němec, vyměnili (přiznám, že to bylo v období nedostatku těl na výměnu a protože jsem neuvažoval o vracení peněz, raději jsem čekal, co dokážou soudruzi v... ), ovšem co čert nechtěl - "black dot" - a další výměna. Prý takovou smůlu ještě neviděli ... nedivím se, že v řízení jakosti museli udělat vítr, protože v mém případě by byla mohla stačit jediná výměna, když v první serii řekněme "spapali jógra" od výrobce čipové sestavy. Subjektivně - první ("382"), třetí ("421") a čtvrté ("423") tělo mi po stránce AF připadaly stejně dobré (to druhé, nešťastné, mělo s/n 398...), takže, jak říká elho_cid, neviděl bych to jednobarevně... věřím, že smůlu jsem zato vybral do dna :shock:
Pavel
Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 588
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvekod zdeny » 13 dub 2012, 20:37

Nestraš, mám 397... :!:
Zdenek
zdeny
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 182

Re: Pentax K-5

Příspěvekod Pavel41 » 13 dub 2012, 21:20

zdeny píše:Nestraš, mám 397... :!:

... což nemusí nic znamenat: elho_cid -viz výše - přece má, pokud vím, po výměně 391 - a bez problémů :idea: , což jsem chtěl naznačit i svým dlouhým příspěvkem.
Pavel
Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 588
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvekod ESB » 14 dub 2012, 07:29

Pavle, dosť si nás tu vystrašil. Ja som príčinu Tvojich problémov nakoniec odhalil. Bola to zjavne Tvoja karmická skúška vernosti. A ..... obstál si :)
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 289
Bydliště: Nové Zámky, SR

Re: Pentax K-5

Příspěvekod yoli » 14 dub 2012, 08:03

A po tejto skúške si myslím, by bol najvhodnejším testerom, predprodukčných noviniek a my by sme boli informovaní ešte skôr, ako nejaká rumor stránka :)
Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 693

Re: Pentax K-5

Příspěvekod Pavel41 » 14 dub 2012, 08:54

Vidím, že jsem vás pobavil... aspoň něco... ale - pokusnej králík? No fuj :shock: :D
Pavel
Uživatelský avatar
Pavel41
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 588
Bydliště: Rakovnicko na chalupě

Re: Pentax K-5

Příspěvekod yoli » 14 dub 2012, 09:28

Ale však Ty by si testoval foťák, nie on Teba tentokrát :)
Uživatelský avatar
yoli
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 693

Re: Pentax K-5

Příspěvekod hilda4sea » 11 kvě 2012, 16:20

Potřebuji něco vysvětlit k dynamickému rozsahu, když už teď nemusím řešit ostření.

elho_cid uvedl v jiném vláknu:
"na k-5 je nejvetsi DR taky na iso 80."
Dotaz: když nastavím rozšířenou citlivost, tak nejnižší ISO je 80, pokud nemám nastavené rozšíření D-Range, to je nejnižší citlivost ISO 160.
Podle oficiálních údajů DxO má K5 rozsah 14 EV, ale hodnota je označena jako K5 "smoothed". Smoothed rozumím jako vyhlazený, rozprostřený (patrně rozšířené D-Range). Pokud se měří dynamický rozsah K5 bez "smoothed", tak je významně menší. Rád bych využil maximální rozsah 14 EV od ISO 80, ale jak mám provést nastavení? Mám zapnout nebo vypnout D-Range? Nebo je to jinak?
Děkuji za odpověď.
Hilda
hilda4sea
 

Re: Pentax K-5

Příspěvekod majster333 » 11 kvě 2012, 16:43

hilda4sea: predpokladám, že to bude pri vyvolávaní z rawu takže D rang nehrá rolu.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
Uživatelský avatar
majster333
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 548
Bydliště: Slovensko

Re: Pentax K-5

Příspěvekod jasanek » 11 kvě 2012, 17:01

Camera senzor database na DxOMark:
http://www.dxomark.com/index.php/Camera ... /Pentax/K5
Zalozka Measurements->Dynamic Range

Obecne lze nejvyssiho dynamickeho rozsahu dosahnout na zakladni ISO senzoru (tedy ne vzdy to nutne musi byt to nejnizsi - viz. ruzna rozsireni ISO rozahu). Ruzne vychytavky typu D-Range jsou vetisnou jen softwarove upravy, pripadne se na vyssim ISO snizuje "dynamicky rozsah ve stinech", takze co se ziska ve svetlech, tak se ztrati ve stinech...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Uživatelský avatar
jasanek
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 704
Bydliště: Český ráj ;-)

Re: Pentax K-5

Příspěvekod hilda4sea » 11 kvě 2012, 17:13

Já nerozumím rozdělení dynamického rozsahu na K5 a K5 smoothed.
http://www.dxomark.com/index.php/Camera ... /Pentax/K5
Dále klik na "Measurements", pak klik na "Dynamic Range".

Podle návodu str. 227 rozšířením funkce D-Range se: -" Rozšíří dynamický rozsah a umožní bohatou výrazovou gradaci senzoru CMOS."
Tak jak to mám nastavit aby bylo 14 EV na 80 ISO ?
Děkuji Hilda
hilda4sea
 

Re: Pentax K-5

Příspěvekod elho_cid » 11 kvě 2012, 22:19

rozhodne nastavit raw a iso 80. Pak staci exponovat tak, aby se histogram vpraco dotykal okraje, maly prepal nekdy nevadi. Na pocitaci pak v raw editoru muzes tahat kresbu ze stinu. Je ji tam prekvapive hodne a chvili trva, nez narazis na rusivy sum. Podle metodiky dxo to odpovida 14 ev. Jelikoz jpg ma si 8 ev a z raw jsem vytah kresbu o nekolik radu dal, tak jim verim. Ale nevim, co mysli tim smoothed.
Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
 
Příspěvky: 3641
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: Pentax K-5

Příspěvekod Klingo » 12 kvě 2012, 04:56

jasanek píše:
Obecne lze nejvyssiho dynamickeho rozsahu dosahnout na zakladni ISO senzoru (tedy ne vzdy to nutne musi byt to nejnizsi - viz. ruzna rozsireni ISO rozahu). Ruzne vychytavky typu D-Range jsou vetisnou jen softwarove upravy, pripadne se na vyssim ISO snizuje "dynamicky rozsah ve stinech", takze co se ziska ve svetlech, tak se ztrati ve stinech...


Ja už neviem kam to napísať.Dynamic -range u pentaxu NIEJE SOFTWÉROVá ALE HARDVÉROVÁ ZÁLEŽITOSŤ
.Treba si páni aspoň niečo naštudovať.Na rozdiel od canikonu,kde naozaj zvýšenie RD je robené spôsobom vyťahovania kresby z tieňov,u px sa získava krezba z prepalov a to znížením isa v prepálených bodoch o jeden stupeň.O viac to ale nejde,zistiť,či je bod prepálený o jedno alebo viac iso sa nedá.Lenže aj to jedno iso stačí a dokáže to hotové zázraky.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Uživatelský avatar
Klingo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1695
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Pentax K-5

Příspěvekod hilda4sea » 12 kvě 2012, 08:03

ad Klingo:

Tomu rozumím a potvrzuje to i moje dosavadní zkušenost s Px. Z jasů se dá získat vynikajicí kresba bez rušivých artefaktů, alespoň na mé K5. Se stíny to tak snadné není. Díky všem za odpovědi na můj dotaz.

Hilda
hilda4sea
 

PředchozíDalší

Zpět na Pentax K-7, K-5 (II (s))

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník