Pečlivě jsem si přečetl nejen srovnání Hassy vs GFX, ale také hodnocení GFX v testu dpreview.
Zatímco srovnání dvou kandidátů MF bez zrcátka má logiku, tak nechápu proč do toho plete autor zrcadlovku Pentax 645. Zdůrazňuje výhody hmotnosti a synchro blesku u Hassy a přehlíží výhody výměnného EVF u GFX. Synchro blesku je relativní výhoda, protože GFX umí HSS. Nebo třeba rozlišení EVF/LCD u Hassyho 2360000/930000 proti 3690000/2360000 u GFX a spoustu dalšího. Třeba to, že Hassy má 35 ostřících bodů a Fuji 427. Osobně se domnívám, že GFX míří spíše do profesionální sféry a expozice 60 minut až 1/4000 spolu s funkcí HSS tomu napovídá. Hassy je naopak spíše portable středoformát pro movité. Oba foťáky jsou extratřída (a já si je bohužel nekoupím

). To je ovšem věc názoru a autor srovnání to tak vidí jinak. OK.
Samotný test GFX vychází v podání autora jako další srovnání. Tentokrát nelogické MF vs FF. To snad všichni vědí, že Canon má nejlepší AF-C a Sony má FF s IBISem. A co s tím na MF? Když se zamyslím nad tím, že Dpreview vlastní Amazon, tak mně logicky vyjde, že nákup Sony/Canon/Nikon je z pohledu vlastníka lepší volba. Amazon má také pomyslné regály ve výši očí a pak ty u podlahy.