Lightroom

Vše o softwaru určeného k úpravě fotografií a grafických programech.

Moderátor: Moderátoři

Re: Lightroom

Příspěvekod palo2811 » 01 dub 2016, 07:08

Všade sa o tom píše že je to zadarmo a dokonca budu vracať peniaze tým čo si to kúpili .
Pentax K10
Nikon D610
Uživatelský avatar
palo2811
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 515
Bydliště: Nitrianské Pravno SK

Re: Lightroom

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Lightroom

Příspěvekod marian_r » 19 led 2017, 20:02

Kúpil a nainštaloval som LR 6. Po veľkom pátraní upgradoval na 6.8 aby poznal PEF.

Ale prestal mi chodiť windowsácky pdf viewer (na 8.1) a sfc nepomáha. Neriešili ste to niekto PLS?
Uživatelský avatar
marian_r
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 92

Re: Lightroom

Příspěvekod marian_r » 07 dub 2017, 11:31

Možem sa tu pýtať na základy práce s LR?

Prečítal som knihu o práci s LR6. Sadol k pc, urobil katalóg, naimportoval staré fotografie (okolo 24 tisíc), mám ich v stromovej adresárovej štruktúre. Niečo tak neprehľadné som ešte nevidel, niektoré zábery 4x (mám odložené v podadresároch spracované 1600x1200 a finálne na web 800x600. Tak som ten katalóg vymazal...

Zatiaľ som videl len návody ako začať importom z karty... Ako začať s importom archívu som nenašiel. Nedá sa pri importe nastaviť aby robil "subkatalógy" podľa štruktúry na disku?
Uživatelský avatar
marian_r
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 92

Re: Lightroom

Příspěvekod elho_cid » 07 dub 2017, 12:16

Já to vyřešil tak, že jsem přizpůsobil strukturu adresářů na disku potřebám Lightroomu. Já mám v Lightroomu desítky tisíc fotek včetně úprav, takže u něj už zůstanu přes všechny jeho nevýhody. Ale začínat bych s ním asi nikomu nedoporučoval.
Jinak do katalogu má smysl dávat jen RAW (PEF) soubory, nebo originály. Ty vyexportované je třeba schovávat někam, kde je lightroom nenajde, jinak je výsledkem chaos.
Uživatelský avatar
elho_cid
Admin
Admin
 
Příspěvky: 3634
Bydliště: Prácheňsko a Praha

Re: Lightroom

Příspěvekod marian » 22 črc 2017, 12:13

Tento problem riesim aj ja.
Mam na disku do 20tis fotiek a k tomu prisposobenu strukturu adresarov (RAW-JPG) v ktorej sa "ako-tak" orientujem.
Pouzival som a pouzivam Camera raw a Photoshop CS4 v ktorom som upravoval bez problemov DNG z K5II aj K3.
Vyskusal som starsi Lightroom 5.2 a vysledky sa mi zdaju lepsie.
Uvazoval som nad zmenou SW, ale mam hrozu z toho jak to naexportovat do LR.
Alebo nejaky iny SW v com by sa mi dobre robilo a na co by som si lahsie zvykol ...
Uživatelský avatar
marian
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 50

Re: Lightroom

Příspěvekod atti.hombre » 23 črc 2017, 07:19

Ja s Lightroomom nemám problém- nedovolím mu organizáciu priečinkov,vypnuté aj import fotiek po vložení média a pod. Mám svoj systém organizácie fotiek a tak sa mi nič nemení ani ked niečo robím v inom softe... stále je všetko na svojom mieste a tak viem kde čo je a kedy som to fotil aj ako to obsahovo archivujem ...
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... af fgz 360 II
Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 184
Bydliště: Zvolen

Re: Lightroom

Příspěvekod marian_r » 24 črc 2017, 09:22

No dobre, ale ja fotografie nevidím kým ich nenaimportujem do katalógu. A Import neurobí Collections podľa adresárov.
Uživatelský avatar
marian_r
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 92

Re: Lightroom

Příspěvekod bedo. » 24 črc 2017, 14:32

Základ je urobiť import "na mieste" (použiť voľbu Add), adresárová štruktúra tak ostane zachovaná a nič sa nikam nebude premiestňovať. Tiež to tak robím kvôli prehľadnosti. V katalógu sa potom dá navyše vyhľadávať podľa rôznych metadát (foťák, objektív, expozičné údaje, GPS, ...).

Inak v katalógu nemusia byť všetky fotky, tie ktoré tam nechceš, môžeš kľudne "zmazať" - LR sa opýta, či chceš fotky zmazať úplne alebo len z katalógu.
Uživatelský avatar
bedo.
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1750

Re: Lightroom

Příspěvekod marian_r » 24 črc 2017, 15:45

bedo. píše:Základ je urobiť import "na mieste" (použiť voľbu Add), adresárová štruktúra tak ostane zachovaná a nič sa nikam nebude premiestňovať. Tiež to tak robím kvôli prehľadnosti. V katalógu sa potom dá navyše vyhľadávať podľa rôznych metadát (foťák, objektív, expozičné údaje, GPS, ...).


To je jasné že adresárová štruktúra s fyzickým umiestnením je zachovaná, katalóg je len databáza s odkazmi.

LR mám doma, neviem overiť, ale mne naimportoval stromovú štruktúru (fyzické umiestnenie) do katalógu všetko na jednu kopu. Neurobil žiadne kolekcie. Musím ručne zvoliť adresár (najnižšia úroveň) a urobiť z neho (sub)kolekciu. Stále je možné že to neviem používať, ale prečítal som knihu, hľadal návody a nič.
Uživatelský avatar
marian_r
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 92

Re: Lightroom

Příspěvekod bedo. » 24 črc 2017, 17:46

No veď katalóg je jedna kopa, práve preto, aby sa v ňom dalo vyhľadávať a pod.

Ak chceš pracovať s fotkami v adresároch, musíš ísť o poschodie nižšie, v ľavom paneli máš pod položkou Catalog aj položku Folders. Asi celkom nechápem, v čom je problém...

Osobne "kolekcie" prakticky nepoužívam (a to používam LR už asi 10 rokov), vystačím si s adresármi a katalógom. Hádam len v prípade, ak mám niečo tematicky podobné rozdelené vo viacerých adresároch, ale to naozaj len výnimočne.
Uživatelský avatar
bedo.
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 1750

Re: Lightroom

Příspěvekod duves » 23 říj 2017, 17:33

inžinieri od adobe to nahodou nepo*rali?
Novy lightroom iba na w10?
https://helpx.adobe.com/sk/lightroom-cc ... ments.html
Uživatelský avatar
duves
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2045
Bydliště: Bratislava

Re: Lightroom

Příspěvekod peppe » 23 říj 2017, 19:51

marian_r píše:No dobre, ale ja fotografie nevidím kým ich nenaimportujem do katalógu. A Import neurobí Collections podľa adresárov.

V menu Library vlavo dole das IMPORT, vyberes Drive (disk), korenovy adresar tvojich fotiek. Napr. C:/Fotky, kde mas domrte podadresarov. Hned sa ti zmeni sposob na ADD (add phots to catalog without moving them), kopirovanie do katalogu so zachovanim tvojej adr. struktury. Potvrdis a obratom mas korenovu strukturu v sekcii folders.
Vsetky upravy sa automaticky ukladaju do Catalogu.
Ja si nove fotky, pretriedene v zoneri, nakopirujem najskor do adresarov na disku (ja clenim podla rokov a mesiacov)
Jednotlivym fotkam po importe z adresara, dodatocne v AL priradim klucove slova (pouzivam rozne zakladne atrbuty, street, nature, florbal atd. Potom mozem vyhladat hned podla roku (kukne do sekcie folders), alebo podla kluc.slova, roku, objektivu atd. Kludne mozes importovat ten isty adresar opakovane znovu, stare fotky ktore tam uz mas naimprotovane, ti hned AL najde a nebude importovat.
Ziaden import z karty nepouzivam. Casto pouzivam prave tlacitko a synchron adresara, akt. nacita nove fotky daneho adresara.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
Uživatelský avatar
peppe
Sponzor PFS
Sponzor PFS
 
Příspěvky: 474
Bydliště: Zilina

Re: Lightroom

Příspěvekod lennyl » 24 říj 2017, 07:47

ak som to spravne pochopil, klasicka desktop verzia Adobe Lightroom (neviem aka bola posledna verzia) sa uz nebude aktualizovat.

teraz uz budu len cloud verzie, Adobe Lightroom Classic CC so vsetkymi doterajsimi funkciami ako HDR, Panorama, Dehaze atd. (tu mam ja nainstalovanu na pocitaci, cize je to kvazi desktop verzia? s moznostou cloud ukladania fotiek) a Adobe Lightroom CC ktora je cisto cloud riesienie a mala by mat osekane funkcie a zjednodusene ovladanie ci ako.

v oboch pripadoch Classic CC aj CC verzie by sa mal platit pausalny program, cize sa neda kupit standalone Adobe Lightroom Classic CC aby som ju raz zaplatil a mal nainstalovanu na pocitaci? ako napr. tu:
https://commerce.adobe.com/anyware/chec ... scape=prod

inak novy Classic CC je ovela rychlejsi v prepinani modulov Library a Develop (ine moduly ani nepouzivam),
import DNG a export do TIF mi pride asi bez zmeny rychlosti.
Obrázek
...mam nainstalovany 7dnovy trial cez Adobe Creative Cloud.
Naposledy upravil lennyl dne 24 říj 2017, 08:07, celkově upraveno 1
Pentax K-1 + IRIX15 Fireflay + Pentax D-FA HD 28-105WR + Pentax FA31,43,77 Limited + Pentax FA135
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4192

Re: Lightroom

Příspěvekod Jindras » 24 říj 2017, 08:07

Pentax K-5 IIs, Samyang 35mm.1.4.UMC,Pentax DA16-45/4.ED AL.
Uživatelský avatar
Jindras
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 630
Bydliště: Ostrov,Karlovarsko.

Re: Lightroom

Příspěvekod duves » 24 říj 2017, 12:14

Uživatelský avatar
duves
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2045
Bydliště: Bratislava

Předchozí

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník