Aký používate pc

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

Re: Aký používate pc

Příspěvekod atti.hombre » 14 čer 2017, 19:15

Jj akékoľvek štvorjadro... bazar je lotéria- ja som kúpil dosku a ani nepípla... ale asi do DDR2 by som už nešiel.
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... af fgz 360 II
Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 184
Bydliště: Zvolen

Re: Aký používate pc

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Aký používate pc

Příspěvekod jetys » 14 čer 2017, 21:13

Vzhledem k používání, které jsi nastínil, nevidím problém v bazarové sestavě s DDR3 (ano DDR2 dnes už nebrat).

Pokud jde o použité PC, tak ideální je znát prodávajícího :-) A nebo mít sebou někoho, kdo to proklepne. V lednu jsem koupil klukovi repasovany DELL Optiplex 9010 i5-3470 4GB 320GB HD7470 W7Pro za cca 5500,- Kc. Tenkrát dobrá koupě.

Omezený rozpočet a chceš novou sestavu teď - stav se k tomu jako k rekonstrukci bytu (co je ve zdi, podlaze, zabudované, tak kvalitní: vanu kvalitní, ale baterii u vany můžeš za tři roky vyměnit, takže sice ne šunt, ale dá se ušetřit):

Procesor - minimálně ten g4560 (pozor, ne každý Pentium KabyLake má HT)
Disky - zvaž přidat nějakou korunu na kombinaci 240GB SSD a 1TB HDD. Fotky můžeš archivovat na ten HDD, ale OS a SW a práci s fotografiemi dělej přes SSD. Hlavně stejně nezapomeň zálohovat. Nebo kup SSD a dokup pak HDD.
Deska - pozor, sice má g4560 socket 1151, ale stejně musíš koupit desku s čipsetem 2xx (abys pak nesháněl Skylake kvůli patchnutí BIOSu), pak ovšem vyber lepší dle toho, zda plánuješ upgrade procesoru na výkonnější (nemluvě o tom, že budeš chtít pak i7-....K :-) ) a dle možností. A kdybys viděl třeba s čipsetem 110 a tvrdili, že má BIOS pro KabyLake, tak stejně nebrat, potřebuješ (když začneš na integrované grafice) dvoukanál. A pokud to jde, tak 4 sloty pro paměti (protože potřebuješ dvoukanál kvůli grafice a máš omezený rozpočet tak koupíš 2x4GB, časem dokoupíš další paměti).
Paměti - mysli na budoucnost pokud jde o taktování. S hodně omezeným rozpočtem 2x4GB, ale zkus 2x8GB. Ale taktování není vše - záleží i na latenci, takže zase zpět - rozpočet ti stejně nedovolí moc si vyskakovat.
Grafika - s integrovanou si moc radosti dlouhodobě neužiješ, ale do té doby snad klesnou ceny zpět, protože ten blázinec kolem kryptoměn má teď vrchol.
Chladič - nemusíš hned měnit boxovaný, ale kdybys zjistil, že to kvůli hluku potřebuješ, nemusíš hned vodníka, treba SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (cca 700 Kč).
Zdroj - společně se skříní se mnoho let nemění, takže slušný, nejlevnější dobré jsou Seasonic (přece si neodepíšeš data kvůli dvoum stovkám za zdroj).
Skříň - aby se tam pak takový chladič vešel a mohl jsi dát případně rozumné větráky pro airflow.

Jetys
Body: K-5II, K10D, ZX-7
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4
Uživatelský avatar
jetys
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 94

Re: Aký používate pc

Příspěvekod miky_lbc » 15 čer 2017, 08:11

u PC takovéhle kategorie je úplně jedno, jestli má DDR2 nebo DDR3. Jediný reálný rozdíl je, že v DDR2 je v podstatě nereálné se dostat nad 8Gb RAM.

Pokud by za pár korun ale koupil kvalitní desku s nějakým rozumným quadem + 8Gb, ať do toho klidně jde a raději investuje do věcí, které mu u toho PC opravdu už zůstanou. Tz. do zdroje, monitoru atd. To, že si koupí 2x 4Gb DDR4 mu u případného upgrade nic neřeší a vzhledem k výkonu sestavy, o které se zde bavíme, nepozná ani rozdíl ve frekvencích.

Prostě vycházet z nabídek, které reálně jsou.... a pokud Ti nějakej známej v okolí nabídne za pár korun sestavu, jako jsem nabízel já, klidně jí vzít s výhledem na upgrade třeba za 2-3 roky.

Nebo repas... je jich všude spousta. Nové PC bych ale nekupoval určitě.
Uživatelský avatar
miky_lbc
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2175

Re: Aký používate pc

Příspěvekod velislav » 15 čer 2017, 13:45

Diky moc všetkým. Takže zajyra idem po túto skrinku

CPU: Intel Core i5-4570S 3,5 GHZ
Doska: Gigabyte GA-Z97-HD3
GPU: NVIDIA GeForce GTX 960 (2 GB)
RAM: 8GB (8077 MB) DDR3
SSD 1: 128GB Crucial
SSD 2: 256GB Crucial
Zdroj: Corsair CX550 - 550W
Predstava je taká že ssd a grafika pôjdu tata, keďže mám hdd aj druhú grafiku, no a tým sa snáď dostanem na 300€ keďže za túto zostavu dám 400 :-)
velislav
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 102
Bydliště: Prievidza

Re: Aký používate pc

Příspěvekod atti.hombre » 15 čer 2017, 14:41

Grafika budiž...ale to 250GB SSD Crucial by som jednoznačne nechal na systém!...ja mám napr. SSD dva- ten druhý mám ako zdroj s fotkami pri vyvolávaní- až export ide na HDD...
Hlavne nech ti to šlape!
Pentax K-3II...hd da 20-40 ed dc wr limited edition...hd da 55-300mm f/4-5 8 ed wr...smc-da 50/1 8...hd da 15/F4.0 ed al limetka ... af fgz 360 II
Uživatelský avatar
atti.hombre
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 184
Bydliště: Zvolen

Re: Aký používate pc

Příspěvekod velislav » 15 čer 2017, 14:59

Presne tak to chcem a hdd z.notasu :-) dik
velislav
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 102
Bydliště: Prievidza

Re: Aký používate pc

Příspěvekod Ivan-K » 15 čer 2017, 15:42

Bola by škoda sa zbavovať SSD, 128GB je podla mna málo na systém - tam by som nechal tú 250GB. Predávať 128GB SSD je trochu nezaujímavé zvlášť ked to je jazdené. Ja som to vyriešil tak že som si kúpil externý box a to SSD použil ako externý disk.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2008
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: Aký používate pc

Příspěvekod velislav » 15 čer 2017, 19:06

Fajne chlapik si to rozmyslel, začínam odznova... Nejaké AMD čo by poprípade stálo za zváženie keď by sa objavilo na bazoši?
velislav
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 102
Bydliště: Prievidza

Re: Aký používate pc

Příspěvekod Ivan-K » 15 čer 2017, 19:33

Staré AMD nie, to je dnes slepá cesta kedže je tu Ryzen a nový socket AM4
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Uživatelský avatar
Ivan-K
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 2008
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom

Re: Aký používate pc

Příspěvekod Ladin » 15 čer 2017, 20:50

Když jsem před 2 roky stavěl své nové PC po 8 letech, tak jsem se podíval na to, jak mnou používané programy využívají jádra procesoru, RAMky a grafickou kartu.
Jelikož mé programy podporují hlavně OpenCL a využijí více jader CPU, tak jsem to postavil na AMD.

Pozn. v práci máme na serveru software, který není odladěný ve využití RAM. Flákalo se to při osazení 32 GB RAM, stejně se to fláká a vytěžuje na 100% 64 GB RAM.

Zájemci si můžou stáhnout tuto malou untilitku a chvíli pracovat na svém PC s fotkami:
https://technet.microsoft.com/cs-cz/sys ... s/bb896653
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-r
Uživatelský avatar
Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 398
Bydliště: Krnovsko

Re: Aký používate pc

Příspěvekod lennyl » 15 čer 2017, 20:53

velislav: ja som si kedysi pred sto rokmi naposledy skladal komp z Alzy (r.2012), dal som tam Intel Core i5-3550 (cela zostava ma stala vtedy dost vela, asi aj 700euro, dnes ju kupis aj za 300euro na bazos)

*Quad-Core, 3.30GHz (77W), Turboboost 3.70GHz, Intel HD Graphics 2500 (650/1150MHz), 6MB L3 cache, socket 1155, BOX (Ivy Bridge)
*GIGABYTE Z77M-D3H + 2x Corsair 8 GB KIT DDR3 1600 MHz CL9 Vengeance + SSD OCZ Vertex 3 Series 120GB (SATA III, MLC, TRIM, SandForce, citanie 550MB/s, zápis 500MB/s)

upravoval som na tom RAWy z 24MPx Pentax K-3 a neskor aj RAWy z 24MPx Nikon D750 na Adobe Lightroom 5.6 (ci aky to bol vtedy) + ZonerPRO 14 a slapalo to ako blazon, na nic som necakal.
akurát som tam dal vacsi a tichsi chladit ARCTIC Freezer 13 Continuous Operation (teraz stoji 30euro), dokonca som ho dal na nizke otacky a bol tichy.

pozeram na bazos.sk, rozsah 300-350euro, az tak vela tam toho teda nie je. slusnejsi i5 ti bude URCITE stacit, 8GB DDR3 je do pohody, zaklad je podla mna ten SSD disk, kde das Windows a zakladny soft (Zoner, Adobe Lightroom a pod.).

teraz mam notebook Acer Aspire V15 Nitro Black Edition, stal 1.150euro (r.2015) a podla mna ten desktop s i5 bol rychlejsi.
(Intel Core i7 4720HQ Haswell, 15.6 "LED 1920x1080 IPS ComfyView, 12GB RAM DDR3L, NVIDIA GeForce GTX 860mm 4GB, SSD 128GB + HDD 1TB 5400 otáčok...)

PS: uz nemam vôbec prehlad v novinkach, tie AMD procaky uz nepoznam.

pozri toto, ak to este ma (ten SSD by si musel kupit, to je podla mna zaklad, aby si nezosedivel)
https://pc.bazos.sk/inzerat/74276560/PC ... TB-HDD.php
Pentax K-1 + IRIX15 Fireflay + Pentax D-FA HD 28-105WR + Pentax FA31,43,77 Limited + Pentax FA135
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4199

Re: Aký používate pc

Příspěvekod slivo » 15 čer 2017, 23:57

narast vykonu intel procesorov za poslednych 6 rokov nebol ani 30%. az tak by som to neriesil. na upravu bude vacsina* i5 od druhej generacie svizna - a ci exportujes 3 alebo 4 minuty je asi jedno. skor si pories velke a rozumne rychle ssd, nech ta neotravuje vecne plny disk.

* pozri ark.intel.com co to je za procesor a zhruba si predstavu o vykone spravis napr. cez https://www.cpubenchmark.net/

starych amd by som sa tiez nebal, lepsie modely mali vykon tiez, ale na ukor spotreby. len si viac precitaj recenzie co kupujes - intel bol od cca 2011 do marca 2017 vo vykone na jadro a takt proste o dost lepsi.
Uživatelský avatar
slivo
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 664
Bydliště: Praha

Re: Aký používate pc

Příspěvekod velislav » 16 čer 2017, 05:52

Lennyl zas odpoveď za 1 :-), takže super keď ti to na tom slapalo mám sa od čoho odpichnuť... Veru nieje tam toho veľa, ešte možno chvíľočku počkám či sa niečo neobjaví. Asi predsa len budem hľadať i5 s ssd a ddr4 aj keď by som musel trochu priplatiť.
velislav
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
 
Příspěvky: 102
Bydliště: Prievidza

Re: Aký používate pc

Příspěvekod lennyl » 16 čer 2017, 06:08

velislav: idem si veru pozriet alzu, ake sa teraz predavaju procesory, nech mam prehlad :)

inak mal som pred tymto notebookom dva desktopy, jeden v BA a druhy v PB, kedze cestujem a otravovalo ma to synchronizovanie fotiek. jeden bol s i5 a druhy s AMD Phenom II X2 555 Black Edition (sice iba 2jadra, 3200MHz, socket AM3 (Callisto)) ale v oboch kompoch som mal 16GB DDR3, 128GB SSD na system + 1GB 7200ot. na fotky.
a na tie 24MPx to slapalo oboje, necakal som v Lightroome na zmenu WB, ani ked som tahal kontrast/jas/farby.
export fotiek do TIF bol na AMD ale o nieco pomalsi (asi tam ma ten Intel tu hrubu silu naviac, netusim).
Pentax K-1 + IRIX15 Fireflay + Pentax D-FA HD 28-105WR + Pentax FA31,43,77 Limited + Pentax FA135
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4199

Re: Aký používate pc

Příspěvekod lennyl » 16 čer 2017, 06:50

fuha, takze som si pozrel komponenty na alze, no zlozit standardne schopny komp nie je lacne ani dnes (v podstate to vychadza ako ked som to robil v r.2012, ale teraz su novsie technologie)

725euro s 8GB DDR4 (800euro s 16GB RAM)
Intel i5-7500/AMD Ryzen 5 1500x + chladic, 8-16GB DDR4, 180GB SSD M2 (system), 2TB 7200ot.RED (data), doska, bedna midi 500W, grafika 128bit 2GB

takze asi budes pozerat len ten bazos s i5 ked mas rozpocet do 350e max ci kolko.
Pentax K-1 + IRIX15 Fireflay + Pentax D-FA HD 28-105WR + Pentax FA31,43,77 Limited + Pentax FA135
Uživatelský avatar
lennyl
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4199

PředchozíDalší

Zpět na Příslušenstv, filtry apod

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník