Rád bych přispěl pár postřehy k 15ce po tuším dvou měsících intenzivního užívání.
- "absolutní" ostrost (i extrémní rohy) se dá vydolovat pouze z clony 10 a žádné jiné, a to i přes soft doostření
- odolnost na protisvětlo ze slunce je absolutně úžasná, nečekejte ale že i s K-5kou vydolujete parádní fotku v létě kolem poledne ve městě přímo do protisvětla (byl jsem hlupák když jsem tohle očekával po zmlsání se z několika set stránek fotek na pentaxforums), ačkoliv i tak se z té fotky dá při přesné expozici vytáhnout SKORO vše
- ! jasné lampy "bílé" barvy (snad halogeny nebo co to je) ve městě 15ka absolutně nezvládá, nejsem hnidopich a opakovaně jsem jí dal šanci, ale po nechutných velmi sytě modrých skvrnách jsem se těmto světelným zdrojům začal vyhýbat
- na plnou díru má fotka takový zajímavý snový vzhled, vzhledem ke světelnosti 4 to není žádoucí když potřebuju fotit opravdu za tmy ostrou fotku, ale už jsem toho i využil u pár fotek (možná mám špatný kus, ale rohy na f4 jsou u zvětšenin opravdu hodně tragické)
- mechanická konstrukce mě dostává i po měsících hraní si s tímhle sklíčkem, je to prostě paráda a na šroubovací krytku nenadávám, aspoň pořádně drží a můžu se spolehnout že ochrání přední čočku ikdyž objektivem lehce o něco zavadím a nespadne; kdybych měl pitvat detaily tak jediné čeho jsem si všiml je cca půlmilimetrový vakl vnitřního tubusu, když jsem to zaregistroval poprvé zneklidnilo mě to, ale zřejmě to ničemu nevadí
- takové ty krásné hubené hvězdičky se mi na volné obloze vykouzlit zatím nepodařilo, vždy bylo třeba schovat slunce mezi listí nebo tak něco (a rád bych věděl jak Kordoz dělá hvězdičky přes půlku záběru

)
- i přes těch několik negativních vlastností jsem si ten objektiv velmi oblíbil a tahám ho s sebou skoro všude, dělá mi celkem problémy vracet na jeho místo záklaďák Tamron 17-50 a zvažuju pořízení důstojného soupeře k 15ce v jiné ohniskové oblasti (kandidátem je třeba Zeiss 35/2, ale zatím mě děsí ta částka za tohle ohnisko v komplet manuálu); ohnisková vzdálenost této 15ky mi na APS-C dokonale vyhovuje spolu s kompaktní konstrukcí
Snažil jsem se objektivně shrnout svoje poznatky, klady i zápory k tomuto objektivu. Jsem opravdu detailista a zároveň snílek, takže některé skutečnosti mě zklamaly, ale věřím že je nás mezi fotografy více takových a doufám, že jsem někomu pomohl. Pokud by měl někdo zájem nebo potřebu, klidně SZ a rozeberu ten objektiv milimetr po milimetru, event. udělám testovací záběry jakékoliv a čehokoliv (dle svých možností samozřejmě).
Dobré světlo