Přenos clony u A objektivů

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Přenos clony u A objektivů

Příspěvekod celim » 07 čer 2017, 08:57

Mám takový dotaz. A objektivy obsahují pin podle kterého fotoaparát zjistí, že se jedná o A objektiv a clona se dá nastavovat z fotoaparátu. Není mi jasné, jak to prakticky funguje. Viděljsem na YT návod na rozebrání A objektivu a koukal jsem(no zdálo semi to tak), že ten čudl snad není s ničím v objektivu propojen. K čemu tam vlastně je - něco zkratuje(či propojuje?)? Jak to celé funguje? Když jsem se podíval na bajonet M objektivu a A objektivu, tak se mi od pohledu jeví, že se liší jen existencí toho pinu.
celim
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 89
Bydliště: Praha

Přenos clony u A objektivů

Reklama

Uživatelský avatar
Google
Generovaný uživatel
Hlavní Admin
 
Příspěvky: 15000
Bydliště: Dublin

Re: Přenos clony u A objektivů

Příspěvekod feri2303 » 09 čer 2017, 11:39

celim: Ahoj, ides na to spravne. Tu najdes rozlozenie kontaktov a prevodovu tabulku. http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html
V skratke to funguje takto:
Mas 6 kontaktov ktore su vyskratovane (resp. zaizolovane plastom) podla kluca v tabulke. Na zaklade toho vie expozimeter fotaku dopocitat aku ma objektiv minimalnu a maximalnu svetelnost. Jediny kontakt ktory je mechanicky iny je *, resp A/M pin. Ten je vsunuty hlbsie do tela fotaku aj objektivu. Ak chces pouzit automatiku, otocis na objektive prstenec do polohy A, vystrci sa gulicka cim sa prepoji elektricky kontakt.
K-5II, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
A28/2.8, A50/2, Rikenon XR 50/1.7, Flektogon 20/4, Industar 50/3.5, Helios 58/2
statív Triopo GT-3128X8C + B1, blesk Sigma DG 530 Super
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 561

Re: Přenos clony u A objektivů

Příspěvekod celim » 09 čer 2017, 12:20

díky feri .Viděl jsem úpravu Revuenonu, který jsem si nedávno pořídil a začal jsem zvažovat tento zásah do objektivu, ale jelikož mi nebyl zcela jasnýúčel toho pinu, tak jsem se raději zeptal. Takže z toho mi vyplývá, kdyby tam byla ta kulička, tak jakmile by zatlačila na kontakt ve foťáku, tak ho zkratuje s tělem a tím foťák pozná A objektiv a mohl bych nastavovat clonu z něj. Pochopil jsem to dobře? Takto by ale šel asi upravit každý objektiv řady M. Ne?
celim
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 89
Bydliště: Praha

Re: Přenos clony u A objektivů

Příspěvekod feri2303 » 09 čer 2017, 12:46

celim: fotak by sice rozpoznal ze mas A-objektiv, ale podla tabulky v predchadzajucom odkaze by vyhodnotil vyskratovanie vsetkych kontaktov ako kod 111*11 = je nasadeny objektiv so svetelnostou f/1.2. Co nie je pravda, tym padom by si mal expoziciu vzdy o niekolko stupnov posunutu co urcite nechces.
Pozri na tento obrazok: https://www.pentaxuser.com/images/comme ... 850984.jpg, od spodneho srobika napravo:
Prvy a posledny kontakt je plochy sedy (zaizolovany plastom) = hodnota 0
3 kontakty sa podobaju na strieborne gulicky = hodnota 1
cierny zapusteny kontakt je vysuvna gulicka A-pinu
Vieme z toho vycitat kod: 011*10 = rozsah clony f/2.8-f/22

Druhy problem je ten ze tieto objektivy neboli stavane na A-rezim, takze ked fotak pri expozicii posunie clonovu packu aby zaclonil o 2 stupne, vdaka odlisnej konstrukcii clony moze byt vysledok taky ze bude zacloneny napr. o 3 stupne. resp. moze byt rozdiel ako medzi linearnym a exponencialnym zaclonenim. Takze pri foteni je to nepouzitelne.

Napriek tomu som sa aj ja prestaval v minulosti jeden manualny smejdovy objektiv do automatickeho rezimu. Objektiv mal bajonet lakovany ciernou nevodivou farbou. Takze podla kodovej tabulky som na vybranych miestach zosmirgloval farbu a ako A-pin som pouzil kovovy kolik na pruzinke, ktory som vlozil do tela objektivu. Vsetko funguje, len nie presne kvoli konstrukcii clony.
K-5II, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
A28/2.8, A50/2, Rikenon XR 50/1.7, Flektogon 20/4, Industar 50/3.5, Helios 58/2
statív Triopo GT-3128X8C + B1, blesk Sigma DG 530 Super
feri2303
Významný člen
Významný člen
 
Příspěvky: 561

Re: Přenos clony u A objektivů

Příspěvekod celim » 09 čer 2017, 14:39

Tak já bych musel naopak kousek bajonetu zabarvit mezi krajními piny(100*01), a vzhledem k tomu, že by ve finále ta clona nemusela přesně sedět, tak se na to asi vybodnu. Díky za informace.
celim
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 89
Bydliště: Praha


Zpět na Objektivy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jindras a 1 návštěvník